Evenimente

Ultimele bilete la Bucharest Opera Festival, evenimentul verii la București, 24 iunie – 2 iulie 2022

Reading Time: 4 minute

Bucharest Opera Festival este evenimentul care se deschide în acest week-end la Bucureşti pe scena Operei Naţionale cu superproducţia Don Giovanni a teatrului gazdă în regia lui Andrei Şerban şi aduce pe scena bucureşteană în perioada 24 iunie – 2 iulie o desfășurare de forțe ce include 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate în 9 seri consecutive.

În prim plan vor fi 9 orchestre, 7 coruri mixte, 1 cor de copii, 2 companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic fără precedent.

Bucharest Opera Festival are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi va oferi publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii (Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Lucian Romaşcanu, ministrul culturii, despre primul festival de operă din țară:

„Bucurie și poate chiar mândrie sunt singurele sentimente care mă cuprind atunci când trebuie sa vorbesc despre evenimente organizate de instituțiile din subordinea Ministerului prin care se promovează excelența. Unul de acest fel este și Bucharest Opera Festival care încheie Stagiunea Centenară a Operei Naționale București. Vom fi părtași zilele acestea ai unui regal artistic oferit de nouă teatre de operă și balet din spațiul românesc.

Decizia de a invita să se alăture proiectului nostru Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău, o instituție culturală de renume, este o punte firească între București și Chișinău, capitale a două țări ce împart o singură cultură. Bucharest Opera Festival are potențialul de a deveni un fenomen internațional, care să aducă an de an cele mai mari companii de operă și balet pe scena bucureșteană, dar și un motor social și economic pentru comunitate. Industria festivalului este în creștere în țara noastră, atrăgând un public tot mai divers, cu un important impact atât pe plan cultural, cât și economic.”

Daniel Jinga, Managerul Operei Naționale București, despre primul festival de operă din țară:

„Un festival la care să participe cu spectacole toate Operele din România… Iată ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Trecând peste greutatea logistică a demersului organizatoric, pentru că vor fi 9 zile consecutive de joc, cu 9 spectacole și deci 9 decoruri și tipuri de amplasament și situații de lumini diferite, rămâne totuși, un lucru imposibil de realizat: obținerea acordului tuturor acestor teatre de operă, de a veni în aceeași perioadă, în același spațiu.

Se pare că imposibilul este posibil o dată la 100 de ani, pentru că Centenarul Operei bucureștene a reușit, de fapt, să adune în timp atât de scurt toți acești participanți de seamă, în varianta completă. Aș sublinia faptul că, pentru venirea lor, ONB a acoperit doar costurile logistice, nu și onorariile. Imaginea care îmi vine în minte în contextul dat este aceea cu ONB pe post de sărbătorit, la sfârșitul programului de lucru, așteptându-și prietenii la ziua de naștere pe care reușește să o organizeze cu ultimii bani rămași din salariul pe luna respectivă. Prietenii își organizează programul în așa fel încât să nu lipsească de la party-ul de 100 de ani, și îi aduc sărbătoritul cel mai frumos cadou – spectacolul lor reprezentativ.

Singurul teatru de operă și balet din afara granițelor României prezent în cadrul Bucharest Opera Festival este cel din Chișinău, lucru ce în mod providențial are o semnificație specială în aceste momente istorice. Ne dorim ca în următoarele ediții, festivalul să crească și să aducă pe scena noastră și spectacole ale marilor case de operă europene și nu numai.

Publicul de operă bucureștean va avea, cu siguranță,  o mare bucurie la  sfârșitul stagiunii noastre centenare, iar mie nu îmi rămâne să sper decât că acest festival va dăinui, devenind o tradiție mult așteptată.”

Video: Eduard Andrei/ Opera Națională București

Programul Bucharest Opera Festival:

• Vineri, 24 iunie, ora 19:00 – „Don Giovanni” de W.A. Mozart, regia Andrei Șerban, dirijor Tiberiu Soare (Opera Națională București)

• Sâmbătă, 25 iunie, ora 19:00 – „Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski (Teatrul Național de Operă și Balet „ Maria Bieșu” din Chișinău)

• Duminică, 26 iunie, ora 19:00 – „Ora spaniolă (L’heure espagnole) & Copilul și vrăjile (L’enfant et les sortileges)” (Opera Maghiară din Cluj Napoca)

• Luni, 27 iunie, ora 19:00 – „Zorba” de Mikis Theodorakis (Opera Națională Română Cluj-Napoca)

• Marți, 28 iunie, ora 19:00 – „Mefistofele” de Arrigo Boito (Opera Română Craiova)

• Miercuri, 29 iunie, ora 19:00 – „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi (Opera Națională Română din Timișoara)

• Joi, 30 iunie, ora 19:00 – „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)

• Vineri, 1 iulie, ora 19:00 – „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau (Opera Națională Română Iași)

• Sâmbătă, 2 iulie, ora 19:00 – „Candide” de L. Bernstein (Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian”)

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Produse Moldovenești 

Romanita Oprea

Recent Posts

Campari își reafirmă susținerea pentru industria cinematografică

Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…

43 de minute ago

MINA prezintă „Revolta poveștilor” – primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România, în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”

MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…

4 ore ago

Ora de sănătate în școli: educație, prevenirea bolilor

„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…

6 ore ago

Reacția piețelor după alegerea lui Donald Trump ca președinte în SUA

Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…

6 ore ago

România, promovată ca destinație de turism pe autobuzele din Londra

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…

6 ore ago

Boon, un start-up românesc, aduce economia circulară în companii

Boon, un start-up inovator fondat în România, anunță lansarea oficială a platformei sale, care îmbină comerțul între colegi cu susținerea…

8 ore ago