Antreprenorii dau vina pe fiscalitate
Reading Time: 2 minuteLipsurile marcheaza psihologia antreprenorului roman, de la lipsa predictibilitatii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, la lipsa de viziune a politicilor publice, a resurselor financiare sau educatiei antreprenoriale, conform unui studiu Ernst & Young Romania.
La intrebarea cu raspuns deschis “care considerati ca este cel mai important obstacol in inceperea si dezvoltarea unei afaceri in Romania”, cei mai multi antreprenori romani indica aspecte de natura fiscala: impredictibilitatea reglementarilor, sistemul complicat de fiscalizare si reglementare si nivelul ridicat al taxelor.
Adjectivele “excesiv” si “stufos” apar in calificarea legislatiei fiscale romanesti, birocratiei si a controalelor diverselor agentii si autoritati, in timp ce alti antreprenori indica existenta unei “legislatii neatractive”. Toate aceste aspecte legate de birocratie sunt insumate de unii antreprenori respondenti sub un singur cuvant: “statul”, in timp ce altii nu sunt multumiti de atitudinea autoritatilor fiscale, locale sau centrale fata de contribuabili.
Concluziile Bancii Mondiale: Doing Business 2015 – Going beyond efficiency
Daca luam in calcul insa clasamentul realizat anual de Banca Mondiala, Doing Business 2015, mediul legislativ s-a imbunatatit in Romania pentru firmele mici si mijlocii. Tara noastra se plaseaza pe locul 48 din 189 de tari analizate in privinta usurintei de a desfasura afaceri in mediul privat, in urcare de pe locul 73 in 2014. Analiza este valabila pentru cel mai mare oras din fiecare tara analizata.
In acelasi timp, in tari precum Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania ramane mai usor sa desfasori afaceri din punctul de vedere al reglementarilor decat in Romania, conform aceluiasi clasament. Din aceeasi zona geografica cu Romania, Ungaria, Slovenia si Moldova s-au situat dupa tara noastra in topul Bancii Mondiale.
In ciuda urcarii in topul Bancii Mondiale, antreprenorii indica pentru autoritati nevoia stringenta de concentrare asupra sistemului fiscal. Printre masurile punctuale sugerate de antreprenori in domeniul fiscalitatii si birocratiei se afla, intr-o ordine aleatoare:
- Colectarea fiscala mai buna
- Facilitati fiscale pentru start-up-uri
- Cod fiscal care sa nu se modifice timp de 5 ani
- Simplificarea contabilitatii pentru IMM-uri
- Reducerea numarului controalelor fiscale
- Adoptarea unei legi a antreprenoriatului
- Corelarea prevederilor dintre diversele acte normative
- Functionarii din administratia de stat sa fie sanctionati in cazul obstructionarii activitatii antreprenorilor
- Un birou unic pentru infiintarea firmelor, e-government
- Reducerea TVA-ului
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz