Bosch îşi mărește investiția în startup-uri
Reading Time: 3 minuteInvestițiile în startup-uri sunt în creștere. În 2017, investitori instituționali și companii au investit 147 de miliarde de euro în aceste întreprinderi – de aproape trei ori mai mult față de 2012.
Bosch îşi creşte investiţia în startup-uri externe, furnizând Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) 200 de milioane de euro pentru constituirea unui al patrulea fond, anunță compania, într-un comunicat de presă.
„Modelarea viitorului înseamnă și recunoașterea din timp a ideilor bune și transformarea lor în realitate. În calitate de companie de top în domeniul IoT, dorim să stimulăm tehnologii în domenii relevante pentru viitor, cum ar fi inteligența artificială”, a explicat Volkmar Denner, CEO al Robert Bosch GmbH.
RBVC deține în prezent o participație la trei dintre cele mai promițătoare startup-uri din domeniul inteligenței artificiale (IA) din lume: DeepMap, Graphcore și Syntiant.
„Nu doar investim în startup-uri, ci și colaborăm cu acestea în cadrul unor proiecte de inovație deschisă. Este o modalitate de a spori forța noastră de inovație”, a declarat Volkmar Denner, CEO al Robert Bosch GmbH.
Inovația deschisă este un concept care reunește clienți, cercetători, furnizori și parteneri și îi integrează în activitățile inovatoare ale unei companii. RBVC, unul dintre cei mai mari investitori corporativi din Europa, este specializat în startup-uri care dezvoltă tehnologii inovatoare. Portofoliul său include peste 35 de companii care activează în domeniul conducerii autonome, IA, Internetului lucrurilor (IoT) și chiar al tehnologiilor registrelor distribuite, cum ar fi tehnologia blockchain.
Inovație deschisă: exploatarea din timp a tendințelor tehnologice
În fiecare an, experții RBVC examinează peste 2.000 de startup-uri, însă doar aproximativ o sută dintre acestea ajung pe lista scurtă. „Investim anual în șase până la zece companii atent selectate. Pe lângă capital, oferim și cunoștințe tehnice și sprijin operațional. De asemenea, acționăm ca punct de legătură între startup-uri și unitățile operaționale Bosch”, declară directorul general al RBVC, Philipp Rose. De aceste parteneriate profită atât tinerele companii, cât și Bosch.
Startup-urile au posibilitatea de a deveni furnizor, partener tehnologic sau chiar client Bosch. La rândul său, Bosch primește din timp acces la cele mai noi tehnologii, pe care le poate încorpora în propriile inovații. „Inovația deschisă este avantajoasă atât pentru startup-uri, cât și pentru Bosch”, a spus Rose. „Ne permite, de asemenea, să ne asigurăm că expertiza startup-urilor rămâne în interiorul acestora”. În prezent, Bosch colaborează cu peste o sută de companii în cadrul unor proiecte de inovație deschisă.
Portofoliu: unicorni și retrageri reușite
Sunnyvale (S.U.A.), Frankfurt și Stuttgart (Germania), Tel Aviv (Israel) și Shanghai (China): RBVC își menține prezența în cele mai dezvoltate centre din lume din punct de vedere tehnologic prin locațiile și persoanele sale de contact.
„Suntem un investitor global, activ la nivel local”, declară Dr. Ingo Ramesohl, director general și vicepreședintele executiv al diviziei de tehnologie din cadrul RBVC.
„Suntem implicați în mod direct, la fața locului și cunoaștem bine piețele. În același timp, oferim startup-urilor o rețea globală, din moment ce investim doar în companiile care prezintă interes din punct de vedere al afacerilor derulate de Bosch”, a adăugat reprezentantul RBVC.
Portofoliul RBVC include companii prospere care activează în domenii precum învățarea automatizată, dezvoltarea de semiconductoare și IoT. Un exemplu este compania dezvoltatoare de procesoare Graphcore din Marea Britanie, care produce componente IA, concepute pentru a accelera învățarea automatizată. În 2018, compania a încheiat cea mai mare rundă de finanțare cu capital de risc din Europa, fiind cotată, în prezent, la 1,7 miliarde de dolari.
„Am susținut compania Graphcore încă din runda inițială de finanțare, nu doar financiar, ci și prin rețeaua și expertiza noastră”, a afirmat Ramesohl. O altă companie care a beneficiat de investiții din partea RBVC a fost Sensoro, în prezent cel mai mare furnizor de soluții IoT la nivel urban din China. Un al treilea exemplu este compania americană DeepMap, care produce hărți cu un nivel înalt de precizie pentru autovehiculele autonome.
La fel ca orice alt investitor instituțional capitalist, RBVC urmărește, în cele din urmă să obțină profit din vânzarea participației pe care o deține într-un startup. De exemplu, Intel a achiziționat Movidius, un producător de cipuri pentru viziune artificială, iar specialistul în securitate cibernetică SecurityMatters face acum parte din ForeScout Technologies, un furnizor de servicii de securitate a rețelelor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz