Bătăliile care contează, un bestseller despre leadership uman în armată și business
Reading Time: 5 minuteTREND și AUTONOM anunță lansarea volumului Bătăliile care contează. Strategii testate pentru momentele decisive ale vieții, de Magor Csibi și Radu Predescu, publicat de editura Vellant.
Cartea face o paralelă între experiențele din armată ale lui Radu Predescu, Director Executiv Autonom Lease și fost militar de carieră, și cele civile ale lui Magor Csibi, Partener și Head of Leadership & Culture Practice la TREND, și trage concluzii despre leadership valabile în ambele domenii, la nivel individual și organizațional.
Ascultând amintirile de pe câmpul de luptă din Afganistan și Irak și de la trainingurile de la Cercul Polar ale lui Radu Predescu, Magor Csibi a realizat că liderii din business ar avea multe de învățat din leadershipul militar modern. De aici s-a născut Bătăliile care contează, o carte care arată că deciziile pe care le iei și lucrurile în care alegi să-ți investești energia influențează cât de funcțională este echipa ta și ce performanță poate livra pe termen lung, fie că ești comandant militar sau manager de companie.
„Când căutăm modele funcționale de gestionare a echipelor, clădite pe ideile leadershipului modern, adică pe umanitate, empatie, conexiuni reale, vulnerabilitate, impact etc., rareori ne uităm spre cum funcționează echipele în care marja de eroare a deciziilor tinde către 0. Pentru mine, procesul de scriere a acestei cărți a fost cu surprize la fiecare pas, pentru că am văzut situații în care oamenii sunt conduși în momente decisive pe baza acestor principii și au un spațiu larg de autonomie, de creație și de contribuție. Avem multe de învățat din practicile moderne ale armatei, iar cartea e menită să aducă această apropiere de un domeniu cvasinecunoscut pentru civili.”
Magor Csibi
Vânzările cărții au depășit deja așteptările, iar editura Vellant a decis tipărirea unui al doilea tiraj. Bătăliile care contează are toate șansele să devină un titlu de referință în limba română pentru orice cititor interesat de leadership personal sau organizațional.
„Sunt recunoscător pentru toate gândurile pe care le primesc de la cititori și pentru că ei găsesc valoare în ceea ce, până nu demult, consideram o normalitate a vieții mele. Toate lecțiile învățate în cariera militară se găsesc în tot ceea ce fac eu mai bine astăzi în procesul de evoluție a oamenilor și a echipelor. Rolul de a fi un lider este un privilegiu. Mă bucur că, prin această carte, pot contribui prin experiențele povestite la dezvoltarea unui leadership modern, bazat pe simplitate, autenticitate, vulnerabilitate și umanitate.”
Radu Predescu
„Oamenii au reușit să se conecteze la carte, la idei care ar trebui să fie de la sine înțelese în munca de zi cu zi, dar din păcate nu sunt. Sper că faptul că vorbim despre greșelile și neajunsurile noastre în rol de leadership să umanizeze felul în care ne uităm la oameni și felul în care obținem performanță. Ne temem de robotizare, dar de mulți ani tratăm oamenii ca pe niște resurse, ca pe niște roboți. E un moment bun să schimbăm asta.”
Magor Csibi
Cei doi autori, Radu Predescu și Magor Csibi, au decis să-și doneze veniturile provenite din vânzarea cărții către Fundația Autonom, respectiv către Fundația World Vision România.
Ce pot descoperi cititorii în Bătăliile care contează
- Cum e să te lupți cu talibanii în munți fără să știi dacă vei supraviețui confruntării.
- Cât adevăr e în sintagma: „În armată, ordinul se execută, nu se discută”.
- De ce e bine să-i asculți pe cei implicați înainte să iei decizii, mai ales atunci când ești într-o cultură străină. Și de ce merită să-ți implici subordonații nu doar în execuție, ci și în planificarea activității.
- De ce e important ca oamenii să știe ce misiune au și care e rostul ei (nu doar atunci când pleacă la război).
- Ce se întâmplă când nu ai încredere în comandant sau în CEO. Și cum se schimbă jocul când investești în comunicare deschisă și în construirea încrederii.
- Cum arată stresul extrem și burnout-ul în armată și în business și ce poți face ca să-i ajuți pe ceilalți să treacă peste astfel de perioade dificile.
Volumul a fost lansat luni, 29 mai 2023, la Impact Hub Bucharest Universitate, în prezența unui public numeros.
„Pe măsură ce citeam această carte, mi-am dat seama că e exact textul de care foarte mulți băieți, adolescenți, bărbați, tați din România au nevoie. Atât Radu cât și Magor reușesc să se deschidă într-un mod în care noi bărbații nu ne simțim foarte confortabil să o facem. Nu vorbesc despre cât sunt ei de competenți, de descurcăreți, de cât de mult au reușit să dobândească, ceea ce se întâmplă în majoritatea cărților scrise de bărbați, ci îndrăznesc să-și deschidă mintea, sufletul, să spună da, în acel moment mi-a fost foarte greu, în acel moment am avut dubii, m-am simțit confuz, m-a copleșit frica, anxietatea.”
Gáspár György, psihoterapeut și autorul cărților Copilul invizibil și Suflete de sticlă
Cei doi autori sunt „foarte curajoși pentru poveștile spuse în această carte”, a spus și Andreea Roșca, creator The Vast&The Curious. „Avem nevoie de mai multe cărți despre dezvoltare, despre creștere în zona de management, de leadership.”
„La nivel de nație suntem împărțiți în trei segmente clare: cei de la stat, cei de la privat și ONG-iștii. Fiecare vorbește despre ceilalți doi în termeni critici: ăia de la stat nu fac nimic, privații sunt niște hoți obsedați de bani, ONG-iștii mai bine s-ar apuca și ei de muncă. Mi-aș dori să apuc să trăiesc într-o societate în care cele trei segmente esențiale să nu se mai izoleze. Această carte transmite acest mesaj esențial. Autorii arată că și în armată, și în business, și în ONG-uri, actul de leadership e un act profund uman, în care înțelegi emoții și le folosești.”
Adrian Florea, co-fondator și consultant senior TREND
„Am auzit la traininguri despre liderul umanist-încurajator, dar e fain când vezi asta în realitate. Poate părea neobișnuit, având în vedere parcursul lor, dar Radu și Magor chiar așa sunt: oameni care cresc oameni, cărora le pasă, care-i fac pe cei din jurul lor să fie mai buni.”
Dan Ștefan, cofondator AUTONOM
Partenerii evenimentului de lansare au fost crama Caii de la Letea și Impact Hub. Europa FM este partenerul media al cărții.
Despre autori
MAGOR CSIBI a încercat să înțeleagă cum funcționează organizațiile și cum pot influența liderii comportamentele oamenilor care fac parte din ele. Pentru a surprinde aceste lucruri, s-a uitat la multe organizații din diverse perspective. Între 2004-2006 a predat la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. A reprezentat România în prima legislatură a țării în Parlamentul European, între 2007-2009. A fondat și a condus publicația Think Outside the Box între 2009-2011, ca apoi să devină liderul organizației de mediu WWF în România și Coreea de Sud, timp de aproape 8 ani.
Din 2018 s-a dedicat exclusiv înțelegerii culturii organizaționale și leadershipului, acceptând invitația de a se alătura companiei TREND. În paralel, face parte din multe comunități de oameni curioși și este membru voluntar în boardul non-executiv al fundației World Vision România.De-a lungul celor 15 ani petrecuți în subunități de Vânători de Munte din Armata României,
RADU PREDESCU a ocupat diverse poziții de subofițer, de la Comandant de grupă până la Subofițer de Comandă de Batalion. A fost instructor NATO și este Militar Veteran, participând la trei misiuni de luptă (două în Afganistan și una în Irak). A urmat studii militare atât în România cât și peste hotare (Republica Cehă, SUA, Italia, Germania, Austria, Norvegia), dezvoltându-și aptitudini de planificare, pregătire și execuție a operațiilor militare.
Din 2010, Radu a pășit în lumea de business, devenind unul dintre clienții AUTONOM. În 2015, Radu s-a alăturat echipei AUTONOM drept manager zonal de vânzări, astăzi conducând divizia de leasing operațional a grupului. Radu are o diplomă de licență în Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, obținută la Universitatea Transilvania din Brașov. Crede puternic că oamenii sunt în centrul a tot ceea ce facem.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz