Lifestyle

Arta = Viata (si viceversa)

5 iun. 2014 4 min

Arta = Viata (si viceversa)

Reading Time: 4 minute

Astazi, galeria de arta contemporana nu mai este un spatiu sacru si atemporal. Galeria este insasi reflexia societatii si a mediului inconjurator. Orice manifestare vizuala actuala reflecta experienta personala a autorului care nu mai este doar un simplu creator, ci si un activist atent implicat in evenimentele socio-politice. Mihai Zgondoiu ne-a vorbit despre pulsul unui artist contemporan, dar si despre cum se construieste o platforma de arta nonprofit care devine in mai putin de cinci ani o galerie de succes.

 Mihai Zgondoiu expune, curatoriaza si coordoneaza frecvent proiecte vizuale, o postura obisnuita pentru multi dintre tinerii artisti. Din 2000 pana in prezent a avut numeroase expozitii personale sau de grup atat in Romania, cat si in strainatate. In calitate de cocurator, a coordonat diferite proiecte, printre care IEEB3 (Bienala Internationala de Gravura Experimentala, Bucuresti-Mogosoaia, 2008) si – din 2012 – galeria geamMAT a Muzeului de Arta din Timisoara, in Bucuresti fiind manager si coordonator al spatiului de arta Atelier 030202, galerie ce contribuie din 2009 in mod decisiv la discursul artistic contemporan din Romania. Este doctorand la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

 

Ai o activitate prolifica. Cum te descurci in atatea directii?

Iubesc ceea ce fac. Flexibilitatea aceasta de tip evantai nu este o caracteristica care mi se potriveste doar mie, ci intregii societati contemporane. Sunt artist vizual, graphic designer si galerist deoarece toate acestea au un limbaj comun: ARTA. Mentinerea unui echilibru intre aceste directii este cheia.

 

Cum te-ai defini ca artist?

Ma reinventez tot timpul. Astazi, artistul contemporan nu mai este subordonatul tehnicilor mestesugaresti. Coerenta creatiei sale consta in concept si in idee.

 

Cand ai inceput sa stralucesti ca artist?

In luna martie 2008 am avut sansa de a expune proiectul Me la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu, sub curatoriatul dnei Liviana Dan. Acela a fost restartul meu de dupa terminarea studiilor. Apoi a urmat proiectul Me Matrix curatoriat de dna Ileana Pintilie la Galeria Calina din Timisoara, Freedom As Visual Pattern curatoriat de Dan Mircea Cipariu la Galeria Hampden din Amherst, Massachusetts (USA), Break Body alaturi de sculptorul Bogdan Rata la Muzeul de Arta din Timisoara si multe altele.

 

Care sunt cele mai recente expozitii/proiecte personale?

Cel mai recent proiect personal, The Artist’s Golden Hand (Mana de aur a artistului), a inceput in ianuarie 2011 in urma unei fracturi la antebratul drept. Am fost nevoit sa stau opt saptamani cu mana in ghips pentru recuperare. Atunci mi-am pus urmatoarea intrebare: ce poti face atunci cand nu mai poti face, sau ce poti face cu o neputinta? Raspunsul conceptual mi l-am dat prin proiectul The Artist’s Golden Hand, care reflecta in mod ironic asupra statutului de Artist si, mai cu seama, asupra conditionarilor pentru acest statut impuse de abilitatile antebratelor. Mestesugul ca o conditie primara in actul creatiei transforma la propriu opera vizuala, precum in legenda regelui Midas, intr-un metal nobil – aurul. Privitorii pot cerceta, astfel, identitatea artistului ideal asumata printr-o stralucitoare autoironie. In preview-ul expozitional din Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal – Sibiu 2012, sau in expozitia propriu-zisa de la Galeria Aiurart– Bucuresti 2013, curatoriata de Olivia Nitis, sau in Galeria Five Plus – Viena 2014, Mana de aur a artistului/The artist’s Golden Hand, matrita de imagine, functionala intr-o lume a formatelor, s-a particularizat ca o secventa originara de biografie subiectiva a artistului vremii de azi.

In 2014 (pana in luna mai) am expus in proiectul de grup Momentum 2 curatoriat de Olivia Nitis la galeria Aiurart din Bucuresti si in expozitia Strada E A Noastra la Galeria IX. Urmeaza participarea in BB6 (Bucharest Bienale) curatoriata de Gergo Horvath si pregatirea unui nou proiect pentru ViennaFair 2014.

Mihai Zgondoiu & Golden Hand bw 2014
Mihai Zgondoiu & Golden Hand bw 2014

Cum ai reusit sa infiintezi/coordonezi spatiul de arta contemporana Atelier 030202?

Colaborez cu echipa Teatrului de Comedie din Bucuresti de aproape opt ani de zile. In 2009, alaturi de artistii Aurel Tar si Florin B. Tomescu, pregateam un proiect vizual legat de caderea Zidului Berlinului si Revolutia Romana din ’89, un proiect ce comemora disparitia regimului comunist din tarile est-europene.

Cautam un spatiu neutru care sa nu aiba istorie si ideologii deja conturate, un spatiu virgin in care proiectul nostru sa nu aiba deloc conotatii comerciale. Sansa a venit din partea directorului meu, indragitul actor George Mihaita, care a transformat vechile ateliere de tamplarie ale teatrului intr-o sala de spectacole dedicate tinerilor actori si regizori: “Sala Noua”. Parterul acestei sali, unul mai mult decat generos, a fost gazda proiectului Est/Vest. 20, deschis pe 8 decembrie 2009. Expozitia curatoriata de Cosmin Nasui a avut un mare succes, ceea ce m-a determinat sa fac un program expozitional pentru intreg anul 2010. Asa a luat nastere Atelier 030202, denumit dupa codul strazii Sfanta Vineri nr. 11, adresa galeriei. Astazi, la aproape patru ani si jumatate de la deschiderea oficiala, avem un palmares de peste 60 de proiecte, expozitii si conferinte de arta, 117 artisti romani si straini expusi si 18 curatori si istorici de arta care au scris si coordonat aceste evenimente vizuale.

Pana in prezent galeria a fost selectata in NAG (Noaptea Alba a Galeriilor), IEEB 4, IEEB 5 (Bienala Internationala de Print Experimental), EBienale (Bienala de Arta Contemporana a festivalului “George Enescu”) si BB6 (Bucharest Biennale 6), cel mai recent parteneriat, care are loc anul acesta.

Mai mult, anul trecut am fost invitati in InfoZone ViennaFair, unul dintre cele mai importante targuri de arta contemporana din Europa, iar anul acesta intre 1 si 5 octombrie vom fi prezenti din nou, dar de data aceasta cu un stand sponsorizat de catre compania OMV, unul din sustinatorii importanti ai evenimentului. Este o practica normala ca spatiile de arta nonprofit cu performante remarcabile sa primeasca granturi si sponsorizari pentru a fi si mai vizibile.

De curand, site-ul londonez http://theculturetrip.com, care selecteaza si recomanda tot ce inseamna viata culturala la nivel global, a clasat Atelier 030202 in primele 10 galerii de arta contemporana din Bucuresti. Tot anul acesta, pe 25 mai, in cadrul Art Safari, primul pavilion profesionist de arta din Romania, Atelier 030202 va sustine o prezentare legata de experimentele vizuale expuse de-a lungul timpului in acest spatiu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: