BM: Economia României va crește cu 3,7% în 2017
Reading Time: 1 minutEconomia României va crește cu 3,7% în 2017, cu 3,4% în 2018 și cu 3,2% în 2019, estimează Banca Mondială (BM) în raportul privind Perspectivele Economiei Globale.
Pentru 2016, instituția financiară internațională are o prognoză de creștere economică pentru România de 4,7%, în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de estimarea din iunie anul trecut. În schimb, estimările pentru anii viitori au rămas neschimbate.
În plus, Banca Mondială remarcă faptul că avansul economic semnificativ din 2016 a fost susținut de măsura prociclică de reducere a TVA, însă creșterea economică se va stabiliza în 2017.
La nivel global, după valorile scăzute înregistrate în anul post-criză precedent, în 2017, conform previziunilor Băncii Mondiale, creșterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată de 2,7%, pe măsura reducerii obstacolelor care afectează activitatea țărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piață emergentă și în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust în rândul țărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente și în curs de dezvoltare.
Conform raportului BM, anul acesta se preconizează o creștere economică în rândul economiilor avansate de 1,8%.
În regiunea Europa și Asia Centrală, creșterea economică anticipată pentru 2017 este de 2,4%, fiind stimulată de redresarea economiilor exportatoare de produse de bază, inclusiv de redresarea economică a Turciei, se spune în raport.
“Prognoza depinde de redresarea prețurilor pentru produsele de bază și de diminuarea incertitudinii politice. În cazul Rusiei, creșterea prognozată este de 1,5% pe parcursul anului, pe măsura finalizării procesului de ajustare la prețurile scăzute ale petrolului. Rata de creștere economică preconizată pentru Azerbaidjan este de 1,2%, iar pentru Kazakhstan de 2,2%, ca rezultat al stabilizării prețurilor la produsele de bază și reducerii dezechilibrelor economice. Rata de creștere prognozată pentru Ucraina este de 2%”, se subliniază în documentul Băncii Mondiale.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz