Finanțe Stiri

BCE: Pandemia a stimulat plățile cu cardul. Europenii folosesc tot mai puțin cash-ul

2 dec. 2020 2 min

BCE: Pandemia a stimulat plățile cu cardul. Europenii folosesc tot mai puțin cash-ul

Reading Time: 2 minute

Consumatorii din zona euro au plătit mai mult cu cardurile şi mai puţin cu numerar de la începutul pandemiei şi intenţionează să facă acest lucru şi după ce pandemia se va termina, pe măsură ce magazinele fac mai uşoară plata cu cardul, arată rezultatele unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Patru din zece respondenți au spus că au folosit mai rar bani cash de la începutul pandemiei. Majoritatea celor care au intrat în această categorie se așteată să aibă același comportamnet în continuare, după pandemie, totuși impactul pe termen lung asupra comportamentului plăților este încă incert, arată BCE, într-un comunicat de presă.

Pandemia de coronavirus a accelerat o tendinţă existentă de tranziţie dinspre numerar pe măsură ce devin disponibile noi forme de plată fără contact utilizând cardurile, telefoanele şi chiar şi ceasurile inteligente.

Totodată, reprezentanții BCE au arătat că se lucrează la o versiune digitală a monedei euro. O monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. 

Aproximativ 40% dintre respondenţii care au luat parte în sondajul BCE, care a fost derulat în ultimele două săptămâni din luna iulie şi în cursul căruia au fost intervievate 17.779 de persoane din zona euro, au declarat că au utilizat mai puţin numerarul de la debutul pandemiei şi 87% din aceştia intenţionează să menţină acest comportament şi după ce pandemia se va termina.

Cel mai frecvent motiv pentru această schimbare este acela că plăţile electronice au devenit mai convenabile pentru retaileri, urmat de frica de a se infecta prin intermediul bancnotelor.

Respondenţii din Spania şi Portugalia au fost cei mai îngrijoraţi în legătură cu riscul de a contacta virusul prin intermediul bancnotelor. În schimb, cei din Estonia, Austria şi Slovenia sunt mai puţin îngrijoraţi de acest risc.

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat şi rezultatele unui sondaj făcut anul trecut, potrivit căruia 49% dintre respondenţi preferă deja să utilizeze cardul şi alte mijloace de plată cashless, în creştere faţă de 43% în 2016. În plus, accesul la numerar a devenit uşor mai dificil, doar 89% dintre respondenţi declarând că este foarte sau destul de uşor, comparativ cu 94% în urmă cu trei ani.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: