Artă produsă de inteligența artificială, în București
Reading Time: 2 minuteMARe/Muzeul de Artă Recentă din București găzduiește luni, 20 ianuarie, de la ora 19:00, o expoziție semnată de One Night Gallery, prima galerie de new media art din România. Aceasta este prima expoziție din muzeu cu artă produsă de către inteligența artificială.
Expoziția va fi deschisă publicului între 20 ianuarie și 10 februarie, putând fi vizitată zilnic (exceptând zilele de marți), între orele 11:00 și 19:00.
”Artista” expusă de One Night Gallery în această expoziție este Lili GAN, o inteligență artificială care poate crea artă. GAN vine de la “generative adversarial networks”, o nouă familie de rețele neuronale artificiale. Mai exact, Lili GAN este un sistem compus dintr-o pereche de rețele neuronale de tip actor-critic, care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini. Important de știut, un GAN nu este direct programat să producă artă, ci să învețe prin ”deep learning” caracteristicile comune ale setului de imagini, pentru a putea ulterior să genereze noi imagini cu aceste caracteristic.
Lucrarea video expusă de Lili GAN la MARe se numește „Solve et Coagula”. Aceasta este o animație atmosferică, formată din 21 de subanimații independente cu postere animate, dispuse ordonat într-un grid visual, iar în fiecare zi de expoziție va rula o altă versiune a lucrării.
Estetica lucrării se încadrează stilistic într-un curent nou de artă cyberdelică, care radiază mister și efervescență, ceva care intrigă cortexul vizual prin complexitate și organicitate și care pare imposibil de făcut manual.
Experiența vizuală este completată de o componentă sonoră, o compoziție ce evocă simbioza om-calculator. Sound design-ul poartă semnătura FreqKid, un nou proiect experimental semnat de Freqax (Adrian Andrei), menit să exploreze toate dimensiunile muzicii electronice, cu o paletă ce variază de la IDM la funk și jazz.
Foto: © Sdecoret | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz