Stiri

Berlinezii au votat pentru expropierea giganților imobiliari care le-au impus chirii astronomice

27 sept. 2021 2 min

Berlinezii au votat pentru expropierea giganților imobiliari care le-au impus chirii astronomice

Reading Time: 2 minute

Berlinezii au votat duminică într-un referendum local pentru naționalizarea a mii de apartamente care sunt acum deținute de companii imobiliare. Acest referendum a apărut după ce chiriile din Berlin au devenit o povară pentru majoritatea locuitorilor orașului, aproape 80 – 85% din berlinezi sunt chiriași și sunt la cheremul proprietarilor.

Criza din Berlin nu este nouă. A apărut după 1990, când după căderea Zidului Berlinului au fost disponibile pe piață, locuințe la prețuri de nimic. Din 1990 s-au vândut locuințe care au ajuns la fonduri speculative și firme cu capital privat.

Odată cu creșterea orașului, prețul chiriilor a crescut în lipsa unei dezvoltări a noilor apartamente sau construcții rezidențiale. Pe de altă parte, berlinezii nu sunt separați economic, cu cartiere rezidențiale scumpe adresate clasei superioare. Iar locuitorii orașului au în general salarii modeste.

Pe de altă parte, stresul generat de găsirea unui apartament îi face pe foarte mulți oameni să accepte aproape orice pot obține, pentru că știu că nu își pot permite să fie pretențioși.

Chirii crescute pentru renovări de mântuială

Așa este și cazul unui cuplu care s-a mutat la Berlin în urmă cu patru ani spune că plătea o chirie de 900 de euro pe lună, fără utilități, pentru un apartament cu două camere, deși știau că vecinii din aceeași clădire, cu contracte mai vechi, plăteau mult mai puțin. Jumătate din veniturile lor se duceau pe cheltuielile cu locuința.

Motivația pentru solicitarea unei chirii atât de mari a fost că în apartament se făcuse o renovare înainte de a se muta. Însă chiriașii spun că a fost vorba despre o renovare în pripă. „Apartamentul nostru a fost renovat, dar totul a fost făcut extrem de repede. Majoritatea lucrărilor nici măcar nu erau terminate când ne-am mutat, iar când ne-am plâns firmei care administrează proprietatea, nici măcar nu am primit răspuns”, au povestit ei.

Reiner Wild, directorul Uniunii Chiriașilor din Berlin (BMV), a declarat pentru Euronews că modernizarea apartamentelor este o tactică frecventă folosită de proprietari pentru a crește chiriile.

Rezultatul referendumului nu este obligatoriu pentru autorități

Rezultatul parțial înregistrat duminică, 57% din voturi pentru naționalizarea locuințelor, nu este obligatoriu pentru autorități. Totuși acestea au anunțat că vor deschide o nouă rundă de discuții cu marii proprietari pentru stabilirea unor noi norme ale chiriilor.

Votul ar trebui să deschidă calea pentru o decizie prin care senatul Berlinului să adopte o lege ce ar permite exproprierea companiilor imobiliare care dețin mai mult de 3.000 de apartamente.

Ultimul cuvânt îl va avea parlamentul landului, unde șansele ca un astfel de proiect să treacă sunt foarte mici. Din actuala coaliție de guvernare, doar Stânga (Die Linke) și Verzii s-a pronunțat în favoarea lui, Verzii chiar cu mari rezerve care lasă de bănuit că nu îl vor susține la vot.

Photo 95257977 / Berlin Flats © 22tomtom | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: