Stiri

Arme sofisticate în spionajul industrial cybernetic

Reading Time: 2 minute

Pe 13 decembrie 2020, FireEye, Microsoft și SolarWinds au anunțat descoperirea unui atac cibernetic sofisticat, asupra lanțului de aprovizionare, care a scos la iveală un nou malware, „Sunburst”, necunoscut anterior, folosit împotriva clienților IT ai SolarWinds care utilizau Orion IT. Experții Kaspersky au găsit diferite asemănări la nivel de cod între Sunburst și versiunile cunoscute ale backdoor-urilor Kazuar – tipul de malware care oferă acces de la distanță la dispozitivele victimelor.

Noile descoperiri oferă informații care pot ajuta cercetătorii să avanseze în investigarea acestui atac.
În timp ce studiau backdoor-ul Sunburst, experții Kaspersky au descoperit o serie de caracteristici similare cu cele ale unui Kazuar identificat anterior, un backdoor scris folosind rețeaua .NET, raportat pentru prima dată de Palo Alto în 2017 și utilizat în atacurile cibernetice de spionaj din întreaga lume. Multiple similitudini la nivel de cod sugerează o legătură între Kazuar și Sunburst, deși natura acesteia este, încă, nedeterminată.

Un atac complicat

Similitudinile dintre Sunburst și Kazuar includ algoritmul de generare UID al victimei, algoritmul de inactivitate (sleeping algorithm) și utilizarea extinsă a hash-ului FNV-1a. Potrivit experților, aceste fragmente de cod nu sunt 100% identice, sugerând că între Kazuar și Sunburst poate exista o legătură, dar natura acestei relații nu este încă clară.

După ce malware-ul Sunburst a fost lansat pentru prima dată, în februarie 2020, Kazuar a continuat să evolueze, iar variantele din 2020 sunt și mai asemănătoare, în anumite privințe, cu Sunburst.

Per ansamblu, în cei câțiva ani de la identificarea Kazuar, experții au observat o evoluție continuă, și adăugarea de noi caracteristici semnificative, care seamănă cu Sunburst. Deși aceste asemănări între Kazuar și Sunburst sunt relevante, ar putea exista o mulțime de motive pentru existența lor, inclusiv faptul că Sunburst este dezvoltat de același grup care dezvoltă și Kazuar, atacatorii din spatele Sunburst folosind Kazuar ca punct de inspirație.

Un alt motiv poate fi reprezentat de mutarea unuia dintre dezvoltatorii Kazuar în echipa Sunburst sau faptul că ambele grupuri din spatele Sunburst și Kazuar au obținut malware-ul din aceeași sursă.

„Legătura identificată nu scoate la iveală cine a fost în spatele atacului SolarWinds, însă oferă mai multe informații care pot ajuta cercetătorii să avanseze în această investigație. Considerăm că este important ca și alți cercetători din întreaga lume să investigheze aceste asemănări și să încerce să descopere mai multe informații despre Kazuar și originea Sunburst, malware-ul folosit în breșa SolarWinds. Din experiența trecută, de exemplu analizând atacul WannaCry, știm că în primele zile au existat foarte puține indicii care să îl lege de grupul Lazarus. În timp, însă, au apărut tot mai multe dovezi care ne-au permis să facem legătura între grup și atac cu mai mare încredere. Cercetările suplimentare pe această temă sunt cruciale pentru a pune cap la cap informațiile”, comentează Costin Raiu, directorul echipei globale de cercetare și analiză GREAT a Kaspersky.

 

Alex Rădescu

Recent Posts

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

38 de minute ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

57 de minute ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

2 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

2 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

2 ore ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

2 ore ago