BizRemote: 5 pași pentru reducerea stresului în timpul pandemiei Covid-19
Reading Time: 2 minuteO mulțime de oameni lucrează de acasă, școlile sunt închise, rafturile unor magazine sunt goale și știrile cu privire la numărul tot mai mare de infectări cu noul coronavirus sunt nelipsite. Toate acestea pot genera anxietate și stres celor mai mulți dintre noi.
Iată cinci pași simpli prin care puteți să reduceți stresul în această perioadă dificilă:
- Fiți pregătiți, dar nu vă panicați
De la programele de știri de la televizor, la social media circulă o multitudine de informații despre noul coronavirus. Unele sunt adevărate, altele sunt doar parțial corecte, în mare parte datorită rapidității cu care se schimbă datele, iar o bună parte sunt de-a dreptul fake news. În astfel de perioade, este recomandat să vă informați doar din surse credibile. „Informațiile și pregătirea pot ajuta la reducerea sentimentelor de panică. Oamenii pot folosi informații din surse credibile, ca să pună la cale o serie de planuri de acțiune”, spun specialiștii citați de presa internațională.
- Limitați consumul de social media
Sigur, este bine să fiți cât mai informat în astfel de perioade de criză, însă o modalitate bună de a reduce stresul este limitarea timpului petrecut în fața grupajelor de știri și a laptopului. De ce nu încercați un serial la televizor, de exemplu? Este important să nu lasați panica să preia controlul. De asemenea, cei mici ar putea să simtă teamă sau anxietate față de noul coronavirus, psihologii recomandând să comunicați cu copiii, să le ascultați temerile și să le furnizați informații corecte despre virus și despre importanța igienei.
3. Rutina este bună
Dacă lucrați de acasă și întreg programul v-a fost dat peste cap zilele acestea, psihologii recomandă să vă dezvoltați altă rutină. Aceasta poate avea un efect de calmare, mai ales dacă simțiți că în jur au loc schimbări rapide. Un astfel de exemplu este să respectați ore exacte de masă sau să luați pauze scurte de la lucru. Mai mult, încercați pe cât posibil să evitați consumul de cofeină și de alcool, care poate duce la creșterea anxietății, Încercați pe cât posibil să nu renunțați la mișcare, chiar dacă nu puteți merge la sală și nici la activitățile de relaxare precum cititul sau filmele.
4. Încercați să meditați
Cum încă sunt foarte multe necunoscute care planează în jurul Covid-19, unii oameni ar putea simți panică, neștiind ce le rezervă viitorul. Încercați totuși să vă concentrați pe prezent. Iar, dacă nu ați încercat meditația până acum, poate că aceasta este cea mai bună perioadă să o testați. Instinctul ne-ar putea spune să căutăm alte metode de distracție sau prin care să scăpăm de anxietate, însă acestea nu sunt soluții pentru termen lung, ca meditația și exercițiile de mindfulness. Dacă nu vă face deloc cu ochiul meditația, atunci încercați să dansați. Da, ați citit bine. Dansul poate ajuta foarte mult în lupta cu stresul. Dați drumul la muzică și mișcați-vă în rimul ei sau în ritmul vostru, nu contează.
5. Faceți liste
Scrieți pe o bucată de hârtie de câte ori v-ați confruntat cu necunoscutul. Atunci când nu știți ce se întâmplă sau cât va dura această perioadă de criză s-ar putea să apară teama. Este foarte important să țineți minte că aceasta nu este prima oară când vă confruntați cu o situație neprevăzută, din care ați ieșit cu bine. De exemplu, aducerea pe lume a primului copil, absolvirea facultății, începutul unui nou job. Puneți toate aceste momente și altele la care puteți să vă gândiți acum, pe o bucată de hârtie și țineți minte că aveți abilitatea să faceți față cu succes situațiilor neprevăzute.
Foto: © Alphaspirit | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz