Stiri Tech

Bulgaria va găzdui cel mai puternic supercomputer din Europa de Est

22 mai 2021 < 1 min

Bulgaria va găzdui cel mai puternic supercomputer din Europa de Est

Reading Time: < 1 minut

Noul supercomputer EuroHPC, ce are la bază arhitectura BullSequana XH200, va fi livrat de grupul francez Atos în Bulgaria, fiind asamblat la Sofia Tech Park din. Acesta reprezintă cel mai puternic supercomputer din Europa de Est și va contribui la valorificarea ambițiilor de înaltă tehnologie ale Bulgariei. Echipele de proiect Atos din Republica Cehă au început deja testele de configurare, iar funcționarea sa la nivel operațional este așteptată în iulie 2021.

Cercetare științifică

Supercomputerul va contribui la îmbunătățirea cercetării științifice europene și va stimula inovația, oferind acces unei game largi de utilizatori din comunitatea de cercetare științifică, din industrie și sectorul public la infrastructura și serviciile HPC de ultimă generație. Acesta va deservi la dezvoltarea aplicațiilor științifice, publice și industriale din diverse domenii, inclusiv bioinformatică, farmacie, dinamică moleculară și mecanică, chimie cuantică și biochimie, inteligență artificială, medicină personalizată, bioinginerie, meteorologie și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Investiție de peste 11 milioane de euro

Supercomputerul este cofinanțat de Republica Bulgaria și EuroHPC JU, cu o investiție comună în valoare totală de 11,5 milioane euro. În plus față de această licitație EuroHPC, BullSequana by Atos va fi utilizat și în alte patru centre de supercomputere EuroHPC; CINECA în Italia, IZUM în Slovenia, LuxProvide în Luxemburg și Minho Advanced Computing Center din Portugalia, consolidând poziția Atos ca lider european în calculul de înaltă performanță.

31 de supercomputere Atos sunt listate în clasamentul TOP500 supercomputere la nivel mondial, cu o performanță de vârf combinată de 251 petaflopi.

Prezență și în România

Grupul francez Atos, cu mai multe birouri și în România, are peste 105.000 de angajați și venituri anuale de peste 11 miliarde de euro. Compania ocupă prima poziție la nivel european în domeniile securității cibernetice, cloud și performance computing. Grupul oferă soluții personalizate end-to-end, pentru industriile din 71 de țări.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: