Au romanii gena businessului?
Reading Time: 2 minuteRomanii au probleme de cultura antreprenoriala, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care spune ca desi pare simplu, nu e usor sa faci business.
“Ca sa fii antreprenor iti trebuie intr-adevar o gena. Unii o numesc gena business-ului, dar business in engleza, nu inseamna bisnitar in romana. Exista o deosebire de la cer la pamant intre aceasta gena si ceea ce este denaturat in limba romana”, a spus Mugus Isarescu in cadrul Conferintei „Diaspora si antreprenoriatul — factori decisivi pentru economia romaneasca”.
Guvernatorul BNR a aratat ca Romania are nevoie de o imbunatatire a culturii antreprenoriale, adaugand ca daca transferul genei de business este mai greu de facut, cel de cultura antreprenoriala se poate face.
“Pare sa fie o chestiune simpla sa faci business – sa iti tii cheltuielile sub venituri. Dar numai cand intri in business iti dai seama ce usor suna si cat de greu este de facut in practica”, a spus Isarescu.
Dovada ca avem probleme de cultura antreprenoriala este demonstrat de numarul mare de firme care inregistreaza permanent pierderi, dar si de „inovatiile legislative” extrem de periculoase dezbatute in prezent, a spus guvernatorul BNR. „Cultura antreprenoriala inseamna sa stii in adancul tau si sa crezi cum functioneaza economia de piata, sa iti dai seama ca unele „inovatii legislative”, precum cele prin care observ ca trecem in prezent, sunt extrem de periculoase, sa putem sa le discutam transparent, fara echipe de zgomot in spate, oameni care au probleme, si mai ales sa nu incercam sa manipulam”, a explicat Isarescu.
Totodata, guvernatorul BNR a pledat din nou pentru proceduri mai simple in privinta infiintarii si radierii companiilor, pentru a nu mai exista atatea firme care inregistreaza pierderi permanente. „Dovada ca nu avem cultura antreprenoriala este reprezentata de cele 200.000 de intreprinderi private cu pierderi permanente existente in Romania. Intrebarea pe care ti-o pui este – ce ii mana? Un antreprenor nu face subventii! Nu esti antreprenor daca nu iti tii costurile sub venituri. Mai bagi odata mana in buzunar sa acoperi diferenta, dar a la long…nu poti sa pastrezi o firma care nu are succes”, a subliniat Isarescu mentionand ca subventiile sunt specifice firmelor de stat nu companiilor private.
El a precizat ca, printre primele lucruri care trebuie invatate pentru a avea o cultura antreprenoriala solida, este faptul ca intrarea si iesirea unei firme din piata trebuie sa fie usoara. „Intrarea asigura concurenta, iar iesirea asigura asanarea. Cei care nu fac fata, trebuie sa poata sa iasa”, a explicat guvernatorul.
In opinia sa, numarul mare de firme cu pierderi poate fi explicat si prin faptul ca antreprenorii prefera sa le abandoneze, fara a le radia din Registrul Comertului, pentru ca acest proces este foarte costisitor, atat in bani cat ti in timp si efort.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz