Bursa românească este stabilă și funcțională
Reading Time: < 1 minutBursa de Valori Bucureşti este stabilă, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă, iar prin intermediul ei statul poate finanţa deficitul fiscal şi susţine proiecte de investiţii publice, spune Adrian Tănase, CEO al BVB.
„Bursa românească este stabilă şi funcţională, oferă lichiditate şi dă dovadă de rezilienţă. Prin intermediul Bursei, statul îşi poate finanţa deficitul fiscal, poate susţine proiecte de investiţii publice şi poate sprijini continuarea activităţii companiilor puternic afectate de pandemia de coronavirus”, arată Adrian Tănase, într-un comunicat.
Toate pieţele de capital din Uniunea Europeană au înregistrat scăderi la finalul primului trimestru din acest an, după ce pandemia de coronavirus a condus la sistarea activităţii în mai multe sectoare economice. Cum aratau pieţele europene la finalul primului trimestru arată astfel? indicele DAX (Germania) înregistra -25%, indicele CAC 40 (Franţa) -26%, FTSE MIB (Italia) -27%, IBEX 35 (Spania) -29%. În regiunea Europei Centrale şi de Est, scăderile au fost de 28% în Ungaria şi de 30% în Polonia. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 23,6% la finalul primului trimestru.
Pieţele de capital au mai traversat perioade de criză în trecut, însă amplitudinea şi viteza de corecţie raportate la maximele atinse anterior au fost fără precedent. Una dintre cele mai severe crize de sănătate publica a trimis în teritoriu negativ toţi indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană.
La nivelul primului trimestru, la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 11,5 milioane de euro, iar valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 740 de milioane de euro. La finalul lunii martie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de aproximativ 84 miliarde lei, echivalentul a 17,5 miliarde euro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz