Apa trece, filtrele rămân
Reading Time: 4 minuteExistă idei de afaceri al căror impact se extinde dincolo de zona economică și reușesc să producă schimbări radicale la nivelul societății. Khaled Al Mezayen a creat unul dintre cele mai performante sisteme de filtrare a apei din lume – Sowat, iar acum dezvoltă prin Inovaya proiecte cheie pentru comunități care nu au acces la apă potabilă, inclusiv în Delta Dunării.
Acum șase ani, Khaled Al Mezayen a fost împreună cu tatăl său, medic de origine siriană, la un spital de campanie în nordul Siriei, la granița cu Turcia, unde a făcut un training pentru medicii de acolo. “Eu, fiind farmacist, aduceam medicamente pentru refugiați. Când am ajuns, mi‑am dat seama că aduceam cireașa de pe tort, dar nu aveam niciun tort. Tabăra arăta ca o groapă de gunoi. Nu exista sursă de apă potabilă, aveai apă doar la PET”, își amintește Khaled Al Mezayen. Atunci a avut un declic și a zis că trebuie să facă ceva. A început să se documenteze și a constatat că toate sistemele de filtrare care existau foloseau consumabile. “Nu făceai decât să muți problema de la poluarea cu PET‑uri la consumabile – clor, filtre. Iar filtrele trebuie schimbate des, mai ales dacă se filtrează o apă de suprafață”, explică Khaled Al Mezayen.În 2013 a înființat împreună cu un partener francez firma Khar & Partners și a pus bazele proiectului SOWAT (acronimul pentru System Open Water Advanced Technology) – un sistem de filtrare care transformă apa poluată sau infestată în apă bună de băut. Filtrul cântărește doar 250 de kilograme, iar consumul său de energie electrică este echivalent cu cel produs de un bec cu puterea de 60 W. În 2016, SOWAT a câștigat competiția Chivas The Venture, ediția din România.
“Ne-am propus să găsim soluții care costă sub 2 euro pe an de persoană, pentru 20 de litri de apă pe zi de persoană”, Khaled Al Mezayen, fondator Inovaya.
La sfârșitul lui 2017, Khaled Al Mezayen a ieșit din compania Khar & Partners și a demarat un nou proiect – Inovaya. “Am vrut să ajutăm ONG-urile, asociațiile să oferim ajutor umanitar, iar Inovaya dezvoltă proiecte cheie în lume pentru comunități de până la 20.000 de persoane”, spune antreprenorul. Mărturisește că cea mai mare provocare a fost reorganizarea după exitul de la sfârșitul anului trecut.
“Trebuia să găsim fondurile și să facem o echipă competentă, ca să putem ataca proiectele într-un timp record. Și am reușit să câștigăm în două luni de existență un proiect în Delta Dunării cu asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în cadrul Social Challenge (o platformă europeană de inovație socială), am realizat deja două proiecte în România și alte patru așteaptă finanțare (în Congo, Camerun, Laos și România)”, spune Khaled Al Mezayen.
În proiectul realizat împreună cu asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Inovaya duce apă potabilă în cabanele pescarilor săraci din Delta Dunării. Totodată, sistemul rezolvă problema deșeurilor organice, transformându-le prin compostare în îngrășăminte. Investiția în proiectul Inovaya depășește acum 150.000 de euro, bani din fonduri proprii, dar și de la alți doi investitori privați care au avut încredere în echipă și în proiect, spune Khaled Al Mezayen. Echipa aduce împreună 10 oameni (dintre care trei persoane în board-ul strategic) cu experiență în tot ce înseamnă accesul la apă potabilă și tehnici de filtrare a apei nepotabile.
Filtrare fără consumabile și chimicale
Sistemul Inovaya are un rezervor de apă în care este băgat filtrul (tehnologia costă în jur de 30.000 de euro pentru filtru), care nu folosește consumabile și niciun fel de chimicale. Este, de fapt, o succesiune de filtre, ca un sistem de pâlnii, care blochează orice impurități până la 10 nanometri (blochează inclusiv virușii, de vreme ce cel mai mic virus are 20 de nanometri). “Ne-am propus să găsim soluții care costă sub 2 euro pe an de persoană, pentru 20 de litri de apă pe zi de persoană”, spune Khaled Al Mezayen, adăugând că filtrele au o garanție de 10 ani. Un alt punct foarte important este apropierea sursei de apă de casă la mai puțin de 1 km de locuință, adică 20 de minute dus-întors pe jos, mai spune antreprenorul.
Întrebat care este impactul Inovaya, Khaled Al Mezayen spune că au furnizat deja 5,3 milioane de litri de apă curată, ceea ce reprezintă echivalentul a aproape 3,5 milioane de PET-uri sau 140.000 kg de plastic mai puțin în natură. Și proiectele nu se opresc aici. “Dorim să ne specializăm și pe partea de reciclare a apei industriale. Apa folosită la nivel industrial este o sursă de poluare destul de mare, reprezintă peste 30% din consumul total în lume. Avem un proiect în desfășurare cu o fabrică din Sibiu, care folosește apa în procesul industrial”, spune Khaled Al Mezayen, adăugând că scalarea proiectului le-ar aduce notorietate și un sens suplimentar în combaterea risipei de apă.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz