Business

Asociația Input Agro propune soluții pentru rezolvarea crizei financiare din agricultură, ca răspuns la proiectul privind amânarea datoriilor fermierilor

Reading Time: 5 minute

Asociația Input Agro Romania, organism în curs de formare care adună principalii distribuitori de inputuri din sectorul agricol din România, consideră că suspendarea ratelor și a datoriilor pe care le au fermierii către bănci și furnizori nu face decât să mute problema pe lanțul comercial și consideră că există alte soluții viabile pentru rezolvarea situației dificile din agricultura românească.

Asociația, la care au aderat peste 80% din jucătorii din piață, însumând o cifră de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde euro și deservind circa 20.000 fermieri profesioniști, pe o suprafață agricolă de 7 milioane de hectare, face referire la proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta prevede că producătorii agricoli afectaţi de secetă pot solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, până la finele anului 2025, pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituții financiare nebancare.

Proiectul mai prevede că toți creditorii – instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înființarea și producția agricolă vegetală – nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025.

„Soluția nu este decapitalizarea sectorului distribuției de inputuri, pentru că agricultura românească se finanțează într-o proporție covârșitoare prin credit furnizor (peste 1,5 miliarde de euro), integral fermier-distribuitor și parțial distribuitor-producător, pentru că fermierul nu are acces la alt tip de finanțare, așa cum ar fi normal”, a declarat Mihai Răzvan Moraru, Fondatorul Asociației Input Agro România și fondatorul Agro Est Muntenia, în cadrul unei conferințe de presă.

Membrii Asociației Input Agro Romania înțeleg și cunosc foarte bine situația financiară extrem de dificilă a fermierilor români, situație datorată mai multor factori cu impact major în ultimii ani, amintind succesiunea de ani cu secetă care a redus producția agricolă, creșterea rapidă a prețurilor către maxime istorice la inputuri, prețuri minimale la cereale. Însă, situația din fermă s-a transferat către distribuitorii de inputuri, pentru că nu pot exista pe lanțul comercial rezultate bune când unui partener de pe lanț îi lipsește profitul sau finanțarea. Dovada stă în cifrele slabe raportate de toți distribuitorii pentru anul 2023, mulți raportând pierderi financiare, datorita acelorași factori care au decapitalizat și fermierul român„, au precizat reprezentații Asociației.

Astăzi, distribuitorii de inputuri agricole au o rata de recuperare a datoriilor de aproximativ 50% pentru datoriile fermierilor din anul 2024 și de 75% pentru datoriile fermierilor din anul 2023, în condițiile în care rata de profit medie multianuală a distribuitorilor este cuprinsă între 1,5% și 4%. Prin urmare, soluția amânării plăților de la fermier către distribuitor va agrava situația financiară a distribuitorilor și îi va duce către faliment și în imposibilitatea de a mai finanța inputuri către fermieri, în anul în care fermierii au cea mai precară situație financiară, potrivit Asociației Input Agro Romania.

„Noi, distribuitorii de inputuri, credităm financiar fermierii din România. Fermierii se tem că nu-și vor putea plăti dobânzile la creditele contractate și în plus, sub amenințarea scadențelor, nu mai sunt finanțați de bănci. Vrem soluții practice pentru fermieri, inclusiv pentru cei cu dificultăți, și avem deja planificate discuții cu Asociația Română a Băncilor pentru a găsi aceste soluții. Trebuie să înțelegem că și noi suntem într-o situație delicată, dacă măsurile de protecție nu privesc întregul lanț. Trebuie tratată cauza, nu problema. Irigațiile se fac cu bani, care pot fi obținuți prin credite de investiții garantate de stat, pe termen lung, iar aceste cheltuieli să fie deductibile”, a spus Monalisa Ungureanu, CEO Agrii România, în cadrul unei conferințe de presă.

7 soluții pentru rezolvarea crizei agricole

Prima soluție propusă de Asociație este sprijinirea, finanțarea și protecția întregului lanț comercial fermier-distribuitor-producător, pentru a putea asigura livrarea semințelor, a îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor și în anul 2025. Este nevoie de finanțare atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitori. Fermierii au de rambursat credite în următoarele luni și situația actuală nu le permite multora dintre ei refinanțarea prin sistemul bancar, din cauza lipsei de garanții și ca urmare a rezultatelor financiare slabe din ultimii ani.

A doua propunere este aceea de a aduce lichidate în sistemul agricol, atât vegetal cât și zootehnic, prin credite garantate de stat, Creditul Fermierului cu garanție de stat în cota de 100% și plafoane mărite pentru valoarea ajutorului de stat, pentru ca fermierii să poată accesa în număr cât mai mare astfel de finanțări, pentru a-și putea plăti cât mai repede datoriile către distribuitori, pentru a putea accesa noi finanțări de inputuri. Este necesar ca aceasta măsură să fie complet funcțională și să se poată deconta facturile restante pana cel târziu la finele anului 2024, altfel situația distribuitorilor va fi una dramatică.

Soluția a treia o reprezintă creditele de tip IMM Invest prin FGCR, pentru toate companiile din domeniu : fermieri, distribuitori și producători. În primul rând pentru ca nu doar fermierii calamitați în anul 2024 au probleme financiare. Programul IMM Invest a fost un succes și a fost primul program care a oferit cu adevărat finanțare în domeniul agricol și ar trebui continuat pentru a redresa urgent situația financiară a companiilor.

Cum mulți fermieri au deja un nivel de datorie foarte mare și/sau nu mai au bunuri libere de sarcini, pentru ipoteca necesară, distribuitorii și-au asumat, în cadrul consultărilor de la MADR, susținerea acestora, prin creditele cu garanție de stat de minim 100%. „Considerăm că prioritatea Guvernului României trebuie să fie funcționarea schemelor de finanțare cu garanția statului, pentru fermieri și pentru distribuitori, pentru încasarea sumelor restante și plata acestora către producători, dar și pentru a putea avea la timp inputuri pentru anul agricol 2025. Solicităm crearea unui grup de lucru care să includă autorități (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), sistemul bancar (bănci, reprezentanții fondurilor de garantare, BNR), distribuitori, asociațiile de fermieri și producători, pentru a ne asigura ca toate soluțiile de finanțare vor fi implementate rapid și vor fi funcționale pentru tot lanțul. Solicităm reprezentanților Ministerului Agriculturii crearea acestui grup și invitarea tuturor autorităților și companiilor la următoarea runda de consultări, pentru a grăbi acest proces”, se arată într-un comunicat al Asociației.

În ceea ce privește reclamațiile venite din partea fermierilor la adresa anumitor distribuitori care au practici abuzive, membrii Asociației Input Agro Romania se delimitează complet de acest mod de a împovăra și mai mult fermierul, prin penalități exorbitante și executări abuzive. Membrii au o rată de executare anuală cuprinsa între 0,5% și 0,7%, fiind orientați către soluții, nu către executări.

A patra propunere este impunerea unui set de reguli care să protejeze atât fermierul cât și distribuitorul, de abuzul anumitor fermieri sau distribuitori și un set de condiții, prin care fermierul care accesează garanția de stat direct sau prin distribuitor, sau care primește finanțarea inputurilor să nu aibă posibilitatea de a-și muta/înstrăina bunurile și terenurile pe o altă nouă companie.

A cincea propunere este ca distribuitorii să nu poată factura penalități peste un anumit nivel, agreat în cadrul consultărilor, un nivel mai mare față de costul suplimentar de creditare oferit prin sistemul de creditare.

Asociația Input Agro va propune în curând Ministerului Agriculturii un set de reguli privind statutul de distribuitor, o lege atât de necesară în Romania pentru protecția fermierilor și eliminarea abuzurilor din partea anumitor companii care nu au ca activitate principala distribuția de inputuri.

Propunerile către Ministerul Agriculturii vor fi în continuare cele de susținere a întregului lanț, pentru toți fermierii, distribuitorii și producători de inputuri, fără excepție, în acord cu normele bancare și legile naționale și europene, prin parteneriate cu sectorul bancar pentru a oferi în primul rând finanțarea atât de necesara și urgenta.

A șasea măsură pe care o propune Asociația Input Agro Romania este aceea de a stimula investițiile în sisteme de irigații, prin credite acordate fermierilor pentru investiții pe termen lung, de minim 10 ani, cu garanție de stat și dobândă subvenționată.

A șaptea măsură propusă o completează pe cea anterioară prin măsuri fiscale (deduceri și/sau scutiri de taxe) pentru investiții în irigații, în producția de inputuri și în cercetarea agricolă.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Emisiile asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030

Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…

3 ore ago

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

5 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

6 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

6 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

6 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

6 ore ago