Stiri

Aproape 30% dintre companii își reduc numărul de angajați anul acesta

18 oct. 2024 2 min

Aproape 30% dintre companii își reduc numărul de angajați anul acesta

Reading Time: 2 minute

Contextul economic îi obligă pe 28% dintre angajatori să facă reduceri de personal, necesare pentru optimizarea de costuri, arată rezultatele unui studiu al AFSRU – Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane.

În contextul economic actual, marcat de incertitudini globale și presiuni financiare, companiile din România își ajustează semnificativ așteptările privind evoluția numărului de angajați în 2024. Un nou sondaj realizat de Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane, AFSRU, în rândul firmelor din diverse sectoare economice arată o schimbare de atitudine față de anul anterior, cu o abordare mult mai precaută față de angajările viitoare.

Conform datelor, doar 24% dintre companii estimează o creștere ușoară a numărului de angajați în 2024, față de 46% în 2023, această scădere fiind influențată de creșterea costurilor salariale, incertitudinile economice și nevoia de optimizare a resurselor interne.

De asemenea, 41% dintre companii prevăd menținerea numărului actual de angajați, în creștere față de 31% anul trecut, ceea ce reflectă o orientare tot mai accentuată spre stabilitate și consolidare, cu un accent pe retenția și eficiența echipelor actuale, mai degrabă decât pe extinderea rapidă.

„În contextul economic actual, companiile devin mai conservatoare în ceea ce privește angajările. Deși dorința de creștere există, presiunile externe – precum creșterea costurilor operaționale și incertitudinile globale – determină o abordare mai precaută. Observăm o tendință clară de consolidare și de maximizare a eficienței resurselor interne”

Sorina Donisa, Președinte AFSRU

Totodată, 21% dintre companii estimează o ușoară scădere a numărului de angajați în 2024, o creștere față de anul anterior, când doar 15% anticipau acest lucru. Această tendință arată că firmele sunt pregătite să facă ajustări tactice în funcție de evoluția pieței și a provocărilor economice, dar fără a implementa măsuri drastice de reducere a personalului.

Sondajul subliniază și faptul că creșterile sau scăderile considerabile ale forței de muncă rămân rare, majoritatea companiilor preferând ajustări moderate în funcție de nevoile operaționale și condițiile pieței.

Munca temporară rămâne una dintre principalele opțiuni pentru angajatori în 2024, continuând să ofere flexibilitatea de care piața are nevoie. Cu 42% dintre companii care o folosesc, angajarea temporară permite adaptarea rapidă la cerințele pieței și acoperirea nevoilor punctuale de personal. Angajatorii consideră că aceasta este una dintre cele mai eficiente soluții pentru a naviga prin provocările unei piețe dinamice și a asigura continuitatea proiectelor fără a angaja resurse permanente pe termen lung.

Conform datelor din 2024, atragerea și retenția talentelor rămân priorități critice pentru companii. În ciuda încercărilor de a stabiliza forța de muncă, deficitul de talente continuă să afecteze piața, iar bătălia pentru talente rămâne acerbă. 67% dintre companii consideră retenția de talente drept una dintre cele mai mari provocări, în creștere semnificativă față de anul precedent. În același timp, 63% dintre organizații prioritizează achiziția de talente, subliniind nevoia constantă de a găsi și atrage cei mai buni specialiști.

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: