Antreprenoriatul românesc în 2027
Reading Time: 3 minuteViitorul economiei, așa cum se vede din prezent, nu va fi dominat de firmele inovative sau de cele bazate pe cunoaștere. Dacă ne dorim altceva, măsurile de schimbare ar trebui să fie de o amploare considerabilă, crede Florian Neagu, Director adjunct al Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României (BNR).
“Vrem o economie cu o valoare adăugată cât mai mare, inovativă, dar mi-e teamă că nu o să o avem dacă nu facem niște schimbări fundamentale”, a declarat Florian Neagu, la evenimentul ADN Antreprenor.
Reprezentantul BNR a arătat că firmele din categoria medium high-tech, high-tech și knowledge intensive services au avut în ultimele decenii o pondere de 25-26% în totalul valorii adăugate brute produse. “Avem cam aceeași structură ca la începutul anilor ’90. Mi-e foarte greu să văd schimbări mai mari peste 10 ani dacă nu facem ceva structural deosebit de ce am făcut până acum”, a arătat Neagu.
În schimb, avem tot mai multe companii din sectoarele low-tech, medium low-tech și less knowledge intensive services, ponderea acestora fiind în creștere după anii ‘90.
Capital autohton vs. firme străine
Totodată, reprezentantul BNR a arătat că dacă vrem să avem o economie sustenabilă ar trebui să păstrăm un echilibru adecvat de forțe între firmele care au capital majoritar autohton și firmele cu capital majoritar străin, pentru că fiecare din aceste tipologii de firme are rolul său în cadrul ciclului economic.
“Într-un fel se comportă firmele cu capital majoritar străin când este recesiune sau când este avânt economic și altfel se comportă firmele românești. Avem nevoie de amândouă tipurile, inclusiv din perspective fiscale sau din perspective de stabilitate financiară. Băncile noastre finanțează în proporție de 70% din portofoliul lor corporate firmele românești. Dacă le merge bine firmelor românești, o să le meargă bine și băncilor din România”, a explicat Florian Neagu, adugând că sunt semnale care arată ca este posibil ca balanța dintre cele două categorii să continue să se deterioreze în defavoarea firmelor cu capital autohton.Florian Neagu a prezentat un studiu despre cum ar arăta peste un deceniu economia românească, realizat împreună cu Florin Dragu (BNR) și Adrian Costeiu (BCE). Studiul analizează trei categorii de firme care au cele mai mari șanse să le întâlnim în economie și peste 10 ani și care au format masa critică ce va modela viitorul economiei: „veteranii în putere”, elita firmelor și întreprinderile de stat.
“Veteranii în putere” sunt firmele care s-au înființat acum 15-20 de ani și care au reușit să își majoreze cifra de afaceri și valoarea adăugată în economie, numărulacestora fiind de circa 58.000. A doua categorie, este “crema cremelor” – cele mai bune companii pe care le avem acum în țară, companii care au reușit să își consolideze pozițiile și în perioada de criză și în cea de avânt economic, numărul acestora ajungând la 13.000. Primelor două categorii li se adaugă circa 1.000 de firme de stat.
“Când am adunat aceste companii am adunat circa 10% din totalul companiilor active din România. Dar considerăm că sunt suficiente, au format masa critică”, a explicat Florian Neagu. El a arătat că aceste firme au majoritatea valorii adaugate brută (VAB) produse în țară, au majoritatea cifrei de afaceri produsă în țară și angajează o masă importantă de salariați.
“Aceste firme au capacitatea de a susține mai rapid convergența economică spre valorile europene, dar nu vor genera miracole”, a arătat Florian Neagu, adăugând că fără modificări structurale importante în economie, o creștere anuală sustenabilă a PIB nu poate depăși 3-4%.
Codași la productivitatea muncii
Firmele din masa critică au capacitatea de a face față competiției pe plan european, subliniat reprezentantul BNR, precizând că la productivitatea capitalului, spre exemplu, companiile din România sunt comparabile cu cele din zona euro. Dacă ne uităm la productivitatea muncii însă, povestea este mult mai nuanțată. România are o productivitate a muncii foarte scăzută.
“Cred că este util să vedem mesajele din aceste statistici și atunci când ne gândim să propunem soluții de creștere semnificativă de salarii. Sunt bune majorările semnificative pentru că în România salariile sunt foarte jos comparativ cu ce vrem noi. Dar trebuie să ai suport. A dubla salariile fară a avea contrapartidă pe calitate sau fără să am contrapartidă pe o valoare adăugată mai bună ne va costa mult. Inclusiv pentru firmele din masa critica, care au o productivitate a muncii peste productivitatea din Polonia sau peste cea din Cehia. Însă nu sunt foarte convins ca ele ar face față unor evoluții de amploare ridicată în ceea ce privește cheltuielile cu salariile”, a precizat Florian Neagu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz