Antreprenori

BIOGEN VET: Povestea singurului producător român de consumabile de laborator pentru diagnostic in vitro

Reading Time: 6 minute

În martie 2020, când România a resimțit o lipsă acută de consumabile esențiale pentru laboratoare și importa masiv aceste produse, doi frați au avut ideea de a fond o companie dedicată producției de consumabile de laborator de cea mai înaltă calitate. Așa a apărut BIOGEN VET, singura fabrică din România care produce consumabile de laborator pentru diagnostic in vitro, după investiții de aproape 3 milioane de euro.

Am aflat mai multe despre povestea companiei, dar și despre planurile de extindere de la Cătălin Butnaru, CEO & Fondator BIOGEN VET, și Andrei Butnaru, Director General BIOGEN VET.

Care este povestea BiogenVET de până acum?

BIOGEN VET este o companie unică în România, specializată în producția de consumabile de laborator de înaltă precizie pentru diagnosticul in vitro. Într-o perioadă în care aprovizionarea cu astfel de produse esențiale a devenit o problemă majoră în întreaga lume din cauza pandemiei, a luat naștere BIOGEN VET care a reușit să ofere o soluție locală la această criză de materiale plastice medicale.

În martie 2020, România a resimțit o lipsă acută a acestor consumabile esențiale – recipiente pentru probe biologice, plăci Petri, plăci de reacție, vârfuri de pipetă, anse inoculare etc – mai ales pe piața laboratoarelor private. Majoritatea consumabilelor care ajungeau în țară erau direcționate către laboratoarele de stat, pentru a acoperi nevoia foarte mare de teste și analize generată de pandemie. Neavând capacități de producție locale de plastice medicale, România importa aceste plastice medicale la prețuri exorbitante, după ce se asigurau stocurile țărilor din care se achiziționau produsele. Practic, noi, cei din mediul privat, ajunsesem să licităm foarte mult ca să primim consumabile de laborator printre degete.

Existând această nevoie acută pe care am resimțit-o și noi în acea perioadă, administrând activitatea Labrom – laborator privat de analize pentru siguranța alimentelor – am decis să înființăm BIOGEN VET, o companie dedicată producției de consumabile de laborator de cea mai înaltă calitate. A fost o decizie foarte dificilă. După o perioadă de 15 ani în care am fost furnizori de servicii, deveneam producători în acest domeniu. Am fost nevoiți să o luăm de la zero, să căutăm și să amenajăm un loc de producție, să obținem certificările și avizele necesare în domeniu, să asigurăm un mediu steril, dar și să avem grijă cum gestionăm bugetul, pentru că nu era unul nelimitat.

Pe baza experienței de business acumulate în cei 15 ani de activitate, am decis să reabilităm și să salvăm de la ruină un spațiu deja construit, pe care să-l adaptăm și să-l modernizăm conform nevoilor de producție. L-am găsit în satul Tisa Silvestri, în județul Bacău, pe locul unei foste ferme de animale. Pe lângă contribuția la dezvoltarea economică și socială a comunității locale, ne-am dorit să ne aliniem și la dezideratele mediului antreprenorial internațional și să avem o activitate ecologică și sustenabilă. Am hotărât să investim în energie verde și am amplasat panouri solare pe acoperișul fabricii, acest lucru ajutându-ne să eficientizăm și costurile de producție. Idee cu care noi am cochetat de acum 4-5 ani, dar pe care am reușit să o punem în practică odată cu lansarea diviziei de producție pentru consumabile de laborator sub umbrela BIOGEN VET.

Cum v-a ajutat experiența profesională în construirea acestui business?

Cercetarea și dezvoltarea produselor noastre s-au bazat pe cei 15 ani de experiență cu produse de plastic de unică folosință pentru laborator de la toți furnizorii globali. Chiar dacă nu a fost concentrată pe producție, activitatea în acest domeniu ne-a ajutat să înțelegem exact nevoile clienților noștri. Practic, am selectat cele mai bune produse cu care am lucrat noi și apoi le-am îmbunătățit. Astfel, am fost capabili să avem produse de calitate superioară, precise, accesibile și chiar să îmbunătățim procesul de diagnosticare in vitro nu doar în România, ci și în întreaga lume.

Prin ce vă diferențiați în piață?

În primul rând, producem! Și producem în România. În zona aceasta sunt foarte puțini producători de consumabile medicale. Cred că cel mai aproape de noi se produce în Polonia. Noi avem echipamente de la cel mai mare producător european din domeniu și utilizăm cele mai noi tehnologii de cercetare și dezvoltare pentru a ne asigura că produsele noastre sunt peste nivelul așteptărilor clienților noștri. Aparatura este dedicată producției medicale, cu cicluri rapide, consum redus de energie, precizie înaltă, suprafețe ușor lavabile, protecție la contaminarea cu consumabile de funcționare și întreținere (ulei, vaselină, etc).

Astfel, reușim să avem și produse de calitate. Suntem meticuloși, pentru că știm că este esențial în domeniul nostru. Testele de producție pot să dureze de la o lună până la un an pentru a obține calitatea dorită. Timp în care consumăm foarte multă materie primă și foarte multe ore de cercetare și dezvoltare de produs. Dar asta ne permite să deschidem ușa marilor lanțuri de laboratoare din România, care sunt și deschiși susținerii producției locale de consumabile.

În plus, putem scurta semnificativ lanțul de aprovizionare, fiind producători locali. Noi putem livra produsele chiar și în 24 de ore, iar clienții își păstrează controlul asupra stocurilor, dar și asupra prețurilor. Ne aprovizionăm cu materie primă din România, avem produse pe stoc, transportul este ieftin și rapid pentru că sunt distanțe mici, costurile cu energia sunt aproape de zero, cheltuielile fixe fiind foarte reduse, în general, pentru că nu plătim nici chirie și nici vreun credit bancar. Eliminăm, astfel, o parte importantă din costurile pe care le au resellerii de consumabile medicale, care sunt nevoiți să contracteze împrumuturi bancare pentru a asigura stocurile necesare.

Un aspect important prin care ne diferențiem este posibilitatea de personalizare a unui produs. Dacă un client dorește anumite modificări sau caracteristici speciale de producție, noi putem să satisfacem aceste cerințe, livrând un produs unic pe piață.

Cum a evoluat businessul în 2022 și ce estimări aveți pentru acest an?

2022 a fost important în materie de business pentru noi. Am decis să ne producem singuri matrițele și am achiziționat sistemele necesare, urmând să finalizăm acest proces de integrare pe verticală anul acesta. În 2023 vom începe producția de matrițe, iar asta ne dă o flexibilitate foarte mare în a accepta proiecte noi pentru că ne putem extinde gama de produse și, din nou, putem reduce costurile de producție.

De asemenea, am investit în dezvoltarea finală a produselor, cu ambalare și prezentare corespunzătoare, fiind consumabile sterile de laborator.

În ultima perioadă ne-am concentrat o parte din investiții și în transformarea companiei într-un partener de business sustenabil și prietenos cu mediul. Noi, prin faptul că cumpărăm și producem local și oferim alternative la aprovizionarea cu produse voluminoase de greutate mică pe distanțe lungi, contribuim foarte mult la reducerea amprentei de carbon.

Ce investiții ați realizat în companie și în ce direcții?

Toate deciziile de dezvoltare a business-ului despre care am discutat au presupus și investiții majore. Partea de injecții mase plastice a presupus un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziția echipamentelor pentru matrițe a ajuns la aproape 800.000 de euro, iar modernizarea a 6 spații din fosta fermă a mai presupus o investiție de o jumătate de milion de euro. Și mai avem câteva programate și pentru anul 2023.

Cum abordați piețele externe și care sunt provocările pentru un exportator român?

În primul rând, obiectivul nostru este să oferim produse de top, cu o calitate foarte bună și la un preț accesibil. Compania noastră este dezvoltată astfel încât să putem modela prețurile în funcție de concurență. De exemplu, partea de automatizare a proceselor de producție este chiar și de 10 ori mai ieftină decât în UE. În al doilea rând, vrem să ne extindem gama de produse. După ce vom avea matrițele pregătite și vom putea prelua proiecte custom, vom fi capabili să livrăm consumabile medicale în toată lumea.

În plus, avem la dispoziție foarte mult spațiu pentru activitatea de producție. Majoritatea producătorilor de consumabile plastice de laborator fac stocuri doar la comandă, dar noi avem o foarte mare capacitate de depozitare. În prezent, folosim doar 15% din spațiul disponibil. Noi am gândit un business mare de la început, iar în curând vom ajunge să producem o gamă de minimum 50 de consumabile medicale pentru diagnosticul in vitro.

Ce planuri de dezvoltare aveți pentru perioada următoare?

Din acest punct de vedere, obiectivul nostru este să livrăm produsele noastre direct către utilizatorul final – laboratoarele medicale și rețelele de laboratoare medicale. Iar în următorii 5 ani ne dorim să ajungem printre marii producători internaționali de consumabile medicale.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

36 de minute ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

55 de minute ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

o oră ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

2 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

2 ore ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

2 ore ago