Finanțe Stiri

ARB: Creditarea se va intensifica în 2017

14 feb. 2017 2 min

ARB: Creditarea se va intensifica în 2017

Reading Time: 2 minute
credit 2
© Rfischia | Dreamstime.com – Banking Loan, Or Cash Concept Photo

Ritmul de creditare se va intensifica în 2017 față de 2016, estimează reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB, crede că anul acesta creditarea va înregistra o creştere mai dinamică, de 5-10%.

“Între 5 și 10%. Mă refer la sold, pentru că nu va mai fi la fel de mult influențat, cum a fost în trecut,  de vânzarea de portofolii neperformante”, a spus Oprescu, adăugând că evoluția creditării “depinde de ce se întâmplă în societate, dacă vedem o anumită stabilitate”.

“Vedem (creșterea creditării n.r.) în primul rând din segmentul societăților comerciale și cererea pe investiții pentru capacități de producție. Indicele de ocupare al capacității de producție este un indicator extrem de important. Dacă acesta se apropie de maxime istorice, ceeea ce am avut în ultima perioadă, asta înseamnă că societățile comerciale au ajuns la nivelul lacare se gândesc la extinderea capacității de producție”, a explicat Oprescu.

Reprezentanții ARB au arătat că băncile sunt pregătite pentru o creștere a creditării în acest an. “Avem un nivel ridicat de solvabilitate și lichiditate, suntem pregătiți să credităm. Este o abundenţă de lichiditate în sistem. Nivelul de economisire internă este unul ridicat și pune presiune pe crediter. Având în vedere creşterea macroeconomică, vedem o cerere agregată mai mare, mai ales din partea companiilor. La persoane fizice vedem o creştere a creditării ipotecare şi o scădere a creditului de consum”, a declarat Sergiu Oprescu.

“2016 a fost un an complex, în care am reuşit să revenim pe profitabilitate operaţională. Este anul în care s-a consolidat stabilitatea structurală prin solvabilitate la 19% şi lichiditate imediată de 38%. A fost un an complex şi din cauza unor vulnerabilităţi externe, cum ar fi Brexit-ul şi influenţa pe care acesta poate să o aibă asupra sistemului bancar european”, a spus Oprescu.

Un an complex

Referitor la creditele în franci elveţieni, reprezentantul ARB a spus că rezoluţiile Curţii Constituţionale a României (CCR) fac trimitere la negocierea între bancă şi client. “Depinde însă de relaţia bancă-client. Au existat un exerciţiu făcut de bănci comerciale mai ales pe creditele în franci elveţieni. În vara lui 2016, circa 78% dintre solicitările clienţilor pe creditele în franci elveţieni au fost rezolvate, conform datelor Băncii Naţionale a României. De asemenea, în acest moment, băncile comerciale trebuie să vadă cum este influenţat negativ portofoliul prin prisma riscului legii Dării în plată”, a susţinut reprezentantul ARB.

Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor a spus că impreviziunea a fost gândită ca o situaţie excepţională de cei care au introdus-o în Codul Civil şi că devalorizarea bunului nu este un motiv de dare în plată. Astfel, fiecare caz va fi judecat în parte şi, ca atare, “fiecare client va trebui să probeze în faţa judecătorului impreviziunea”.

Dănescu a precizat că nivelul de restructuare a creditelor populaţiei este de 4,7%, adică cu mult peste nivelul Dării în plată, respectiv 6400 de solicitări, conform BNR.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: