Business Lifestyle

Biobuilds: Case pasive cu spirit românesc

4 aug. 2021 4 min

Biobuilds: Case pasive cu spirit românesc

Reading Time: 4 minute

Casele pasive încep să devină căutate și în România. Dincolo de creșterea interesului pentru diminuarea impactului asupra mediului, aceste locuințe contribuie la îmbunătățirea calității vieții și nici reducerea considerabilă a facturilor lunare nu e de neglijat, spune Alin Muste, CEO al BIOBUILDS, companie care ridică astfel de case în România.

Ce este o casă pasivă? Nu este doar un termen uzitat ușor, care lasă loc de interpretări, ci reprezintă un standard înalt de calitate pentru care se emite un certificat caselor care îndeplinesc o serie de criterii stricte, cum ar fi o limită de 15 kWh/mp pentru necesarul anual de energie pentru încălzire. În comparație, o casă convențională are un consum energetic de peste 250 kWh/mp pe an. De aceea, într-o casă pasivă costurile de întreținere scad cu aproximativ 90%, putând fi ­reduse chiar și la zero.

Dacă ne uităm pe harta Institutului Caselor Pasive, vestul Europei pare împânzit de astfel de construcții, fie ele cu destinație de birou sau pentru locuit. În România, însă, situația este foarte diferită, fiind mai puțin de 20 de case pasive construite.

Biobuilds casa pasiva 2

Pe piața locală, BIOBUILDS oferă românilor ocazia să locuiască într-o astfel de casă pasivă. Povestea companiei a început în 2013 cu o echipă mică, dar cu dorința de a transforma modul în care oamenii construiesc și cu scopul de a oferi o alternativă sănătoasă construcțiilor tradiționale.

Experiența care i-a oferit o nouă perspectivă lui Alin Muste, CEO al BIOBUILDS, a fost certificarea casei sale de către Passive House Institute din Germania, care a clasificat-o în topul construcțiilor prefabricate din lume. „Compania s-a născut din nevoia unei locuințe sănătoase care să consume cât mai puțină energie, iar conceptul de business s-a cristalizat pe parcurs. Lansarea pe piață nu a fost prioritară, alocându-se astfel o perioadă suficientă de câțiva ani pentru teste și optimizări ale liniei de fabricație și sistemului constructiv dezvoltat în paralel”, a spus Alin Muste, CEO al BIOBUILDS.

Deși este mai dificil de realizat față de o casă tradițională, beneficiile unei case pasive devin vizibile încă din prima zi: facturi mult mai reduse pentru încălzire și răcire, aer interior curat, cantitate de praf redusă, temperatură interioară constantă și mai multă lumină naturală.

Românii și casele pasive

Alin Muste Biobuilds
Alin Muste, CEO al BIOBUILDS

A conviețui în armonie cu natura și a da mai multă importanță unui stil de viață sănătos sunt aspecte pe care oamenii le apreciază tot mai mult, în special dacă vin la pachet cu un design contemporan și cheltuieli lunare foarte mici. Dar, în România, casele pasive rămân momentan o nișă.

„Casele ­pasive, construite din panouri prefabricate ocupă un loc de cinste în țări precum Germania și Austria. În România, interesul pentru conceptul de case pasive a prins rădăcini mai greu, în principiu din incertitudine și frică de necunoscut.”

Alin Muste, CEO al BIOBUILDS

Astfel că, alături de probleme caracteristice industriei în care activează, precum stresul, întârzierile frecvente și costurile suplimentare neprevăzute, BIOBUILDS se confruntă și cu teama de noutate pe care o au potențialii clienți.

Totuși, situația pare să fie în schimbare. În 2020, când ne-am trezit blocați în propria locuință, iar munca de acasă a devenit normalitate, mulți români au început să se reorienteze către apartamente mai spațioase, case cu grădină, dar și către locuințele din afara orașului. „În ultimul an, pe fondul pandemiei, s-a migrat spre mai aproape de natură. Astfel, cererile pentru construcții la margine de oraș sau în sate apropiate de orașele mari din România au început să crească vizibil. Prefabricarea și «soluțiile pachet» temperează frica existentă atunci când construiești o casă nouă.”

Prețuri și disponibilitate de timp

Biobuilds casa pasiva constructie 2

Oricine construiește o casă știe că timpul alocat construcției poate varia, iar planurile inițiale pot fi ­diferite de realitatea de pe șantier. Iar dificultatea caselor pasive începe încă din stadiul de proiectare, având nevoie de echipe specializate, dar și de echipamente și sisteme eficiente de ventilație și recuperare de căldură.

Fiind nișată pe acest tip de con­strucții, compania BIOBUILDS poate oferi clienților săi atât case perso­nalizate, cât și case la cheie, din catalog. În cazul proiectului perso­nalizat, casa este proiectată pe nevoile clien­ților, iar prețurile variază în funcție de teren, plan și concept. În cazul în care clientul alege una dintre casele din catalog, prețul începe de la 1.200 euro/mp.

Alături de partea financiară, timpul necesar construcției poate fi o problemă pentru mulți dintre cei care aleg să își construiască o casă, astfel că o locuință la cheie din catalogul BIOBUILDS poate fi soluția perfectă.

Montajul casei durează câteva zile, de la momentul în care ajunge primul tir pe șantier. În apro­ximativ o săptămână, se etanșează și hidroizolează, iar în următoarea săptămână se realizează planșeul termoizolant peste placa de beton de la parter. În decurs de două luni, casa poate fi predată finisată pe exterior și semifinisată pe interior.

Biobuilds casa pasiva constructie

În cazul în care tot BIOBUILDS se ocupă și de finisajele interioare și instalații, șantierul se poate extinde în medie cu trei – patru luni. Astfel, de la momentul zero în care echipa ajunge pe șantier, se poate începe mobilarea casei în aproximativ cinci – șapte luni. Ceea ce trebuie totuși luat în considerare este că autorizațiile de construcție au timpi mari de așteptare și pot prelungi procesul cu câteva luni.

De asemenea, cum românii sunt atrași de ideea caselor din cartierele rezidențiale, BIOBUILDS s-a gândit și la asta. Astfel, primul cartier de case pasive premium plus din România, Sol Residence, este în lucru și va fi gata anul acesta. Cartierul se află lângă Cluj-Napoca și este format din opt case pasive, care încorporează sisteme de tehnologie smart. Prețurile încep de la 1.900 euro/mp, iar o parte dintre case au fost deja rezervate.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 355 (20 iulie – 15 septembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: