Asiguratorii, cei mai mari investitori institutionali din Europa
Reading Time: 2 minuteAsiguratorii sunt cei mai mari investitori institutionali din Europa, in 2013, acestia gestionand active de peste 8,5 mii miliarde euro, adica echivalentul a aproximativ 60% din Produsul Intern Brut (PIB) al Europei, spune Michaela Koller (foto), director general al Insurance Europe, intr-un interviu acordat Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR. Aceasta a arat ca asiguratorii detin aproximativ 25% din totalul titlurilor de stat europene si aproximativ 21% din obligatiunile europene corporative, precum si un procent semnificativ din totalul actiunilor cotate si miliarde de euro in alte active.
Privind dintr-o perspectiva economica, asigurarea le ofera oamenilor simpli si afacerilor acestora protectie financiara, astfel incat, atunci cand se intampla ceva rau, acestia sa-si poata mentine un anumit standard de viata decent, neimplicand bugetul de stat. De aceea, scopul asiguratorilor este sa ofere polite de asigurare customizate pentru cat mai multe tipologii de clienti, explica reprezentanta Insurance Europe. “Milioane de indivizi, familii si afaceri din toata Europa beneficiaza de asigurare. In 2013, asiguratorii au platit despagubiri in valoare de 952 miliarde euro. Aceasta inseamna ca in fiecare zi companiile de asigurari platesc 2,6 miliarde euro”, a aratat Michaela Koller. Ea a subliniat importanta comaniilor de asigurari in perioadele de criza. “Companiile de asigurari au un rol deosebit de important in lupta impotriva recesiunii. Oamenii si companiile continua sa plateasca primele de asigurare in perioadele de criza economica. Acest flux constant de prime permite asiguratorilor sa continue sa finanteze economia in vremuri dificile si sa cumpere active pe care altii au nevoie sa le vanda. Acest lucru, la randul sau, ajuta economia sa intre pe un fagas normal. Astfel, asiguratorii contribuie la reducerea volatilitatii pe pietele financiare”, arata Koller.
Solvency II va genera costuri inutile
Directorul general al Insurance Europe spune ca desi industria de asigurari sustine puternic implementarea Solvency II, inca exista unele detalii importante care trebuie stabilite. Michaela Koller a dat exemplu reglementarea privind includerea asiguratorilor in categoria firmelor comerciale, prin asociere cu ideea ca se confrunta cu aceleasi riscuri.
„Incadrarea asiguratorilor in aceeasi clasa cu firmele comerciale conduce la o viziune exagerata asupra riscurilor reale implicate in investitiile pe termen lung. Ca rezultat, Solvency II aduce cerinte de capital aferente investitiilor pe termen lung prea mari. Se vor genera astfel costuri inutile si probleme pentru companiile de asigurari care doresc sa ofere produse pe termen lung asiguratilor si sa isi tina promisiunile”, a declarat Koller.
In opinia sa, acest lucru se va reflecta in produsele de asigurare cu efect pe termen lung (de exemplu, produsele pentru perioada pensionarii cu venituri garantate) care se vor scumpi mai mult decat trebuie si care ar putea deveni mai greu accesibile pe piata. De asemenea, se va limita abilitatea companiilor de asigurari de a-si mentine rolul traditional de investitori pe termen lung, in oferirea de stabilitate in perioade de crize financiare, si le va limita posibilitatea de a investi in active pe termen lung, de tipul infrastructurii.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz