Companii Tech

Big Data vs pandemie. Cum sunt implicați giganții IT în lupta cu COVID-19

29 mart. 2020 2 min

Big Data vs pandemie. Cum sunt implicați giganții IT în lupta cu COVID-19

Reading Time: 2 minute

Comitete, videoconferințe, grupuri de lucru, raportări de la județ, de la spitale, de la sat. Efectele pandemiei de coronavirus devin niște tornade tot mai mari, care acționează în mai multe locuri, simultan, și este nevoie de o putere de coordonare care depășește actualul aparat admistrativo-medical-militar.

Este nevoie de o mare putere de calcul care să strângă la un loc toate datele existente, să poată gestiona cu rapiditate și eficiențe valul de informații noi (de toate felurile) și în măsura posibilului, să estimeze nevoile viitoare pe fiecare nivel în parte. Soluția: Big Data, de la giganții IT.

Așa se face că Sistemul Național de Sănătate din Anglia a apelat la serviciile Google, Microsoft, Palantir și Faculty AI pentru a gestiona mai bine criza provată de pandemie, în această țară fiind raportate până în prezent 1.000 de decese din cauza COVID-19. De asemenea, în acest grup select de companii tech va fi cooptat de săptămâna viitoare și Amazon, notează BBC News.

Microsoft va pune la dispoziție ecosistemul său de cloud computing, pentru ca toate datele să se regăsească într-un singur loc, securizat. Palantir (compania cu sediul în Palo Alto, specializată în big data analytics, cu o consistentă compotentă de securitate) va oferi platforma sa software Foundry; Faculty AI (cu sediul în Londra) va oferi toate panourile de comandă și control, în timp ce Google va colecta și agrega în timp reale toate datele venite din zona medicală.

Concret, „creierul” Big Data va gestiona informațiile și nevoile legate de ventilatoare, starea de sănătate a aparatului  medical, numărul și nevoia de paturi din fiecare spital, capacitatea sălilor de terapie intensivă, zilele de spitalizare ale pacienților cu COVID-19 etc.

Pe baza tuturor acestor informații, factorii de decizie vor încerca să înțeleagă modul de propagare a virusului, să identifice grupuri de persoane vulnerabile, să asigure în timp util echipamentele necesare, să gestioneze mai bine fluxul de pacienți la cele mai apropiate sau potrivite unități medicale.

Foto: © Ilham Saputra | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: