Biz USA – in culisele Silicon Valley
Reading Time: 2 minuteIntr-o regiune cu aspect de orasel linistit rural elita industriei tech mondiale lupta acerb pentru a decide viitorul vietii noastre conectate. Silicon Valley nu este doar un loc fizic, ci mai mult o stare de spirit creata de oamenii senzationali care o populeaza.
Nu de putine ori, in trenul care ne ducea de la Santa Clara spre San Francisco, stateam langa tineri care scriau cod sau testau aplicatii. Spre deosebire de New York, unde atmosfera este mult mai „sonora”, in Silicon Valley domneste o liniste pastorala. Si asta pentru ca toata agitatia este ascunsa in campusurile si cladirile gigantilor tech ca Intel, Microsoft, Google, Apple, Facebook sau Twitter. Fie ca vorbim de campusuri pline de verdeata, cu cladiri imprastiate pe suprafete mari, sau de cladiri impunatoare ce se remarca imediat in peisaj, sediile companiilor din zona sunt un magnet pentru oameni talentati din toata lumea. Acest microunivers, alimentat financiar de fondurile de investitii si dezvoltat continuu de idei inovatoare, stabileste agenda tehnologica a lumii de mai bine de 30 de ani.
Am vizitat locul nasterii chipului de silicon, sediul Intel, companie ale carei procesoare alimenteaza „foamea” de putere de calcul a lumii. Sean Koehl, Senior Marketing Manager & Technology Evangelist, ne-a prezentat o parte dintre proiectele la care se lucreaza la Intel Labs, laboratoarele de cercetare si dezvoltare ale companiei. Practic, oamenii de aici traiesc in viitor, incercand sa anticipeze felul in care tehnologia va evolua. Cam de acelasi lucru se ocupa si Ioana Badea, Director of Market Trends and Product Innovation, doar ca ea cerceteaza felul in care utilizatorii interactioneaza cu tehnologia viitorului. Karen Regis, Director Consumer Client Marketing, ne-a vorbit despre 2013 ca despre „anul Ultrabook” si despre felul in care se transforma computerele personale. Implicarea Intel in domeniul educatiei, despre care am discutat cu Brian Gonzales, Global Education Sales Programs, Intel Corporation, creeaza premisele unui ecosistem educational conectat la cele mai noi tehnologii chiar si in zonele defavorizate.
Cultura start-up din Silicon Valley si felul in care marile companii o imbratiseaza au fost temele principale ale discutiei cu Matt Thompson, General Manager of Microsoft US Developer and Platform Evangelism Division. Aici am aflat ca exista multe startup-uri romanesti incluse in programul Microsoft BizSpark, care functioneaza ca un accelerator de startup-uri.
Silicon Valley este si locul unde romanii isi fac loc tot mai mult, fie ca vorbim despre tineri programatori ca Mihai Anca, angajat recent la Twitter, sau despre companii. Am discutat cu Carl Theobald, Pre[edinte [i CEO Avangate, despre felul in care o companie romaneasca are ca scop sa devina lider global in domeniul platformelor de eCommerce pentru vanzarea de software online, iar Carmen Sebe, COO al companiei, ne-a aratat cum colaboreaza cele doua echipe, din Romania si din Silicon Valley, pentru a oferi servicii la nivel de top. Dan Lowe, v=rful de lance al extinderii Bitdfender pe piata americana, a crescut in Silicon Valley pe vremea cand acolo erau „doar terenuri agricole” si a vazut cu tehnologia a cucerit valea si lumea intreaga. Mai multe detalii veti afla din numarul nostru special, Biz USA, care apare in februarie.
Biz USA este un proiect Biz in parteneriat cu KLM Romania, American Express de la Bancpost si Intel Romania.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz