Ești manager și ai luat o decizie greșită care afectează compania? O asigurare D&O (Directors & Officers Liability) poate fi soluția pentru a-ți îndrepta greșeala.
Gradul de penetrare al asigurărilor de răspundere civila a administratorilor si directorilor executivi – D&O este mic pe piața locală, deși legea o impune ca obligatorie. Mihaela Cojocaru, specialist in asigurari si trainer in cadrul Institutul de Studii Financiare (ISF) spune că ponderea clasei asigurăruilor de raspundere civilă este de dor 2-2,4% în România, în condițiile în care în alte țări oamanii nu se ridică din pat dacă nu au o asigurare. “Nu ar trebui să existe echipă de conducere fără asigurare D&O. Administratorii, membrii CA, directorii executivi sunt cei care au în mână frâiele unei companii și nu artrebui să conducă fără asigurare. Asigurarea D&O este RCA-ul lor”, a declarat Mihaela Cojocaru, în cadrul evenimentului XPRIMM Time for Business – „Asigurările D&O – Între mit și adevăr”.
Cei care conduc companiile sunt supuși greșelilor și actelor de neglijență și pot fi trași la răspundere pentru acestea, a precizat Mihaela Cojocaru. Acționarii sunt primii care pot cere socoteală șefilor de companii, dar și angajații sau alți stakeholderi.
“Angajații pot da în judecată compania pentru greșeli în practicile de angajare, iar organizația poate fi obligată la plata unor sume importante”, a explicat Mihaela Cojocaru, precizând că în România “sumele sunt încă mici”. Angajații nu sunt însă singurii care pot da în judecată compania. Împotriva acesteia se pot îndrepta și autoritățile, competitorii, Consiliulul Concurenței, autoritățile de supraveghere, dar și alte entități.
Victor Șraer, Managing Partner OTTO Broker, spune că piața D&O din România este caracterizată de incertitudine, dar și de curiozitate și interes în creștere, mai ales din partea managerilor tineri, care sunt mult mai interesați de aceste asigurări.
“RCA-ul este o acoperire complexă, dar înțeleasă de clienți. Așa ar trebui să fie si asigurările D&O”, a spus Victor Șraer. Din pacate, ca și în cazul RCA, sunt clienți care iau cea mai ieftină asigurare doar pentru că aceasta este obligatorie. “De ce iau clienții cele mai ieftine asigurări D&O? Pentru că nu sunt dați în judecată”, a arătat reprezentantul OTTO Broker, precizând că multe daune D&O se plătesc la masa verde, nu în instanță.
Cătălin Grigorescu, Managing Partner în cadrul Casei de Avocatura Grigorescu Ștefănică, a explicat că asigurarea D&O reprezintă acoperirea răspunderii administratorilor și directorilor executivi pentru pretenții ce pot rezultă din decizii și actiuni luate în exercitarea funcției. El a ținut însă să precizeze că atunci când își fac o asigurare D&O managerii trebuie să fie atenți ce acoperă aceasta. “Asigurarea D&O nu este o poliță în alb pentru ca managerii să fie neglijenți” , a avertizat Cătălin Grigorescu.
Mihai Neacșu, avocat Coordonator Neacșu & Asociații, crede că este nevoie atât de profesionalizarea acționariatului, cât și de profesionalizarea managementului.
Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…