Analize Lifestyle

Arta privită direct în ochi

11 mart. 2019 3 min

Arta privită direct în ochi

Reading Time: 3 minute

A ales fotografia cu trei decenii în urmă pentru că a găsit în această profesie o modalitate de a se exprima artistic fără cuvinte. Și nu pentru că nu-i plac cuvintele, din contră, e un fin maestru și al acestora, cel puțin pe măsura simțului său artistic. 

DSC 4820
Guli Cohen / foto: Sorin Stana

Fotograf cu mai bine de 30 de ani de experiență, Guli Cohen a acceptat fără ezitare să fie subiectul unei ședințe foto pentru Biz și, mai mult de atât, s-a lăsat în voia obiectivului colegului, abținându-se de la orice formă de interferență în actul fotografic. “Tu ești artistul acum, surprinde‑mă așa cum mă vezi”, a spus la începutul ședinței și s-a ținut de cuvânt până la final.

“Ca să faci o fotografie, ai nevoie de anumite cunoștințe de ordin tehnic, să știi să pui lumina, să setezi obiectivul, însă asta nu este tot. Fotografia este mai mult de atât. Este continuarea privirii.” – Guli Cohen, fotograf 

Născut în Ierusalim în 1959, a început să cocheteze cu fotografia după terminarea stagiului militar. A călătorit în Statele Unite, Canada, dar și prin Europa și, până să facă din fotografie o meserie, a testat terenul și în alte domenii, dar nimic nu l-a atras mai mult. A studiat în paralel psihologie și artă fotografică, la începutul anilor ’90 devenind în mod oficial fotograf. De-a lungul anilor a realizat pictoriale pentru reviste, fotografii pentru designeri și branduri de modă celebre, dar și campanii publicitare. Printre brandurile pentru care a lucrat se numără Gottex, Diesel, Miss Sixty, Dorin Frankfurt, Crocker, Levi’s, All Star, Replay, Dove, keds, Puma, Michal Negrin, Samsung, Orange sau Volkswagen. A fost de asemenea protagonistul mai multor expoziții de fotografie, dintre care cele mai recente sunt “Patina” la Hollon Institute of Technology (2017) și “Waves” la Ruppin Academic Center (2016). Își descrie stilul de a fotografia ca fiind unul energic, cu accent pe portret. “Într-o fotografie, îmi place să văd ochii personajului”, spune Cohen, fotograful care încearcă mai mereu să descopere fața umană a modei.

ARMY AT 7

În paralel cu activitatea de fotograf, a predat la două instituții de învățământ superior – Holon Institute of Technology și la Hadassah College, a fost de asemenea profesor invitat la Bezalel Academy, în Departamentul de Comunicare Vizuală, unde le-a predat studenților un curs de fotografie de modă. 

MG 0363g

Ce-i place cel mai mult în munca de zi cu zi, chiar și după 30 de ani? “Emoția de a simți. E ca și cum te-ai cățăra pe munte, e un catharsis în fiecare ședință foto, uneori muncești foarte mult, pregătești totul în avans, dar întotdeauna greșelile sunt cele mai bune. Fără erori, o fotografie nu cred că ar putea fi interesantă”, crede Cohen.

IMG 1546F1 long 2

Pe parcursul carierei a fost expus la numeroase surse de inspirație, dintre acestea cel mai mare impact asupra fotografiilor sale avându-l arta și cinematografia, și cel mai mult îl interesează să capteze momentul în care fața personajului este expusă camerei: “Ca să faci o fotografie, ai nevoie de anumite cunoștințe de ordin tehnic, să știi să pui lumina, să setezi obiectivul, însă asta nu este tot. Fotografia este mai mult de atât. Este continuarea privirii”. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: