Atradius: Doar 40% dintre companiile românești se așteaptă la o evoluție pozitivă a profiturilor în următorul an
Reading Time: 3 minuteDoar 4 din 10 companii din România se așteaptă la o evoluție pozitivă a profitabilității în următoarele luni, potrivit Barometrului Atradius privind Practicile de Plată 2024.
Totuși, întreprinderile chestionate sunt optimiste în ceea ce privește perspectivele cererii de produse și servicii din partea partenerilor de afaceri, iar jumătate dintre firme nu anticipează schimbări semnificative în comportamentul de plată al clienților B2B.
Cele mai recente date publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele șase luni din acest an a fost de 3.684, în creștere cu 8,32% față de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 3.401 de insolvențe.
Majoritatea companiilor incluse la începutul acestui an în Barometrul Atradius privind Practicile de Plată realizat pentru România (pe un eșantion de 216 de companii) au anticipat acest risc negativ de insolvență.
„Companiile chestionate de noi au identificat o serie de factori care conduc la creșterea dificultăților financiare și a riscurilor de insolvență. De exemplu, pentru multe companii, în special din sectorul metalurgic, provocările cauzate de fluctuația materiilor prime, tensiunile comerciale globale cu impact asupra cererii și natura ciclică a industriei sunt foarte îngrijorătoare. Totuși, am observat o stare de spirit pozitivă în unele sectoare, precum frama, care reflectă o cerere relative stabilă de produse și servicii.”
Alexandra Mehedințu, Country Manager Romania, Atradius Crédito y Caución S.A. de Seguros y Reaseguros
Studiul realizat de Atradius indică faptul că în mediul de afaceri din România există o gamă largă de preocupări generate de actualul peisaj economic provocator. „Cele mai presante îngrijorări exprimate se referă la starea economiei și anxietatea care provine din inflația care continuă să fie la un nivel ridicat, alimentată de majorări de venituri și cererea internă încă puternică. O altă preocupare clară este vulnerabilitatea crescândă la potențialele atacuri cibernetice care pot perturba operațiunile, compromite datele sensibile și păta reputația unei firme”, precizează Alexandra Mehedințu, care argumentează și faptul că „o sarcină descurajantă pentru companii este nevoia de a se adapta la reglementările în continuă schimbare, rămânând în același timp competitive în timp ce trebuie să facă față accentului tot mai mare pus pe practicile de afaceri durabile și pe alinierea la obiectivele și reglementările de mediu”.
O altă temere întâlnită în toate sectoarele este că saturarea pieței și concurența intensă vor limita perspectivele de extindere. Dificultățile în atragerea și păstrarea talentelor de vârf într-un mediu concurențial în care profesioniștii calificați sunt foarte solicitați reprezintă, de asemenea, o preocupare larg răspândită, existând temeri că acest lucru ar putea împiedica oportunităților de crește.
Cum văd companiile din România evoluția businessului în perioada următoare
Barometrul Atradius privind Practicile de Plată a fost realizat pe 271 companii din România, în prima parte a acestui an (final T1 – început de T2). Iată câteva dintre concluziile acestuia:
- Aproape 60% dintre companiile din România se așteaptă la o creștere a cererii pentru produsele și serviciile lor în cursul anului următor, sectoarele construcțiilor și farmaceutic fiind cele mai optimiste. 31% dintre firme nu anticipează nicio schimbare semnificativă.
- Există o stare de spirit mult mai mixtă în ceea ce privește perspectivele de profitabilitate. Doar 40% dintre companii se așteaptă la o evoluție pozitivă a profiturilor în următoarele 12 luni, sectorul siderurgic și metalurgic fiind cel mai pesimist. 50% dintre companiile din România nu anticipează nicio schimbare în comportamentul de plată al clienților B2B..
- Majoritatea companiilor anticipează o tendință negativă a riscului de insolvență pe parcursul anului viitor. Sectorul siderurgic-metalurgic din România având cele mai pesimiste perspective, din cauza unor provocări precum fluctuația prețurilor materiilor prime și tensiunile comerciale globale.
- 57% dintre companiile respondente spun că nu anticipează nicio schimbare semnificativă a Days-Sales-Outstanding (DSO – Zile de Vânzări Neîncasate) în următoarele luni. Majoritatea celorlalte se așteaptă la o îmbunătățire a eficienței colectării datoriilor, în special în industria construcțiilor.
Atradius Payment Practices Barometer (Barometrul Practicilor de Plată) este o evaluare anuală a practicilor internaționale de plată corporativă realizată de liderul mondial în furnizarea de servicii de asigurare a creditelor comerciale, garanții și servicii de colectare a creanțelor. Rezultatele pot furniza perspective utile despre dinamica actuală a comportamentului de plată corporativ în comerțul B2B și pot identifica tendințele emergente care ar putea modela viitorul mediului de afaceri. Acest lucru poate fi extrem de util pentru companiile care fac afaceri sau intenționează să facă afaceri pe piețele sondajului.
Foto: 225603070 © Saruepee Che Ngoh | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz