BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

BT: Creștere economică de 2,5% în următorii doi ani. Construcțiile, cel mai dinamic sector post-pandemie

17 aug. 2020 2 min

BT: Creștere economică de 2,5% în următorii doi ani. Construcțiile, cel mai dinamic sector post-pandemie

Reading Time: 2 minute

Banca Transilvania estimează o creștere economică medie de peste 2,5% în următorii doi ani și arată că sectorul construcțiilor va fi unul din cele mai dinamice în cadrul ciclului economic post-pandemie.

“În scenariul central BT ne așteptăm la creșterea economiei cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022”, arată Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania în raportul BT Daily.

Primele estimări ale Institutului Național de Statistică (INS) indică ajustarea economiei interne cu 12,3% trimestru/trimestru și cu 10.5% an/an în T2, pe fondul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent.

Raportul BT arată însă că deși în primul semestru PIB-ul a scăzut cu 4,7% an/an, se evidențiază majorarea sectorului de construcții cu 18,9% an/an, “susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare”.

În iunie, ritmul lunar al construcțiilor a fost negativ pentru a treia lună la rând, pe fondul resimțirii consecințelor incidenței crizei sanitare, un șoc exogen fără precedent în perioada postbelică, se arată în raportul BT Macro Focus. Astfel, construcțiile s-au ajustat cu un ritm lunar de 4.8% în iunie: componentele construcțiile noi, reparații capitale și reparații curente au înregistrat scăderi lună/lună de 7.5%, 9%, respectiv 17.2%.

Dinamica anuală a construcțiilor a decelerat de la 10.6% în mai la 8.0% în iunie, cea mai slabă evoluție din ianuarie 2019. Construcțiile noi au urcat cu 0.4% an/an, în timp ce reparațiile capitale și reparațiile curente s-au majorat cu ritmuri anuale de 24.1%, respectiv 24.5%.

Creșterea construcțiilor, susținută de sectorul rezidențial, reparații și investiții publice

Analiza din perspectiva obiectelor de construcții evidențiază accelerarea lucrărilor de clădiri rezidențiale de la 11.7% an/an în mai la 15.7% an/an în iunie, evoluție susținută de ieșirea din starea de urgență și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare (inclusiv scăderea costurilor de finanțare), se arată în raportul privind construcțiile.

De asemenea, segmentul construcții clădiri nerezidențiale a revenit pe creștere în iunie (11.1% an/an), după ajustările din aprilie și mai, expresie a ameliorării percepției de risc investițional.

Pe de altă parte, componenta construcții inginerești a decelerat de la 24.2% an/an în mai la 3.4% an/an în iunie, cea mai slabă evoluție din mai 2019.

Construcțiile noi, lucrările de reparații capitale și cele de reparații curente au consemnat dinamici anuale de 7%, 49.1%, respectiv 49.4%.

Analiza pe obiecte de construcții evidențiază majorarea construcțiilor inginerești cu 29.6% an/an în perioada ianuarie-iunie, evoluție susținută de creșterea investițiilor publice.

constructii peste potential BT

De asemenea, lucrările de construcții clădiri rezidențiale au consemnat un avans de 18.5% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare și continuării Programului Prima Casă. Nu în ultimul rând, segmentul construcțiilor nerezidențiale a crescut cu 5.3% an/an în primul semestru din 2020.

Creștere peste potențial

Estimările econometrice elaborate indică evoluția construcțiilor peste ritmul potențial pentru a 11-a lună consecuti în iunie, în contextul mix-ului relaxat de politici economice.

“Reiterăm faptul că sectorul construcțiilor va fi unul din cele mai dinamice în cadrul ciclului economic post-pandemie, scenariu susținut de perspectiva persistenței costurilor reale de finanțare la niveluri reduse pe termen mediu și de potențialul de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice, susținut și de proiectele lansate recent de Uniunea Europeană”, se mai arată în raportul BT privind construcțiile.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: