Modex: Blockchain global cu ADN românesc
Reading Time: 4 minuteAu creat primul app store pentru blockchain din lume. Au birouri la Londra, București, în Silicon Valley și pregătesc extinderea în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud-Est.
Mihai Ivașcu, CEO și cofondator al Modex, ne spune povestea de succes a unei echipe de dezvoltatori români de tehnologii blockchain.
Care este povestea Modex?
Întotdeauna am fost pasionat de tehnologie și de noile dezvoltări în această direcție, chiar dacă nu am pregătire tehnică. Călătoria noastră a început în 2015 când am început să lucrăm la Moneymailme, o aplicație de transfer de bani și chat premiată la nivel internațional. Echipa de dezvoltare a mers și mai departe, identificând tehnologia blockchain drept o revoluție în lumea digitală.
Astfel, în 2017, alături de Alin Iftemi și Dragoș Răuțu, am pornit la drum cu Modex, care face parte din grupul de tehnologie M3 Holdings, cu sediul la Londra. Inițial, Modex a creat pentru comunitatea de dezvoltatori primul app store pentru blockchain din lume, iar ulterior a ajuns să dezvolte o tehnologie patentată care are ca scop înlesnirea procesului de adopție a tehnologie blockchain în rândul companiilor.
Datorită soluțiilor software pe care le aduce, Modex își propune să facă blockchain-ul la fel de ușor de utilizat precum internetul, pentru companii și programatori deopotrivă. În 2019, alături de echipă am lansat Modex Blockchain Database (Modex BCDB), o nouă abordare a tehnologiei blockchain care înlătură nevoia de a investi resurse adiționale în blockchain și facilitează adoptarea rapidă a tehnologiei în companii.
Soluția propusă de Modex este un middleware care reunește un blockchain cu o bază de date pentru a crea o structură ușor de utilizat și de înțeles de către beneficiari, fără ca ei să mai aibă nevoie de cunoștințe prealabile în dezvoltarea sau utilizarea tehnologiei. Modex BCDB este capabilă să transforme cu modificări minime orice tip de bază de date într-o bază de date descentralizată care deține aceleași caracteristici valoroase inerente tehnologiei blockchain: transparență, imuabilitate și securitate crescută.
Care au fost cele mai importante proiecte în ultimul an?
Au fost două proiecte majore care au venit unul după altul. Dacă în prima parte a anului trecut ne-am concentrat pe parteneriatul tehnologic cu UiPath, prin care oferim imutabilitatea logurilor în mediul de RPA, tot prin software-ul Modex BCDB, în a doua parte a venit parteneriatul cu Microsoft. Astfel, am reușit să lansăm Modex BCDB în cloud-ul Microsoft Azure și continuăm să dezvoltăm, pe termen lung, produsul nostru pentru a deveni un liant de blockchain pentru toți jucătorii din ecosistemul Azure.
Cum ați încheiat 2020?
Rezultatele aferente anului 2020 sunt în linie cu obiectivul propus, astfel că ne-am atins ținta de 9 milioane de euro venituri. Cifrele finale vor fi disponibile la închiderea anului fiscal din Marea Britanie, acolo unde avem sediul central. Anul trecut, în plină pandemie, Modex a avut o creștere de 60% a numărului de angajați. Avem birouri în Londra, București, Washington și Silicon Valley.
Cel mai mare hub al companiei a rămas la București, în contextul în care România dispune de un potențial uman incredibil de valoros pe piața de IT, o resursă pe care nu o găsești la Londra, de exemplu, și nu vorbesc aici de costurile cu personalul, ci de pregătirea și valoarea IT-iștilor români. În biroul din România lucrează peste 60 de ingineri de software, developeri, web designeri, testeri etc. În total am ajuns la peste 100 la nivel global, cu o concentrație mai mare la biroul londonez unde avem și board-ul, și cu mici echipe de dezvoltare în SUA, pe zona de business la Washington și de sales în Silicon Valley. Plănuim deschiderea altor birouri regionale încă din 2021, în Orientul Mijlociu, dar și în Asia de Sud-Est pe viitor.
Există diferențe între soluțiile blockchain din domeniul privat și cel public?
Desigur că pot fi implementări diferite în funcție de fiecare organizație sau companie care decide sa folosească tehnologia. Tehnologia rămâne aceeași, dar ea poate fi utilizată în domenii diferite, în funcție nevoile fiecărui consumator. Trebuie spus clar că există două tipuri de blockchain – rețea privată sau rețea publică – nu două tipuri de implementări. Fiecare tip vine cu setul său de avantaje și dezavantaje, și a decide ce tip de infrastructură blockchain este adecvată pentru un anumit proiect depinde, în principal, de obiectivul setat.
Primul tip de blockchain care a apărut a fost blockchain-ul public – infrastructura principală pentru cele mai populare criptomonede, Bitcoin și Ethereum. În mod tradițional, acest tip de rețea blockchain are un mecanism de stimulare încorporat care încurajează mai mulți participanți să se alăture și să întrețină rețeaua și rămâne unul descentralizat.
Un alt tip de blockchain este cel privat. Din perspectivă tehnică, cele două tipuri sunt aproape identice. Principala diferență provine din logica din spatele ei și aplicabilitatea sa în afaceri. Deși este similar din punct de vedere tehnic cu blockchain-ul public, blockchain-ul privat este bazat pe permisiuni – persoanele fizice și companiile din afara rețelei au nevoie de permisiunea proprietarului sau a protocolului de aderare. De exemplu, o companie poate construi un mini-blockchain privat cu 5-10 noduri și îl poate folosi ca un ecosistem, care poate fi accesat doar de aceștia.
Eu cred că majoritatea se va orienta spre blockchain privat, care oferă mai mult control deținătorilor rețelei, chiar și în cazul implementărilor din segmentul public. În zona de enterprise software, soluția unui blockchain privat este în peste 90% dintre cazuri singura aplicabilă.
Cine poate folosi tehnologiile Modex?
Soluția patentată Modex BCDB a apărut din dorința de a face tehnologia blockchain accesibilă pentru orice organizație sau instituție, publică sau privată, care dorește să își protejeze bazele de date și datele digitale. Desigur, rămâne de stabilit dacă blockchain este o soluție potrivită pentru orice proiect, iar răspunsul la această întrebare poate fi dat doar după o analiză amănunțită a planului și a obiectivelor.
Ca să vă dăm și cateva exemple concrete din România, de exemplu Ministerul Mediului folosește soluția Modex pe platforma de voting online eConsultare.ro, unde cetățenii pot vota pe dezbaterile publice privind problemele de mediu. Companii din domeniul medical folosesc un software prevăzut și cu componenta Modex BCDB în spate, dar lucrăm și cu instituții financiare pentru o implementare cu adevărat spectaculoasă pentru mediul de afaceri de la noi, pe care o să comunicăm la momentul potrivit.
La nivel global, avem jucători din zona de aplicații de transfer de bani, companii din industria petrolieră care folosesc tehnologia pentru operațiunile de logistica, clinici medicale care oferă pacienților controlul asupra datelor, conform legislației din SUA, de exemplu. De asemenea, avem parteneri externi care operează cu date extrem de sensibile și au nevoie de Modex BCDB pentru a garanta securitatea, integritatea și protecția informațiilor.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 353 (7 mai – 7 iunie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz