Finanțe

Anul divergențelor

Reading Time: 3 minute

Al nouălea an al ciclului economic post-criză a fost dominat de acumularea de riscuri și provocări, globale și regionale, cu impact asupra climatului investițional, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania (BT).

„Se evidențiază tensiunile comerciale globale, care au contribuit la decelerarea comerțului internațional (ritm de 3.7% an/an la nouă luni, comparativ cu dinamica de 4.6% an/an în perioada similară din 2017), cu impact nefavorabil pentru producția industrială, în special, și pentru climatul investițional”, arată economistul în raportul BTmacroFOCUS .

În sfera economiei reale 2018 s-a caracterizat prin intensificarea divergențelor între principalele blocuri economice ale lumii (SUA, Zona Euro și China), pe fondul tensiunilor comerciale globale, dar și a deciziilor de politică economică.

Pe de o parte, se evidențiază accelerarea din SUA (prima economie a lumii cu o pondere de 24% din PIB-ul global), susținută de implementarea reformei fiscal-bugetare, care a contrabalansat impactul procesului de normalizare a politicii monetare. Dinamica anuală a PIB s-a apropiat de pragul de 3%, evidențiindu-se avansul investițiilor productive cu peste 5% an/an, arată Andrei Rădulescu. Economistul precizează însă că în ultimele luni s-au acumulat semnale de maturitate pentru ciclului economic din SUA, în contextul decelerării economiei mondiale și disipării impactului impulsului fiscal.

“Indicatorii economici avansați și coincidenți au schimbat tendința (de la ameliorare la deteriorare), ceea ce exprimă premise de decelerare semnificativă a ritmului PIB în 2019”, arată economistul în raport.

Zona Euro în decelerare

Pe de altă parte, economia Zonei Euro (principalul partener economic al României) a decelerat în 2018 (în T3 s-a înregistrat cea mai slabă dinamică din 2014), evoluție determinată de o serie de factori: schimbarea de tendință în sfera comerțului internațional, aprecierea cursului real efectiv al euro, disiparea impactului politicii monetare relaxate fără precedent (implementată în ultimii ani de Banca Centrală Europeană) și provocările din sfera procesului de integrare economică regională (Brexit, situația finanțelor publice din Italia), explică Andrei Rădulescu.

Totodată, ritmul de creștere economică din China, a doua economie a lumii, s-a temperat în 2018 (în T3 s-a înregistrat cea mai slabă dinamică din 2009), pe fondul decelerării comerțului internațional, dar și a provocărilor din sfera internă (inclusiv gradul ridicat de îndatorare și diminuarea investițiilor în infrastructură).

Riscuri în creștere

La nivelul dimensiunii financiare a economiei se evidențiază intensificarea percepției de risc (aspect reflectat în ultimul grafic din partea dreaptă), evoluție influențată de procesul de normalizare a politicii monetare din SUA (creșterea ratei de dobândă de referință, concomitent cu vânzarea de active), de semnalele de maturitate din sfera economiei reale (nivelul ridicat de îndatorare coroborat cu creșterea costurilor de finanțare) și de provocările geo-economice și geo-politice.

Conform estimărilor elaborate prima de risc pe piața de acțiuni s-a majorat în perioada ianuarie-octombrie 2018 cu ritmuri de 14% în SUA, 22% în Germania și peste 80% în China.

Se poate spune că am asistat la schimbarea de tendință pe piața globală de acțiuni, după creșterea înregistrată în perioada 2009-2017.

“Din perspectiva termenului scurt ne așteptăm la continuarea undei de volatilitate și de ajustări pe piețele financiare internaționale, cu impact asupra climatului investițional din economia reală. În acest context, ritmul de creștere economică va decelera, atât în SUA, dar și în Zona Euro în 2019, amplitudinea acestui proces fiind dependentă de intensitatea procesului de ajustare din sfera piețelor de acțiuni”, arată Andrei Rădulescu.

Economistul subliniază faptul că în prima jumătate a anului 2019 am putea asista la adresarea mai multor provocări în plan global și regional: relațiile comerciale SUA-China, Brexit și politica economică din principalele blocuri economice ale lumii.

În încheierea raportului, Andrei Rădulescu atrage atenția cu privire la două aspecte care vor influența evoluția economiei mondiale în 2019:

-Revoluția Digitală, care contribuie la propagarea mai rapidă a undelor de optimism și de pesimism pe piețele financiare;

-Nivelul redus al marjei de manevră de politică economică în plan global și în sfera regională.

Oana Voinea

Recent Posts

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

3 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

3 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

4 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

4 ore ago

Delgaz Grid primește 200 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea rețelei

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…

4 ore ago

Magda Costache, Sezamo: Supermarketul online al viitorului

Cu o carieră de peste 19 ani în finance, Magda Costache este, din septembrie, noul CEO interimar Sezamo, supermarketul online…

4 ore ago