Code for Romania, alături de voluntari săi, a dezvoltat începând din 2016 un ecosistem de soluții digitale gratuite pentru alegeri, cu scopul de a îmbunătăți accesul la informații și de a sprijini observarea independentă a alegerilor în România, în alte state membre ale Uniunii Europene – dar și în alte state ale lumii, prin organizația internațională, Commit Global. Ecosistemul include pentru 2024 patru soluții digitale: WeVote4.EU, Monitorizare Vot / Vote Monitor, Rezultate Vot și Vot Diaspora.
WeVote4.EU este prima platformă care oferă tuturor cetățenilor UE, în 26 de limbi oficiale UE, informații esențiale despre alegerile europarlamentare din 2024.
Monitorizare Vot creată de Code for Romania în 2016, este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România și în oricare alt stat a cărei legislație permite monitorizarea alegerilor de către observatori independenți.
Observarea independentă a alegerilor este realizată așadar de observatori acreditați independenți prin Vote Monitor – Monitorizare Vot. fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea a opt runde electorale distincte în România și Polonia. Aplicația este disponibilă doar pentru observatorii independenți și organizațiile acreditate care au dreptul de a derula activități de monitorizare și le sprijină în colectarea securizată de date în timp real din secțiile de votare. ONG-urile care acreditează observatorii primesc rapoarte în timp real cu privire la situația de pe teren, permițându-le să ofere sprijin observatorilor lor și să reacționeze în timp util atunci când sunt raportate probleme sau nereguli.
Pentru prima dată, în 2024, alegerile europarlamentare pot fi observate în mod sincron în secții de votare din opt state ale Uniunii Europene, prin Vote Monitor.
Aplicația Monitorizare Vot este compusă dintr-o aplicație mobilă nativă (iOS & Android) prin care observatorii comandați pot raporta cu ușurință înapoi la ONG-urile lor respective în ziua alegerilor, dar și o platformă pentru ONG-uri care centralizează în timp real toate informațiile trimise de observatorii lor.
Rezultate Vot este platforma lansată în anul 2019 pentru a ajuta utilizatorii să informeze și să dezvolte spiritul critic prin contextualizarea informației electorale însoțite de analize apartinice ale acesteia. O soluție digitală gratuită dezvoltată open source, posibilă prin efortul voluntarilor, care are ca scop accesibilizarea și deschiderea datelor publice printr-o soluție de technologie civică.
Vot Diaspora este o platformă de ghidaj simplă și interactivă pentru votanții din diaspora cu privire la regulile de înscriere pentru a vota la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, din străinătate. Aici, românii află care este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota.
Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…
Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…
Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…
Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…
Cu o carieră de peste 19 ani în finance, Magda Costache este, din septembrie, noul CEO interimar Sezamo, supermarketul online…