Finanțe

Banca Europeana a ajuns la minus

10 iun. 2014 2 min

Banca Europeana a ajuns la minus

Reading Time: 2 minute
Claudiu Cazacu Analist sef XTB Romania e1402394257896
Claudiu Cazacu, Analist-sef, XTB Romania

Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la un minim istoric de 0,15%, marcand, in acelasi timp, si o alta premiera pentru o banca centrala majora: dobanzi negative la depozitele pe care le constituie la aceasta bancile comerciale. Institutia studiaza si diferite metode de a injecta lichiditate nou creata in arterele sistemului financiar – 400 de mld. de Euro vor fi la dispozitia bancilor pentru a oferi credite catre “economia reala”, la o dobanda extrem de redusa, de 0,25% (0,1 puncte peste dobanda de referinta). “Operatiunile de creditare pe termen lung (LTRO), de aproximativ patru ani, au primit particula T (targeted, dirijate), fiindca banii vin cu obligatia de finantare a economiei reale, iar daca nu vor fi respectate conditiile de dirijiare catre institutii non-financiare, acestia vor trebui returnati in termen de cel mult doi ani, in septembrie 2016”, precizeaza Claudiu Cazacu, Analist-sef in cadrul companiei de brokeraj XTB Romania.

 

Incercarea de a stimula acumularea de datorie, pentru a ajuta companiile europene insetate de cash si pentru a dezmorti consumul, are sanse mai bune de reusita pe masura ce timpul sterge amintirea anilor de criza. BCE are in vedere chiar operatiuni pe scara mai larga, care sa ofere lichiditate abundenta institutiilor financiare. Reteta operatiunilor neconventionale a functionat in SUA, ajutand la obtinerea unei cresteri ale PIB de 2,3% intre 2010 si 2013, in medie, in timp ce zona Euro, trecand cu interventii masive de o criza existentiala, a avansat neglijabil cu 0,65% anual (date Banca Mondiala si Eurostat). Somajul de 6,3% este aproape la jumatate in SUA fata de cel din zona Euro, de 11,7%.

 

“Fundamentele unei cresteri durabile nu pot fi insa setate doar prin avansul creditarii. Reforme structurale, care sa faca economiile europene mai eficiente, se impun pentru cresterea bunastarii pe termen lung. Masurile trebuie implementate in domenii diverse, precum flexibilizarea reglementarilor din piata muncii pentru a usura povara companiilor si a stimula libera circulatie a fortei de munca, dezvoltarea abilitatilor cerute in economia reala, stimularea inovatiei in tehnologie si a finantarilor pentru companii de tip startup, alaturi de o angrenare mai eficienta a tinerilor in sectoare dinamice”, mai spune Claudiu Cazacu.

 

Insistenta si creativitatea BCE ar putea invinge in timp reticenta inertiala a clientilor de a isi asuma datorie, si limitarile de capital si de incredere ale bancilor in a furniza credit. Un nou boom al creditarii pare mai apropiat, desi nu neaparat imediat. Pietele financiare sunt primele care au salutat atitudinea monetara foarte relaxata: indicele german DAX a depasit 10.000 de puncte pentru prima oara in istorie. Entuziasmul dublat de o volatilitate scazuta, cu piete de actiuni la maxime si asteptari de la Frankfurt ca bancile sa ofere din nou credite facile: este un tablou care pare foarte asemanator cu 2006 – 2007. “Anii ce urmeaza ne vor arata daca europenii – cetateni, firme si banci – au invatat lectia esentiala a importantei evaluarii corecte a riscului din istoria recenta”, incheie analistul XTB.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: