Stiri Creativitate Lifestyle

Asociația Amural a fost distinsă cu Premiul pentru Activare Culturală în (Relație cu) Spațiul Public la Gala Premiilor AFCN pentru proiectul BUM Brașov Underground Museum

18 mai 2022 2 min

Asociația Amural a fost distinsă cu Premiul pentru Activare Culturală în (Relație cu) Spațiul Public la Gala Premiilor AFCN pentru proiectul BUM Brașov Underground Museum

Reading Time: 2 minute

După premiul Expoziția Anului la Premiile în Cultură la Brașov din luna februarie, proiectul de revitalizare al galeriilor de După Ziduri prin intermediul artelor new media, Brașov Underground Museum, primește recunoașterea națională la Premiile AFCN.

Asociația Amural mulțumește Administrației Fondului Cultural Național și juriului pentru nominalizarea și premiul ce consfințește nu doar calitatea proiectului Brașov Underground Museum, ci și cei 7 ani de muncă ai Asociației Amural în beneficiul culturii contemporane și a recuperării spațiilor publice abandonate prin intermediul artelor vizuale.

BUM Brașov Underground Museum premiat de AFCN

Brașov Underground Museum a fost un proiect pilot pentru ceea ce se dorea primul muzeu dedicat artelor new media (arte ce folosesc tehnologia) din România.

Desfășurată în galeriile abandonate din zona După Ziduri, expoziția a adunat 14 artiști și alți 3 elevi ai Liceului de Arte Brașov ce au expus în timpul sezonului cald în subteran, conturând astfel un nou și inedit spațiu cultural în zona istorică a Brașovului.

Beneficiile proiectului au fost multiple – un nou spațiu expozițional și de experiment artistic, crearea de conținut atractiv pentru turiști, conectarea Brașovului la trendurile culturale occidentale, atragerea unui public tânăr și activ în turismul local, crearea unei imagini actuale a orașului Brașov, angajarea de tehnicieni, ghizi și artiști din Brașov.

Copy of 03

În cele 2 luni de funcționare 4.368 de vizitatori au plătit bilet de acces (10 sau 20 de lei în funcție de vârstă) și peste 5.000 au vizitat gratuit muzeul în cele 4 zile ale Amural Festival Vizual, Noaptea Albă a Galeriilor și la vernisaj. Biletele au fost fiscalizate conform legii și Asociația a plătit impozit pentru aceste încasări.

Coordonatorul proiectului Brașov Underground Museum, Răzvan Pascu, de pe scena Galei:

“BUM a fost un proiect care a revitalizat niște galerii săpate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca adăpost antiaerian și depozit de muniție, deci un loc destinat depozitării bombelor… de-asta l-am și denumit așa (BUM) despre cum putem transforma războiul în artă, în pace și iubire. Iată că mesajul acesta e mai important acum decât oricând. Proiectul a avut foarte mare succes, atât de mare încât politicienii brașoveni l-au închis după 2 luni.”

Brașov Underground Museum, primește recunoașterea națională la Premiile AFCN

Motivația deciziei juriului:

„Proiectul desemnat câștigător s-a constituit pe afirmarea importanței pe care o are creația contemporană în dezvoltarea comunităților prin actualizarea istoriei și activarea memoriei locurilor într-un context transmedia în continuă dezvoltare.

Este o invitație la reevaluarea sensului și potențialului creației contemporane în revitalizarea spațiului public și constituirea de punți de întâlnire între artiști, cercetători, responsabili locali și public. Proiectul propune dezvoltarea unei platforme dedicate interdisciplinarității între artele vizuale și performative, tehnologie și propune întâlnirea cu producții de cultură clasică și urbană.”

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: