Finanțe Companii Stiri

BestJobs: Unul din patru angajați români se împrumută de bani până la următorul salariu

19 aug. 2019 2 min

BestJobs: Unul din patru angajați români se împrumută de bani până la următorul salariu

Reading Time: 2 minute

Mai bine de un sfert dintre angajații români nu reușesc să economisească bani, fiind necesar a se împrumuta de la rude sau prieteni până la următorul salariu, se artă într-un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Sondajul a fost realizat în perioada 15 iulie – 5 august 2019 și a luat în considerare un eșantion de 922 de utilizatori de internet.

27% dintre respondenți declară că rămân fără bani până la următorul salariu fiind nevoiți să se împrumute, 26%, doar uneori, în situația în care jumătate dintre respondenți câștigă sub 2.500 lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu până în 3.500 lei pe lună net, iar restul depășesc acest nivel.

În ultimul an, situația financiară a angajaților s-a deteriorat, deși costul de trai a crescut. Pentru aproximativ 37% dinte respondenți, situația financiară nu s-a modificat comparativ cu anul 2018, în timp ce 32% dintre respondenți spun că situația lor financiară s-a înrăutățit în decursul ultimului an. 10% dintre respondenți susțin că au avut un declin major, doar 20,7% sesizând o îmbunătățire a situației financiare în decursul ultimelor 12 luni.

Așadar, trei din zece respondenți spun că aproape jumătate din salariul lunar, 45%, se duce pe datorii. Alți 25% dintre respondenți declară că dau între 25% și 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenți plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens.

Deși 12% dintre angajații români spun că nu au de achitat datorii, nu toți reușesc să economisească, în timp ce aceia care reușesc să pună bani de-o parte spun că sumele economisite lunar sunt mici. Aproape jumătate dintre respondenți nu reușesc să economisească , o treime economisește sub 10% și doar 11% declară că economisesc până la un sfert din salariu.

Românii reduc cel mai mult bugetul de călătorii, 46% dintre respondenți, pentru a se încadra în banii pe care îi câștigă lunar. Este urmat de bugetul de haine, cu 57,6% dinte respondenți și de bugetul destinat relaxării la teatru, film sau concerte, cu 47,8% dintre respondenți.

Aproape jumătate dintre românii angajați, 47%, reduc mesele luate în oraș, următoarele cheltuieli de limitat fiind cele pentru: sport cu 17,2%, alimente cu 13,5%, sănătate cu 12,7%, transport cu 8,9%, educație cu 7,20% și utilități cu 4,61% dintre respondenți.

Categoriile de cheltuieli la care angajații români nu pot sau nu vor să renunțe sunt abonamentul de telefonie cu 66% dintre respondenți, abonamentul la internet cu 58,2%, abonamentul la cablu cu 41,8%, mașina personală cu 23,1%, țigări cu 15,8%, călătorii cu 15%, sport cu 11,2%, haine cu 10,9% și cheltuielile de relaxare cu 8,07% dintre respondenți.

Foto: © Sukanya Tungsub | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: