Antreprenorii români pierd peste 7 miliarde de euro din lipsa specialiștilor
Reading Time: 2 minutePeste jumătate dintre antreprenorii români (52%) spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey, realizat în perioada februarie- aprilie 2019.
Eșantionul sondajului a cuprins 2.993 de persoane cu funcții de decizie din companii cu o cifră de afaceri de minimum 10 milioane euro. Respondenții provin din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, din total, 600 de intervievați provenind din Europa Centrală și de Est.
Pierderile economice totale din cauza deficitului de competențe ajunge la 358 miliarde de euro, la nivelul Europei Centrale și de Est. Valoarea este mai mare decât PIB-urile adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.
O bună parte dintre antreprenori, 68% dintre aceștia, spun că găsesc greu personal tehnic, administrativ sau de suport. Astfel, România este pe primul loc dintre țările din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare deficit de specialiști în aceste trei domenii.
Jumătate dintre antreprenori au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% ingineri, 40% traineri și 22% management superior. România se află pe locul al doilea în regiune pentru fiecare dintre aceste opcupații din punct de vedere al lipsei de personal.
România se află pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est în domeniul financiar- contabil, 22% dintre antreprenori menționând cât este de dificilă angajarea specialiștilor în acest domeniu.
România coboară pe locul al șaptelea în regiune, 18% dintre apreprenori întâmpină dificultăți să angajeze experți digitali.
”Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, a precizat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Deficitul de talente generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri pentru 36% dintre antreprenorii români, pierderi de 5 – 10% pentru 10% dintre antreprenori iar 6% dintre aceștia sunt de părere că piederile depășesc 10% din cifra de afaceri. În schimb, un procent considerabil, 48%, consideră că nu au pierderi din acest motiv.
Foto: © Leonid Yastremskiy | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz