ARCUB inclus în turneul european Maneri / Ban / Parker
Reading Time: 4 minuteÎntre Vortex Jazz Club din Londra și Bimhuis din Amsterdam, celebrul jazzman newyorkez Mat Maneri alături de Evan Parker și Lucian Ban se opresc joi, 24 octombrie, ora 19:30, la ARCUB, București, pentru un concert exclusiv de lansare a celui mai recent album al său, Sounding Tears. Concertul este prezentat în cadrul seriei Jazz @ ARCUB – Artist in Residence, ajunsă la cea de-a doua stagiune, curatoriată de celebrul muzician Mircea Tiberian și organizată de ARCUB cu susținerea Primăriei Capitalei.
În luna octombrie 2017, trioul Maneri / Parker / Ban se află într-un turneu european de promovare a albumului Sounding Tears. Concertul de la ARCUB, programat pe 24 octombrie, de la ora 19:30, este al doilea concert din cadrul stagiunii curente de jazz Artist in Residence de la ARCUB, deschisă pe 5 octombrie 2017.
Sounding Tears este primul album în 12 ani pe care Mat Maneri îl scoate ca lider. Elogiat de critici și public pentru noile direcții deschise în jazzul contemporan, violonistul newyorkez Mat Maneri – care a cântat în trecut cu David S. Ware, Paul Motian, Joe Morris – lansează în luna mai 2017 albumul Sounding Tears, primit cu recenzii elogioase de All About Jazz, The Guardian, Jazz Trail.
Pentru cel mai recent album al său, Mat Maneri lucrează cu legendarul saxofonist britanic Evan Parker și cu pianistul Lucian Ban, colaboratorul său de aproape o decadă. Jurnalistul Stuart Broomer, de la New York City Jazz Record, scria despre Sounding Tears, „Maneri, Ban și Parker duc improvizația la un nivel de claritate și coerență care rareori poate fi atins. Fără îndoială, una dintre cele mai frumoase lansări de discuri din 2017″.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90). Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
Eveniment Facebook: Artist in Residence – Sounding Tears – Mat Maneri / Evan Parker / Lucian Ban
Violistul american Mat Maneri a schimbat, pe parcursul carierei sale de peste un sfert de secol, „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz) și este considerat astăzi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, aclamat pentru stilul său distinct de a îmbina jazzul cu muzica microtonală și pentru colaborarea sa cu idolii muzicii improvizate din secolul XX.
Printre cei mai inovativi și fascinanți saxofoniști ai Europei, britanicul Evan Parker a fost numit „unul dintre cei mai fini improvizatori ai lumii” (Chicago Reader). Albumul său din 1970, Topography of Lungs este catalogat drept punct de cotitură în istoria muzicii de free jazz și improvizație. Evan Parker a colaborat cu Cecil Taylor, Anthony Braxton, Paul Bley, Dave Holland, George Lewis și John Zorn.Curator al primei stagiuni Artist in Residence (octombrie 2016 – iunie 2017), Lucian Ban, primul muzician român de jazz care a primit cinci stele în Downbeat Magazine, este comparat de criticii de specialitate cu Vladimir Horrowitz sau Thelonius Monk. Mat Maneri și Lucian Ban au lucrat pentru prima dată în 2009 la Enesco Re-Imagined, urmat de Transylvanian Concert în 2013, proiecte care au atras atenția criticilor internaționali. Transylvanian Concert a fost prezentat publicului bucureștean în luna aprilie 2017, în cadrul Artist in Residence, la ARCUB.
Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB – Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă de acesta este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.
“În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleaga această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor cînd, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi. Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction, imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului. De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.
Program Artist in Residence octombrie – decembrie 2017:
- 24 octombrie: MAT MANERI / EVAN PARKER / LUCIAN BAN (USA/UK/RO)
- 9 noiembrie: DUMItRIO (RO/NL/I/SL)
- 16 noiembrie: DON BRADEN / JORIS TEEPE / GENE JACKSON (USA/NL)
- 7 decembrie: JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE (UK/PL/RO)
- 21 decembrie: R.C. & THE MELODY MAKERS
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz