Fundația Culturală Gaudium Animae invită publicul în data de 26 noiembrie, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, la premiera în România a concertului-lectură „Bach chez Cioran, une tragédie angélique”, eveniment ce îi reunește pe pianista franco-română Mara Dobresco și pe actorul francez Volodia Serre, într-un spectacol cu muzică de J. S. Bach și extrase din textele filosofului român Emil Cioran.
Concertul„Bach chez Cioran, une tragédie angélique” a avut premiera absolută la Théâtre Scala din Paris, în luna mai, unde a cunoscut un mare succes de public, și urmează a fi prezentat și în Belgia și Italia.
Proiectul este cea mai recentă colaborare artistică pariziană a pianistei Mara Dobresco, după concertul-lectură despre Francis Poulenc, sau spectacolul „Il faut donc que vous fassiez un rêve” (Trebuie deci să visați), pe textele lui Eugen Ionescu și poemele lui Marin Sorescu, montat tot cu actorul Volodia Serre, ce a avut loc la Théâtre Lucernaire de la Paris, apoi la Opera din Limoges și la Teatrul Vesoul.
„Ideea acestui „Bach chez Cioran”, „o tragedie angelică“, s-a născut în timp“ – mărturisea pianista Mara Dobresco într-un interviu realizat de muzicologul Cătălin Sava. „Acum câțiva ani am primit cadou o carte semnată de Aurel Cioran, fratele lui Emil, care era o antologie a textelor scrise de Cioran despre muzică. Citind-o, am fost uimită să descopăr cât de minunat explică filosoful român esența muzicii lui Bach. Spune că, pentru el, Bach este ca o religie. Nefiind muzician, Cioran reușește să pună în cuvinte acest extaz muzical și ce ne aduce pe noi în fața paradisului, prin muzica lui Bach.“ (Mara Dobresco)
Cu noul spectacolul-lectură „Bach chez Cioran, une tragédie angélique” pianista Mara Dobresco și actorul Volodia Serre propun, în premieră în România, un moment suspendat într-un timp nedefinit, încercând să ne facă să devenim, și numai o clipă, „contemporani cu îngerii”.
Program:
J.S.Bach – Preludiu în si bemol minor, BWV 867
J.S.Bach – Preludiu în do minor, BWV 999
J.S.Bach – Sinfonia 2 în do minor, BWV 788
J.S.Bach – Sinfonia 9 în fa minor, BWV 795
J.S.Bach – Sinfonia 4 în re minor, BWV 790
J.S.Bach/Ferrucio Busoni – Choral « Ich ruf zu Dir », BWV 639
J.S.Bach/Alexandre Siloti – Preludiu în si minor, BWV 588A
J.S.Bach –Toccata în mi minor, BWV 914
J.S.Bach / Benedetto Marcello – Adagio, BWV 974
J.S.Bach – Concerto Italien, BWV 971 : III. Presto
Texte extrase din:
Lacrimi şi sfinţi
Despre neajunsul de a te fi născut
Cartea amăgirilor
Amurgul gândurilor
Absolventă a Conservatorului Național Superior de Muzică și Dans de la Paris, lăudată pentru temperamentul și eleganța frazei sale, pianista franco-română Mara Dobresco susține recitaluri în toată Europa, precum și în Argentina, Australia, Japonia și Statele Unite. Numeroasele înregistrări i-au atras recenzii excelente din partea presei de specialitate, care nu ezită să o compare cu Martha Argerich sau Claudio Arrau.
Este invitată să cânte cu cei mai buni muzicieni ai generației sale, în instituții culturale prestigioase precum Théâtre Mogador, Cité de la Musique, La Scala Paris, Théâtre de Châtelet, Musée d’Orsay, Salle Cortot, Concertgebouw Amsterdam, Théâtre de la Monnaie, Bozar din Bruxelles, Grand Théâtre de Provence, precum și la festivaluri importante precum Festivalul de La Roque d’Antheron, La Folle Journée de Nantes, Festival d’Aix en Provence, Festivalul LillePiano(s), Aniversarea Chopin la Châteauroux și la Salle Pleyel, Festival de Nohant, Festivalul Chopin la Orangerie de Bagatelle, Festivalul „Classique au Vert”.
Mara Dobresco și-a croit un drum foarte personal în peisajul muzical actual, oferind numeroase proiecte aflate intersecția dintre muzică și teatru, coregrafie, literatură sau fotografie. Cele mai recente proiecte ale sale ne oferă ocazia să admirăm frumoase colaborări cu artiști precum actorul Dénis Lavant și actorul și regizorul Volodia Serre, coregrafa Béatrice Massin, realizatorii de film Claus Drexel și Radu Mihaileanu și fotograful Éric Sanger Monteros.
Actor francez de film și teatru, dar și scriitor și regizor, Volodia Serre s-a format la Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică din Paris. Are în palmares roluri în filme franceze de succes, dar și roluri în teatru, regăsindu-l, de exemplu, pe scena Teatrului du Rond-Point din Paris. Cochetează și cu regia de teatru, regizând spectacolul „Sinuciderea”, pe textul din 1930 al dramaturgului rus Nikolaï Erdman, spectacol care s-a jucat la Théâtre 13, Paris.
Concertul-lectură „Bach chez Cioran, une tragédie angélique” este organizat de către Fundaţia Culturală Gaudium Animae și va fi urmat de o suită de reprezentații în alte orașe din țară.
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…