Berlin: Sexy si pe val
Reading Time: 4 minuteBerlin este noul oras “cool” al Europei. Este un loc pentru creativi, un loc al festivalurilor de tot felul, de la Festivalul de Film la Festivalul Modei. Aici oamenii fac istoria, nu cladirile. E un loc al diferentelor si al acceptarii. Responsabil in mare parte pentru acest lucru este primarul Berlinului, Klaus Wowereit, care a acordat un interviu in exclusivitate pentru Biz. Foto: (C) SENATSKANZLEI
Klaus Wowereit conduce Berlinul din 2001, fiind reales in 2006 dar si in 2011. In acelasi timp, el indeplineste si rolul de “sef de stat”, pentru ca Berlinul este unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei. Este si unul dintre cei mai faimosi politicieni germani, facand istorie atunci cand a recunoscut ca este gay chiar inainte de alegerile din 2001.
Spuneati la un moment dat ca Berlinul este sarac dar sexy. Mai credeti acest lucru acum?
Aceasta exprimare a fost o fraza-cheie care a prins si care surprindea situatia din oras la acel moment. Sunt mandru sa spun ca am apucat-o pe un drum spre prosperitate si spre crestere de atunci. Berlinul se schimba. Si chiar daca unele dintre consecintele acestei schimbari nu sunt tot timpul dorite (de exemplu, pretul chiriilor creste), ele fac parte din acest proces.
Ce a insemnat anul trecut pentru Berlin?
A fost un alt an de crestere. Vedem Berlinul in cadrul Germaniei, unde nu este unul dintre cele mai active din punct de vedere economic. Este o problema istorica, pentru ca in acest oras nu mai avem industrie de peste 20 de ani. Dar trebuie sa privim Berlinul si dintr-o perspectiva internationala. In cadrul comunitatii internationale, Berlinul este poarta Germaniei si reprezinta tara la nivel international. Din acest motiv, comparam Berlinul cu orase precum New York, Londra sau Paris. Berlin este diferit, pentru ca inca nu este inchegat si este pe calea reconstructiei, pe cand celelalte orase sunt bine inchegate. Orasul este in crestere si si asuma un nou rol, care inca nu este unul dominant, ci unul creativ. Poate fi centrul societatii europene pentru multi oameni. Ganditi-va ca avem aproximativ 250.000 de oameni care vin anual aici si 200.000 care pleaca.
Asa ca in fiecare an ne imbogatim cu 50.000 de locuitori, care pun diverse probleme, de la spatii de locuit la scoli si infrastructura. Dar acestea sunt probleme ale cresterii. De exemplu, din punctul de vedere al oamenilor, anul trecut am creat 100.000 de noi locuri de munca. De asemenea, caracterul cosmopolit al Berlinului este dat de anumite evenimente. Anul trecut, am comemorat anul “distrugerii sistemului multicultural”, care s-a intamplat acum 50-60 de ani. Berlinul a fost un oras international si, in cativa ani, a devenit atunci foarte german, autoritarist, dictatorial. Este foarte important sa aparam orientarea internationala a orasului si suntem mandri ca am devenit un oras international unde toata lumea vine, iar unii vor sa si ramana. Mai ales tinerii creativi. Nu e doar o chestiune de noroc, ci tine de politicile noastre, pentru ca am deschis portile.
Cand spuneti ca orasul nu este inchegat, la ce va referiti?
Nu este inchegat in ceea ce priveste cladirile, dar si din punct de vedere psihologic. Berlin a fost tot timpul un oras al schimbarii. Vrem sa devenim un oras cu o identitate mai clara. Trebuie sa fim deschisi. La nivel intelectual, orasul este deschis pentru idei noi. Aceasta este o parte a problemei. Daca va uitati in jur, avem mult spatiu in oras, spre deosebire de alte mari orase. Exista dezbateri in acest moment daca ar trebui sau nu sa construim cladiri de locuinte noi in apropierea fostului aeroport, care era in oras, iar unii oameni spun ca nu ar trebui sa fim lasati sa construim nimic acolo. Trebuie sa construim case noi, trebuie sa avem mai mult spatiu de locuit in oras, pentru ca avem 50.000 de oameni in plus in fiecare an. Oriunde vei merge in Berlin, vezi lucrari, santiere si cladiri in constructie. Berlinul nu va fi gata, inchegat, nici in 10 ani. Va dura mult si trebuie sa folosim acest spatiu. Nu vreau sa construim aceleasi lucruri. Trebuie sa incercam sa construim lucruri noi, dar este nevoie de timp.
Aveti idei noi pentru oras. Care sunt acestea?
Trebuie sa ne asiguram ca imbunatatirile legate de situatia economica si locurile de munca vor continua. Este foarte important pentru mine ca oamenii din oras sa observe aceste imbunatatiri in propriile vieti, mai ales tinerii fara locuri de munca sau cei care sunt someri pe termen lung. Avem un proiect international foarte interesant. In noiembrie anul acesta se implinesc 25 de ani de la caderea Zidului si toata lumea va fi cu ochii pe Berlin. Oamenii sunt foarte interesati de ceea ce s-a intamplat atunci. Anul acesta vrem sa aratam oamenilor ce s-a dezvoltat in Berlin in acesti ani, iar proiectul va fi derulat in a doua parte a lui 2014.
Un alt proiect este legat de noul aeroport, care nu va fi deschis anul acesta, dar trebuie deschis cat mai curand, ca sa putem avea conexiuni internationale mai bune. Trebuie sa construim mai multe locuinte pentru cei care vin in oras. Sunt dezbateri dificile, pentru ca oamenii se tem ca chiriile vor creste foarte mult si nu toata lumea castiga mai mult ca acum 10 de ani. Somajul este de 11%, peste media germana. Avem multi oameni in varsta care si-au pierdut slujbele acum 20 de ani si le este foarte greu sa revina in campul muncii. Sunt multi oameni care vin aici sa caute de lucru. Chiar si in conditiile acestea, avem mai multe slujbe ca in trecut, dar cand 50.000 de oameni vin anual in oras, e greu. Avem multe proiecte pe care trebuie sa le facem si sa continuam dezvoltarea. Oamenii spun ca nu mai vor schimbare, noi spunem ca avem nevoie de schimbare. Important este in ce directie mergem.
Conduceti orasul de peste 13 ani. Ce s-a schimbat in acesti ani?
Orasul nostru a devenit un motor de crestere pentru Germania si, pentru prima data in multi ani, se pare ca va trebui sa “renuntam” la ultimul loc in topul landurilor germane in multe sectoare. Sunt multe domenii noi de activitate care joaca un rol important pentru Berlin, cum ar fi moda, muzica sau start-up-urile din domeniul tehnologiei.
Orasul este deschis si divers, poate ca si dumneavoastra sunteti un primar deschis. Care credeti ca este impactul pe care il aveti in viata oamenilor?
Cred ca functioneaza in ambele directii. Altfel nu as fi fost ales si reales primar. In opinia mea, ceea ce este mai important decat personalitatea este ca tot timpul am pledat pentru toleranta, deschidere si pentru liberalism. Din acest motiv, Berlinul are oportunitatea rara de a creste si de a evolua in acest climat. Putem pune in aplicare proiectele pe care le avem. Avem sansa sa restructuram spatii largi din mijlocul orasului si sa construim cladiri noi pentru a avea directia care trebuie pentru viitoarea dezvoltare a orasului. Miza in acest moment sunt chestiuni precum planificarea urbana, constructia de noi spatii de locuit si de a creste dezvoltarea politicilor economica si de inovatie in oras.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz