Barometrul Liderilor ONG: O radiografie a societății civile din România
Reading Time: 3 minuteFundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) invită liderii din ONG-uri să participe la Barometrul Liderilor ONG. Aflat la a patra ediție, acum în faza de colectare de date, acest instrument este parte dintr-o cercetare națională pentru cunoașterea și recunoașterea celui de-al treilea sector, al societății civile organizate.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) relansează un amplu efort de cercetare asupra sectorului neguvernamental din Romania. Metoda de cercetare include diverse abordări, de la colectarea informațiilor din surse oficiale la realizarea sondajelor adresate ONG-urilor, angajaților din sector și cetățenilor. Unul dintre cele mai importante instrumente pentru această cercetare este Barometrul Liderilor ONG, aflat deja la a patra ediție (după cele din 2010, 2011 și 2016).
“Încă de la prima ediție, în 2010, FDSC și-a propus ca Barometrul Liderilor ONG să devină un instrument de auto-evaluare al sectorului neguvernamental din România. Ni-l dorim un punct de referință credibil, care să înregistreze percepțiile liderilor de organizații neguvernamentale cu privire la organizațiile proprii şi la sectorul neguvernamental în general, relația cu autoritățile publice şi factori interesați, accesul la resurse. Având în vedere contextul socio-economic și politic pe care l-am traversat în ultimii ani, știu că toți colegii din ONG-uri, donatorii și autoritățile au nevoie de aceste date. Cred că aceasta este o oportunitatea unică de a le aduna împreună.” a declarat Ionuț Sibian, director executiv, FDSC.
Nouă experți (sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare. Echipa propune o perspectivă nouă în acest an, mai detaliată printr-o analiză longitudinală și comparativă, cu accent pe percepțiile și dorințele angajaților celui de-al treilea sector – societatea civilă organizată.
Participarea cât mai largă a liderilor din ONG-uri până pe 5 decembrie 2023 este importantă pentru a crește reprezentativitatea datelor și a duce la o radiografie cât mai acurată a sectorului ONG.
“Studiul caută să obțină informații de la cât mai multe ONG-uri, pentru a avea un eșantion apropriat de structura reală a organizațiilor din sector, și să poată generaliza rezultatele la nivelul întregului sector, precum și pe domenii. Apelăm la colegii din ONG-uri pentru a putea realiza o radiografie corectă a sectorului și a impactului său în societate. Este un bun prilej de a suplini lipsa de preocupare, de a aduna date din sector și de a le genera împreună, în beneficiul sectorului. Putem arăta totodată finanțatorilor/donatorilor, că sectorul este responsabil și că societatea civilă folosește în beneficul public banii ce îi sunt încredințați.” a precizat Bogdan Voicu, coordonator metodologic.
Rezultatele Barometrului Liderilor ONG împreună cu cele dintr-un sondaj dedicat membrilor ONG-urilor (programat să fie lansat în curând) și un altul dedicat cetățenilor precum și cu date din surse administrative vor documenta contribuția sectorului la funcționarea societății. Acest document va arăta o radiografie cu atuurile ONG-urilor, dificultățile cu care se confruntă, starea sectorului în ansamblul său și pe domenii specifice. Mai mult, ele pot informa politicile din domeniu și aduce date actualizate în conversația despre societatea civilă organizată.
Acest raport va fi făcut public pentru toate părțile interesate în aprilie 2024, într-un an important pentru societatea civilă. Raportul-cheie va oferi informații pentru:
- Înțelegerea actuală a dimensiunii și structurii sectorului ONG din România.
- Consolidarea impactului sectorului cu date concrete și actuale.
- Stabilirea frecvenței optime pentru comunicare și campanii către cetățeni.
- Evaluarea relației cu instituțiile publice.
- Identificarea punctelor forte și a zonelor în care se poate face mai mult.
- Ghidarea eforturilor pentru eficiență și relevanță sporite.
- Contribuția la construirea unui sector ONG transparent și conectat la nevoile comunității.
Formularul este disponibil pentru ONG-uri aici: https://rqsa.ro/lime/index.php/896479
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz