Stiri Analize Business Companii Tech

Studiu: Aproape 90% dintre organizații nu își protejează datele în mod eficient

22 feb. 2022 3 min

Studiu: Aproape 90% dintre organizații nu își protejează datele în mod eficient

Reading Time: 3 minute

Decalajul dintre așteptările mediului de afaceri și capabilitățile departamentelor de IT de a acționa în cazul unor atacuri cibernetice nu a fost niciodată mai mare. Potrivit raportului Veeam Data Protection Trends 2022, 89% dintre organizații nu sunt suficient de precaute când vine vorba despre protejarea datelor.

Compania, specializată în soluții de backup, recuperare și gestionare a datelor, a constatat că 88% dintre managerii IT se așteaptă ca bugetele pentru protecția datelor să crească într-un ritm mai accelerat față de cheltuielile IT în general, pe măsură ce datele devin tot mai importante pentru succesul de business al companiilor, iar provocările legate de protejarea acestora sunt din ce în ce mai complexe. Mai mult de două treimi dintre companii apelează la servicii bazate pe cloud pentru a-și proteja datele esențiale. 

Creșterea volumelor de date s-a dublat

La baza raportului Veeam stau peste 3.000 de interviuri cu profesioniști cu putere de decizie din departamentele IT, dar și din organizații globale pentru a înțelege care sunt strategiile lor de protecție a datelor pentru următoarele 12 luni, dar și pe termen lung.

„Creșterea volumelor de date din ultimii doi ani a fost mai mult decât dublă, în mare parte datorită modului în care lumea întreagă a adoptat munca la distanță în pandemie și serviciile bazate pe cloud”, a declarat Anand Eswaran, Chief Executive Officer în cadrul Veeam. „Pe măsură ce volumele de date au explodat, au crescut și riscurile asociate cu protecția datelor; atacurile de tip ransomware-ul fiind un prim exemplu. Acest studiu arată că organizațiile sunt conștiente de aceste provocări și investesc masiv, adesea din cauza faptului că nu au reușit să ofere protecția de care utilizatorii au nevoie. Companiile pierd teren, deoarece ritmul de modernizare a platformelor de „producție” depășește ritmul modernizării metodelor și strategiilor de „protecție”. Volumele de date și diversitatea platformelor vor continua să crească, iar peisajul amenințărilor cibernetice se va extinde. Așadar, echipele de management (CXO) trebuie să investească într-o strategie care să acopere lacunele pe care le au deja și care să țină pasul cu creșterea cerințelor de protecție a datelor.”

Decalajul se adâncește

Potrivit respondenților, capacitățile lor de protecție a datelor nu pot ține pasul cu cerințele de business: 89% dintre ei raportând un decalaj între cantitatea de date pe care își pot permite să le piardă în urma unui incident și frecvența cu care se face back-up-ul datelor. Această cifră a crescut cu 13% în ultimele 12 luni. Astfel, în timp ce volumul și importanța datelor continuă să crească, se accentuează și nevoile legate de protejarea acestora la un nivel satisfăcător. Principalul factor care stă la baza acestei situații este faptul că provocările cu care se confruntă organizațiile în materie de protecție a datelor sunt imense și din ce în ce mai diverse.

Avalanșa ransomware

Pentru al doilea an consecutiv, atacurile cibernetice au fost cea mai mare cauză a întreruperii activității, 76% dintre organizații raportând cel puțin un eveniment ransomware în ultimele 12 luni. Nu numai frecvența acestor evenimente este alarmantă, ci și magnitudinea lor. În cazul fiecărui astfel de atac, organizațiile nu au reușit să mai recupereze 36% din datele pierdute, ceea ce dovedește că strategiile lor de protecție a datelor nu reușesc în prezent să ajute organizațiile să prevină, să remedieze și să recupereze în mod eficient date în urma atacurilor de tip ransomware.

Protecție în cloud

Pe măsură ce cloud-ul își continuă traiectoria de a deveni platforma dominantă pentru stocarea date, 67% dintre organizații utilizează deja servicii cloud ca parte a strategiei lor de protecție a datelor, în timp ce 56% dintre acestea rulează acum containere în producție sau intenționează să o facă în următoarele 12 luni. Diversitatea platformelor se va extinde în cursul anului 2022, decalajul dintre centrele de date (52%) și serverele cloud (48%) continuând să se micșoreze.

Acesta este unul dintre motivele pentru care 21% dintre organizații au evaluat capacitatea de a proteja sarcinile de lucru găzduite în cloud ca fiind cel mai important factor de decizie când vine vorba despre achiziția de soluții de protecție a datelor în 2022. În plus, 39% consideră că capabilitățile IaaS/SaaS reprezintă atributul cel mai important când vine vorba de soluții moderne de protecție a datelor.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: