Arena Elevilor invită liceenii la cel mai amplu eveniment de orientare în carieră, vocație și dezvoltare personală
Reading Time: 3 minuteÎn fiecare zi, suntem asaltați de știri care ne semnalează statistici alarmante despre angajabilitatea absolvenților de liceu și studii superioare:
- 1 din 5 tineri din România nu se află în câmpul muncii – șomajul este de 20,5%, cel mai mare din Uniunea Europeană pentru categoria 15-24 de ani – Eurostat
- 1 din 5 tineri cu vârste cuprinse între 15-29 ani nici nu studiază, nici nu muncește, nici nu se află în vreo formă de training – generația NEET (not in education, employment or training) – Eurostat;
- Mai bine de o treime dintre tinerii români nu reușesc să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional – Eurostat
- Peste 70% dintre tinerii care intră pe piața muncii în România schimbă aproximativ 6 locuri de muncă până la vârsta de 25 ani – Centrul de Formare APSAP;
- 16% dintre tinerii care activează pe piața muncii sunt supracalificați;
- doar 2% dintre tinerii de la noi cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani lucrează în timpul studiilor, cei mai mulți de nevoie – Eurostat;
- 42% dintre absolveți nu activează în domeniile în care au finalizat studiile – Centrul de Formare APSAP;
- Deficitul forței de muncă e în creștere (PwC), iar cei mai mulți angajatori se plâng de lipsa de personal pe motiv că școala nu pregătește oameni de care are nevoie piața muncii;
- în anul școlar 2023-2024, unui consilier școlar îi revin 800 de elevi, în loc de 500 de elevi, cum prevedea Legea învățământului preuniversitar – Edupedu.
„În fiecare zi, fiecare antreprenor sau angajator trăiește pe propria piele aceste cifre, efecte nefaste ale lipsei de corelare între nevoile pieței muncii și ceea ce învață elevii în școală. „Generația invizibilă”, așa cum este supranumită, situează România pe primul loc în UE (19,3%) la lipsa de motivație a tinerilor pentru a munci și pentru a învăța. Dar generația aceasta nu e o masă abstractă de tineri, ci sunt copiii pe care îi avem acasă, tinerii care ne solicită un loc de muncă și renunță la puțin timp, sunt cei cu care ne intersectăm în viața de zi cu zi.
Pentru ei am vrut să creăm un eveniment care să le ofere idei, inspirație, contact direct cu profesioniști care să le dea pulsul real al joburilor la care visează, nu doar realitățile poleite din social media.
Mi-am dorit ca, în loc să mă plâng mereu că ne lipsesc oameni buni la job, mai bine să fiu eu cea care face ceva concret ca să îndrepte lucrurile. Așa am creat la Circul Metropolitan București Arena Elevilor, evenimentul de care România are nevoie. România în care noi, antreprenorii care o construim de ani de zile, credem! Și ce ar putea fi mai captivant decât un eveniment dedicat exclusiv explorării carierelor și a posibilităților de învățare? La Arena Elevilor, în cele două zile de dezbateri din 14 și 15 septembrie, invităm liceenii într-o călătorie către cunoaștere și inspirație care să îi ajute ulterior să se transforme în generația vizibilă, generația de încredere pe care ne putem baza. Arena Elevilor nu este doar un eveniment, ci o experiență care poate schimba vieți. Fiecare dintre speakerii noștri are o poveste puternică, un mesaj inspirațional și recomandări practice pentru elevii care sunt la început de drum.”, a adăugat Raluca Chișu, antreprenoare socială, co-organizatoare.
O perspectivă mai clară asupra viitorului elevilor pe piața muncii
„Arena Elevilor își propune să ofere informații complete și adecvate, bazate pe exemplele de bune practici ale profesioniștilor din numeroase domenii de activitate. Scopul final al evenimentului este să dezvolte abilități de reflecție și de planificare a carierei care să îi ajute pe liceeni să ia decizii informate și responsabile în legătură cu cariera lor viitoare.
3000 de elevi sunt așteptați să interacționeze direct cu 100 de profesioniști care vor vorbi în arenă, într-un dialog constructiv, transparent, onest despre fețele văzute și nevăzute ale succesului în carieră. Speakerii reprezintă joburi din domenii foarte diverse – arhitectură, aviație, avocatură, comunicare, marketing, jurnalism, cybersecurity, artă, sănătate, educație, neuroștiințe, IT și gaming, tocmai pentru a le oferi posibilitatea de a descoperi joburi noi sau de a afla mai multe lucruri despre cele la care aspiră deja. Ne dorim ca fiecare participant să plece de la Arena Elevilor cu o perspectivă mai clară asupra viitorului lor și cu motivația necesară pentru a-și urma pasiunile și idealurile.
Arena Elevilor le oferă acces exclusiv la sesiuni de networking care le vor îmbogăți cunoștințele, le va da mai multă încredere în propriile lor forțe și le va deschide noi drumuri către succesul profesional și personal.
Indiferent dacă aspiră să devină antreprenori, medici, ingineri, artiști sau exploratori ai tehnologiilor viitorului, evenimentul Arena Elevilor reprezintă biletul lor către transformarea visurilor în realitate.”, declară Simona Muscă, co-organizatoarea evenimentului.
Pentru mai multe informații și detalii despre program puteți accesa www.arenaelevilor.ro
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz