Categories: Stiri

Bosch, Continental și NXP vor primi finanțare din PNRR pentru dezvoltarea microelectronicii în România

Reading Time: 3 minute

Cele trei companii selectate în urma procesului de evaluare pentru acordarea ajutorului de stat pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul microelectronicii, în conformitate cu prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență, (PNRR) Continental Automotive Romania, Robert Bosch și NXP Semiconductors Romania împreună cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea și ministrul investițiilor și proiecte europene, Adrian Câciu, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu, au parafat contractele de finanțare în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria.

România contribuie semnificativ la consolidarea competitivității economiei naționale și europene, prin sprijinirea dezvoltării durabile și crearea de locuri de muncă. Proiectele derulate în cadrul acestui program, bazate pe cooperare transfrontalieră, aduc inovații tehnologice esențiale, favorizând autonomia strategică a Uniunii Europene.

În cadrul ceremoniei ministrul Ștefan-Radu Oprea a salutat această reușită, care va produce plus valoare în economia românească și va ajuta totodată la dezvoltarea forței de muncă specializate în România.

„Dacă ne uităm pe cifrele statistice, România din punctul acesta stă foarte bine avem cel mai mare număr de ingineri IT-iști la mia de locuitori în UE, pe locul 6 la nivel mondial, dar avem nevoie de specializare pe anumite domenii care pot să aducă valoare adăugată în economia românească. Astăzi industria auto este foarte bine reprezentată, depinde de statistici, între 13 și 15% din PIB-ul României e generat de industria auto. Industria auto europeană trebuie să redevină competitivă, microelectronica, cercetarea, dezvoltarea de produse în această zonă reprezintă răspunsul pe care trebuie să îl avem în România”, a declarat ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Proiectele companiilor Continental Automotive Romania, Robert Bosch și NXP Semiconductors Romania, selectate și aprobate de Comisia Europeană, beneficiază de sprijin financiar pentru a susține tranziția digitală și mobilitatea verde. Mai mult, alături de acestea sunt implicate în proiect 8 dintre universitățile românești, care participă în calitate de participanți indirecți. Este vorba de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Babes Bolyai), care vor contribui la dezvoltarea ecosistemului de semiconductori, asigurând competențele și resursele necesare pentru succesul acestor inițiative.

Continental va produce traductoare inteligente

Astfel, compania Continental Automotive Romania SRL a primit finanțare pentru producția de traductoare inteligente eficiente din punct de vedere energetic pentru sisteme auto ( inovație de-a lungul lanțului valoric). Proiectul aduce mai multe inovații prin utilizarea de noi tehnologii electronice auto: chiplet, securitate cibernetica (CDI), tehnologii de afișare auto: micro-LED, OLED, nanotehnologii, controllere 3D, (CDI), integrarea sistemelor auto de noi soluții de afișare, (CDI), noi proiecții de Head Up display, laser pentru realitatea augmentată, (CDI), un concept demonstrativ nou pentru viitorul sistem de frânare, înlocuirea completă a sistemului hidraulic cu sistem electronic avansat (CDI). Bugetul pe care Continetal Automotive Romania SRL îl are în vedere pentru dezvoltarea acestui proiect este de 1,211 miliarde lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile eligibile prin PNRR este de 371,93 milioane lei.

Bosch va dezvolta soluțiile de conducere automatizată

La rândul său, compania Robert Bosch SRL a prezentat proiectul numit Eurodrives, care are ca scop dezvoltarea unui lanț valoric european de microelectronică pentru conducere înalt automatizată și mobilitate verde. Acesta presupune realizarea unei platforme electronice pentru conducere automatizată: controler de domeniu al sistemului de asistență a conducerii auto pentru nivel de automatizare 3 (algoritmi de învățare aprofundată pe bază de AI), cu soluții de viziune artificială (CDI), campus de inovare pentru conducere automatizată, precum și implentarea unor soluții inteligente de actuație pentru autovehicule electrice (actuator inteligent integrat – CDI), industrializarea actuatoarelor inteligente (înființarea liniei de asamblare a actuatoarelor pentru mașini electrice la Blaj, jud Alba). Valoarea proiectului firmei Robert Bosch SRL este de 1,764 miliarde lei, dintre care 170,6 milioane lei fonduri nerambursabile, eligibile prin PNRR.

NXP va dezvolta sisteme de radare pentru automatizări

NXP Semiconductors Romania SRL a primit finanțare pentru cercetare și dezvoltarea unui sistem integrat System on a Chip – Senthicom, care presupune dezvoltarea de produse revoluționare în domeniul radar digital multidomeniu în tehnologie sub 20nm, proiectare, prototipuri și fabricare pilot a sistemelor avansate de senzori, software încorporat, (CDI), dezvoltarea unui procesor auto de 5nm, a unei platforme software pentru procesorul de 5nm, (CDI) și dezvoltarea algoritmilor, a blocurilor IP și soluțiilor de sistem cip pentru aplicații 5G/6G de telecomunicații. Valoarea acestui proiect este 1,592 miliarde lei, din care fonduri nerambursabile, eligibile prin PNRR 430,2 milioane lei.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), coordonează implementarea Investiției 4 din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, axată pe dezvoltarea de procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare. Investiția constă în acțiuni care vizează: structurarea și dezvoltarea competențelor de concepție, fabricație și aplicare a componentelor și sistemelor microelectronice într-un ecosistem național coerent, securizarea proprietății intelectuale și accelerarea aplicarea tehnologiilor avansate în domenii esențiale ale economiei naționale (ex. industria auto), precum și coordonarea cu capabilitățile și nevoile la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin participarea sau asocierea reprezentanților ecosistemului național la un proiect multinațional – IPCEI.

Pe parcursul ultimilor doi ani, la nivel național au fost demarate un șir de acțiuni, aliniate la obiectivele IPCEI cu respectarea calendarului ambițios prezentat de către coordonatorul IPCEI ME/CT din Germania (VDI/VDE) culminând cu două etape extrem de importante: procesul de prenotificare și notificare la Comisia Europeană.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Cine vine de Halloween în vacanță în România

Probabil nu este o coincidență că cea mai înfricoșătoare noapte din an are loc în timpul vacanței de toamnă, așa…

27 de minute ago

Studiu Google: Administrația Publică ar putea implementa inteligența artificială

Inteligența artificială generativă are potențialul de a spori eficiența sectorului public din România și a crește calitatea serviciilor oferite, îmbunătățind…

56 de minute ago

Digitalizarea, prea puțin interesantă pentru primării și autorități

Un studiu prezentat în cadrul Summit-ului Primăriilor arată că digitalizarea se numără printre cele mai puțin accesate cursuri de formare…

o oră ago

Chris Fletcher, al 8-lea Master Distiller Jack Daniel’s Tennessee Whiskey a fost la București

Pe 21 octombrie, Chris Fletcher, al 8-lea Master Distiller Jack Daniel’s Tennessee Whiskey a fost prezent la București pentru o…

2 ore ago

Atu Tech deschide primul magazin fizic

După o investiție de 300.000 de euro, Atu Tech, magazin online de produse de securitate și importator și distribuitor român…

2 ore ago

Vinul Moldovei a cucerit Bucureștiul

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Vinului Moldovei, organizată în Parcul Tineretului din București de către Oficiul Național al Viei…

3 ore ago