Bucharest Coffee Festival are loc între 10 și 12 mai
Reading Time: 4 minuteBucharest Coffee Festival reunește, între 10 și 12 mai, la Nord Events Center by Globalworth, sute de specialiști în cafea, din România și din afara ei, dar și amatori pasionați de această băutură.
Peste 50 de producători, procesatori, distribuitori și importatori naționali și internaționali de cafea, business-uri ce activează în domeniul HoReCa (cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo etc.) vor expune la festival. Intrarea la festival este gratuită, programul de vizitare fiind între orele 10:00-19:00 (vineri și sâmbătă), respectiv 10:00-18:00 (duminică).
Principalul scop al evenimentului este promovarea cafelei de specialitate, prin aducerea în prim-plan a principalelor tipuri de cafea în funcție de varietatea plantei cultivate (arabica), dar și reunirea comunității de cafea și a iubitorilor de cafea într-un eveniment unic, care se dorește a face parte din lanțul internațional de festivaluri dedicate cafelei.
Evenimentul are și o zonă dedicată importatorilor și distribuitorilor de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri etc.
La Bucharest Coffe Festival sunt așteptați nu numai profesioniști din domeniu, ci și amatorii de cafea și de diverse modalități de preparare a ei (home baristas). Organizatorii evenimentului sunt Kiruna Media și SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association).
Degustări și vânzări de cafea și testare accesorii noi
Cei prezenți la Bucharest Coffe Festival vor putea degusta și achiziționa produse pe bază de cafea ce presupune modalități diferite de preparare: espresso, cafea la filtru, V60 sau cafea la ibric proaspăt prăjită.
Atât profesioniștii din industria cafelei, cât și amatorii pasionați de acest domeniu vor avea acces la aparate, instrumente de preparare și servirea a cafelei ca: prese franceze, aparate de espresso și latte, râșnițe de cafea, veselă, recipiente de depozitare, căni de călătorie etc.
În cele trei zile ale festivalului vor avea loc demonstrații de preparare, de mixologie (combinații de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) și de latte art.
Cafeaua și mâncare bună, în zona de street-food
Bucharest Coffee Festival 2024 vine și în acest an cu o zonă de street-food extinsă. Aici, iubitorii de cafea se vor delecta cu plăcinte turcești cu brânză, carne sau spanac, pizza delicioasă, burgeri de vită, porc gătit lent și alte sortimente de carne.
Nu vor lipsi deliciile tradiționale turcești, libaneze și siriene, înghețata roluită tailandeză, dar și faimosul bubble tea. Experiența de festival nu va fi lipsită de produse ca berea artizanală și prosecco.
Bucharest Coffee Festival, locul ideal de networking pentru afaceri cu cafea
Evenimentul are și scopul de dezvoltare sau extindere de relații de business cu sau între importatorii și distribuitorii de aparate de cafea. La eveniment pot fi achiziționate și:
- aparate de cafea pentru uz casnic și birouri mici;
- aparate mari, pentru cafenele și alte tipuri de unități HORECA;
- aparate de vending, cu fise si bancnote;
- gadget-uri mici ce pot fi folosite de cei ce sunt în mișcare, ele ocupând un spațiu mic într-un rucsac – în această categorie intră și aparatele espresso manuale și portabile.
Prăjitoriile și microprăjitoriile, căutate
Cei aflați în căutare de cafea de calitate proaspăt și adecvat prăjită au ocazia să găsească la festival diferite sortimente în ambalaje moderne și elegante, la standurile prăjitoriilor și microprăjitoriilor.
Specialiștii le vor dezvălui vizitatorilor amatori câteva trucuri despre modul în care este prăjită cafeaua și cum acesta influențează culoarea și aroma, dar și despre calitatea materiei prime, stabilitatea termică a prăjitorului sau măsurarea culorii cafelei prăjite.
Cafea sustenabilă
Consumatorii de produse bio vor găsi la Bucharest Coffee Festival diverse sortimente din acest tip de cafea, boabe, măcinată sau capsule. Cafeaua de tip bio este obținută din plantații caracterizate prin lipsa pesticidelor și a altor substanțe chimice.
Un rol important în promovarea conceptului de cafea sustenabilă îl au atât consumatorii de cafea cât și distribuitorii, care vor avea ocazia să discute la festival despre soluțiile ușoare de ambalare și despre consum în cești sau recipiente ce nu sunt de unică folosință și nu creează volume mari de deșeuri.
Cafeaua altfel preparată
Soluțiile alternative de preparare a cafelei, cunoscute sub conceptul brew bar vor fi prezentate la festival celor interesați de gusturi autentice. Astfel, vizitatorii vor putea afla cum se poate face o cafea de calitate în alte moduri decât cele știute și vor putea învăța despre instrumente de preparare ca: aeropress, presa franceză sau accesorii de preparare a cold brew (infuzie la rece a cafelei).
Campionatele naționale de cafea au loc la festival
În cele trei zile ale Bucharest Coffee Festival vor avea loc trei competiții ale profesioniștilor în cafea. La ele vor participa specialiști din toată țară, profesioniști de la cele mai importante companii de cafea de specialitate și cafenele.
Competițiile sunt:
- Campionatele Naționale de Latte Art -finala națională
- Coffee in Good Spirits – finala națională
- Campionatul Național de Roasting – finala națională
- Campionatul Național de Ibrick – finala națională
Campionatele sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație de cafea worldwide. Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la Copenhaga între 27 și 29 iunie 2024. Aceste competiții sunt supervizate de un juriu format din profesioniști în cafea din România și jurați acreditați internațional.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz