Analize CSR

Binele poate arata bine, chiar si numai in 24 de ore

6 apr. 2015 4 min

Binele poate arata bine, chiar si numai in 24 de ore

Reading Time: 4 minute

Cat de bine poti face binele sa arate bine? Au aratat-o 24 de specialisti in marketing, comunicare si fundraising care, in week-end-ul 28 – 29 martie 2015, au lucrat la intensitatea maxima in cadrul unui maraton de 24 de ore menit a crea pentru un ONG o noua imagine, o strategie de comunicare si o strategie de fundraising.

Printre cele mai des mentionate probleme cu care se confrunta ONG-urile din Romania se afla nevoia de finantare si lipsa resurselor pentru dezvoltarea comunicarii cu publicurile lor la un nivel superior. La initiativa eLiberare Design, la randul sau un ONG, a fost pus in practica proiectul Co:Lab24 in care membrii echipei eLiberare Design, voluntari din alte ONG-uri, precum si participanti din companii private au invitat organizatii nonguvernamentale sa aplice pe site-ul Co:Lab24 pentru o sesiune de „extreme makeover” a imaginii si a comunicarii in general.

Pic 6

Procesul de selectie a implicat reprezentanti ai eLiberare Design, Bridging the Gap, Positive Projects si Zephyr Group. Au fost calificate trei ONG-uri pe lista scurta, iar in urma vizitelor on site si a discutiilor cu reprezentantii acestor ONG-uri, selectia finala a stabilit castigator “Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati” (CEDCD).

CEDCD este un ONG cu experienta deja in Romania. Inca de la inceput CEDCD s-a conturat ca prima organizatie care lupta pentru drepturile copiilor cu dizabilitati in instanta si in fata autoritatilor competente, ajutand prin actiunile sale sute de copii sa fie primiti in scoli, sa-si primeasca drepturile sau sa primeasca reparatii morale prin sanctionarea faptelor de discriminare la care au fost supusi.

“CEDCD este recunoscut pentru programe realizate in premiera in Romania. Am adus pentru prima data subiectul copiilor cu dizabilitati pe agenda publica. Am creat prima coalitie nationala de parinti si primul proiect de lege pentru drepturile copiilor nostri pe care l-am introdus in Parlament. Avem deja o experienta relevanta in Romania, insa credem ca am ajuns in punctul in care trebuie sa ne articulam mesajul mai bine. Cred ca se poate mai bine de atat, mai profesionist. Acest lucru se va intampla astazi, aici, la Co:Lab24”, a declarat  inainte de startul Co:Lab24, Madalina Turza, presedintele CEDCD. 

Ryan Crozier fondatorul eLiberare Design a spus la randul sau chiar inainte de ora 10:00, ora de incepere a maratonului Co:Lab24: “Ideea proiectului mi-a venit urmarind intr-o seara un program TV din Romania in care o familie primea un sprijin nesperat in reconfigurarea locuintei. Mi-am spus ca si noi, cei de la eLiberare Design putem face asta in domeniul nostru. De fapt, aici nu este ceva atat de nou pentru noi. De fiecare data cand avem ocazia si resursele (si noi avem aceleasi ingrijorari si incercari ca oricare alt ONG din Romania), sustinem ONG-uri cu resurse limitate prin implementarea de proiecte practice: un landing page, o brosura, un material de prezentare pentru un eveniment, de fiecare data se gaseste cate ceva de facut. De data asta am ales sa condensam totul in 24 de ore. In 24 de ore vom recrea logo-ul CEDCD, vom reface arhitectura site-ului, vom pregati materiale de comunicare in Social Media si multe altele. La fel de important, alaturi de cei de la Positive Projects si Bridging the Gap vom pregati o strategie de fundraising pentru CEDCD”. 

Incepand cu ora 10:00, sambata, 28 martie, si pana a doua zi la ora 10:00, 24 de voluntari au lucrat impreuna cu reprezentantii CEDCD la dezvoltarea tuturor acestor materiale.

Pic 3

S-a inceput cu refacerea logo-ului. Ideea centrala a noului logo este coloana infinitului a maestrului Brancusi. Alegerea a fost in fapt o continuare a gandului de inceput pe care Madalina Turza, Presedinte si fondator al CEDCD a avut-o la constituirea ONG-ului: evolutia este naturala, este de fapt un drept al fiecaruia dintre noi. Nu putem accepta sa ne fie negat acest drept, nu putem fi impiedicati sa avem parte de tot ceea ce este la indemana, legal, tuturor celor din jurul nostru. Prin urmare, verticalitatea, tintirea catre viitor, depasirea unei stari de fapt sunt obiective care trebuie atinse. Stilizarea coloanei infinitului simbolizeaza diversitatea, multitudinea de stari, stiluri, feluri de a fi. Aceasta diversitate se contopeste intr-o acceptare a prezentei celorlati iar tonul uniform din partea superioara a coloanei infinitului se doreste a fi o reprezentare a acestei acceptari. Diversitaea exista in continuare, diversitatea este necesara, insa acceptarea diversitatii in toate formele ei trebuie sa fie factorul unificator.

Aceasta acceptare, incluziune, este in fapt obiectivul major al CEDCD, obiectiv care s-a dorit reprezentat cat mai bine in logo. Acceptarea diversitatii trebuie facuta atat la nivel personal, individual, de perceptie a fiecaruia dintre noi, dar in egala masura si la nivel legislativ. Noul logo CEDCD reuseste sa sugereze aceste deziderate si sa le ilustreze grafic.

O data stabilit noul logo, dezvoltarea celorlalte materiale a venit firesc: manual de identitate vizuala, arhitectura si design de website, materiale de prezentare.

Cel mai important insa, dincolo de executiile grafice, ramane antrenamentul pe care l-au primit cei de la CEDCD in ceea ce priveste utilizarea acestor materiale. Si nu in ultimul rand, raman ideile si directia strategica pe care CEDC le-a primit in ceea ce priveste atragerea de fonduri pentru derularea activitatii.

Cat de bine poti face binele sa arate bine? In cele din urma, ne vor spune publicurile CEDCD. Binele arata bine de la sine, insa comunicat eficient, binele va arata si mai bine si sunt sanse mai mari ca el sa se raspandesca si sa straluceasca pe fetele copiilor si parintilor. Asta a urmarit proiectul Co:lab24 in cele 24 de ore: binele sa arate si mai bine si sa fie la dispozitia cat mai multor oameni.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: