Art Safari 2021 aduce opere de 9 mil. euro la Palatul Dacia-România, ARCUB și pe Lipscani
Reading Time: 4 minuteEdiția Art Safari din acest an se anunță a fi una cu totul specială, atât prin prisma operelor prezentate, cât și a locațiilor. Am aflat mai multe detalii de la Ioana Ciocan, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari.
Ce ne așteaptă la ediția Art Safari din acest an?
Anul acesta, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Avem în față o ediție fenomen, cu siguranță! Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu, iar Arcub-Hanul Gabroveni expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.
Apreciem efortul domnului director Adrian Majuru de a repune în circuitul urban o clădire emblematică a Bucureștiului Palatul Dacia-România. O mare provocare pentru echipa Art Safari de a organiza expoziții în Palatul Dacia-România cu opere clasate în tezaur.
Ce artiști vor fi expuși, la ce număr de participanți va așteptați, cum credeți că va fi comparativ cu ediția din 2020?
Avem două mari retrospective: Samuel Mützner și Constantin Piliuță. Alături de ei, o expoziție dedicată marilor nume de artiste din arta românească: Cecilia Cuțescu Storck , Elena Popea, Merica Râmniceanu, Nina Arbore, și ca de obicei o foarte interesantă selecție de artă contemporană cu 120 de artiști și artiste: Călin Dan, Subreal, Maria Pop Timaru, Andrei Tudoran, Mimi Pleșoianu, Irina Dragomir, Andrei Chintilă, Daniel Toma…
Anul trecut am avut peste 35.000 de vizitatori, cu toate restricțiile. Anul acesta, vream să dăm ocazia și celor care nu ne pot vizita fizic să participe la în premieră la tururi ghidate digitale „The Late Night Show” cu Marius Manole și Horia Roman-Patapievici!
Ce investiție a implicat organizarea din acest an?
În primul rând, organizarea a implicat suflet, convingere și de entuziasm din partea echipei Art Safari și a partenerilor, care ne ajută cu materiale, servicii și tot ce le cerem. Și, ceea ce ne bucură este că numărul crește de la an la an.
Sincer, dacă ar fi să calculăm valoarea acestor eforturi reunite, bugetul de costuri ar depăși 600.000 de euro. Valoarea operelor expuse în 2021 este de aproximativ 9 milioane euro. 80 de colecționari privați și 25 muzee.
Cum ați ales locul de desfășurare? De ce Palatul Dacia?
Palatul Dacia-România este situat în centrul istoric al Bucureștiului, pe strada Lipscani nr. 18-20 și va fi viitorul sediu al Pinacotecii București. Am avut parte de sprijinul domnului Adrian Majuru de la Muzeul Municipiului București, de susținerea Ministerului Culturii și a domnului ministru, Bogdan Gheorghiu, de sprijinul Primăriei București. Tuturor le mulțumim că ne sunt alături.
Ce puteți spune despre publicul românesc de artă? Ce preferințe are el, din ce sfere se formează, cum este apetitul său pentru arta?
În 2017, cu ajutorul Ministerului Culturii și Identității Naționale prin Barometru de Cultură și prin Institutul Național al Statisticii am obținut date complete și concrete despre publicul nostru. Ei doreau să afle de ce are Art Safari așa de mulți vizitatori. Am aflat astfel că publicul nostru este foarte tânăr și că este un public care revine la toate edițiile. Este un public cu care noi comunicăm constant, pe care-l ascultăm, respectăm și iubim.
Cât este de profitabilă arta în Romania? Este un domeniu atractiv pentru investitori?
Arta se cumpără în primul rând cu inima. Colecționarii creează legături imediate cu o operă. Investiția în artă poate fi extrem de profitabilă în România, mai ales dacă știi ce și cum să alegi de aceea este bine să fii informat, să apelezi la un consultat de artă. Să vizitezi cât mai multe expoziții, muzee.
Iată, acum cea mai scumpă lucrare expusă la Art Safari 2021 este “Curtezane din Shimabara” de Samuel Mutzner, care a fost adjudecata cu 160.000 de euro. Totodată, alte prețuri de pe piața de artă româneasca sunt următoarele: lucrarea „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu, a stabilit, în anul 2018, recordul absolut al pieței de artă românească, fiind vândută la licitație cu suma de 340.000 de euro.
De altfel, pictorul Nicolae Grigorescu rămâne lider în topul celor mai bine vânduți artiști la licitațiile din România în anul 2017, cu vânzări totale de 726.193 de euro pentru 18 opere adjudecate.
Care sunt plusurile și minusurile artei în Romania?
Arta din România evoluează și se dezvoltă într-un ritm amețitor. Avem tineri artiști extrem de creativi, pe care ne bucurăm să îi putem ajuta și încuraja. O avem anul acesta la Art Safari pe Ocu, care a realizat un graffitti imersive alb-negru, scara Fashion Days. Muzeele au rămas deschise în România și au oferit o oază de speranță, mai ales pentru perioada dificilă pe care încă o traversăm.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz