Interviuri Antreprenori

Arhitecții dezvoltării durabile

5 ian. 2017 3 min

Arhitecții dezvoltării durabile

Reading Time: 3 minute

Să construiești și să administrezi o afacere ținând cont de aspectele economice, sociale și de mediu, să conștientizezi și să diminuezi impactul negativ pe care afacerea ta îl are asupra comunității și să-l maximizezi pe cel pozitiv înseamnă să faci dezvoltare durabilă.

Revista Biz a stat de vorbă cu Mihaela Croitoru și Gaetano Casale, fondatorii INNOVA Project Consulting, despre cum companiile mari pot să își îmbunătățească performanța prin  integrarea dezvoltării durabile.

Cine este INNOVA Project Consulting și ce aduce nou pe piață?

INNOVA Project Consulting este o firmă de con­sultanță în business management, membru al Gold Community de la Global Reporting Initiative – GRI. Avem două linii de business, cea de consultanță în dezvoltare durabilă și cea de project management. Practic, ideea de a lansa această firmă a plecat de la experiența noastră de peste 15 ani în managementul afacerilor, pe care ne-am gândit să o combinăm cu pasiunea noastră pentru dezvolta­rea durabilă. Consultanța în dezvoltare durabilă este un domeniu relativ nou pentru piața din România, serviciile pe care INNOVA le oferă adresându-se în prin­cipal companiilor mari interesate să își consolideze performanța economică, socială și de mediu și să o raporteze prin publicarea rapoartelor de dezvoltare durabilă. Trebuie menționat faptul că, începând cu anul 2017, firmele mari private sau publice, care au peste 500 angajați și care se încadrează în prevede­rile Directivei Europene 95/2014, vor avea obligația raportării tuturor acelor informații cu caracter nonfinanciar care vor demonstra nivelul de performanță economică, socială și de mediu.

Ați vorbit în cadrul evenimentului Zilele Biz despre capitalizarea dezvoltării durabile de către antreprenori. Ce recomandați unui antreprenor care dorește să raporteze aceste informații non-financiare printr-un raport de dezvoltare durabilă și care sunt potențialele avantaje?

În intervenția susținută în cadrul Zilele Biz am dat exemplul unei bănci din Italia care, gestionând în mod corect o problemă care-i afecta performanța economică și socială, a reușit să o transforme într-o oportunitate. Acest lucru i-a adus un avantaj competitiv, dar și o poziție de lider de sustenabilitate, pentru că prin măsurile luate a contribuit la rezolvarea unor probleme ale societății. În acest mod, vorbim de capitalizarea dezvoltării durabile atât pentru o organizație, cât și pentru comunitate. Este important pentru un antreprenor sau un manager să anticipeze riscurile, inclusiv pe cele legate de performanța economică, socială și de mediu, să înțeleagă pe cine afectează activitățile pe care le desfășoară și în ce măsură și care sunt categoriile de persoane ale căror decizii pot influența activitatea organizației. Acestea sunt informațiile nefinanciare care se pot regăsi într-un raport de dezvoltare durabilă.

Un alt exemplu prezentat în cadrul aceluiași eveniment a fost despre o companie farmaceutică de renume care își alege proiectele de responsabilitate socială în linie directă cu nevoile și așteptările stakeholderilor săi, nevoi identificate printr-un proces complex de consultare, în linie cu domeniul de activitate, dar și în congruență cu un plan mai amplu care conține măsuri concertate de dezvoltare durabilă cu scopul de a răspunde unor nevoi sociale.

Cu toate că ați lansat compania de curând, aveți deja o serie de realizări. Ne puteți spune câteva momente cheie din istoria INNOVA Project Consulting?

În momentul de față, în România există o serie de organizații care publică aceste informații nonfinanciare sub forma unor rapoarte de dezvoltare durabilă. Ne mândrim că una dintre aceste organizații pioniere este, începând cu anul 2016, clientul INNOVA. Împreună am rea­lizat o performanță deosebită, întrucât anul acesta raportul de sustenabilitate pentru 2015 a fost desemnat cel mai bun raport de sustenabilitate din țară în cadrul competiției Deloitte Green Frog Awards, ca­lificându-se pentru participarea la etapa regională, care va stabili cel mai bun raport din Europa Centrală. Pentru noi este o realizare foarte mare, având în vedere că un juriu internațional a apreciat munca pe care am depus-o.

Cum se raportează INNOVA Project Consulting la concurență și care sunt planurile de dezvoltare pentru anul 2017?

Pentru noi concurența este importantă, pentru că ne stimulează să ne îmbunătățim în mod continuu calitatea serviciilor și ne provoacă să inovăm.  Am intrat pe piață cu o metodologie care permite organizațiilor să integreze dezvoltarea durabilă și să elaboreze rapoarte și declarații nefinanciare și ne-am diferențiat prin dobândirea unei poziții de lider în domeniu. Pentru anul 2017, suntem determinați să creștem nivelul de dezvoltare durabilă pentru un număr cât mai mare de organizații din România, astfel încât acestea să creeze valoare pentru întreaga comunitate.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: