Antreprenoria, prima aplicație de mentorat pentru întreprinderi sociale și IMM-uri
Reading Time: 2 minuteFundația Romanian Business Leaders a lansat Antreprenoria , o aplicație care digitalizează procesul clasic de mentorat în afaceri și pentru întreprinderile sociale, punând la dispoziția antreprenorilor peste 1.000 de ore de ghidare oferite de antreprenori voluntari. Proiectul este susținut de Fundația Vodafone România printr-o
finanțare de 216.000 lei.
Contextul social
Dezvoltarea aplicației de mentorat a fost accelerată în contextul crizei sanitare și a nevoii IMM- urilor și a întreprinderilor sociale de a primi în continuare sprijin pentru a evita falimentul sau pentru a identifica noi moduri de a se dezvolta.
„Am susținut activitățile de mentorat organizate de Fundația Romanian Business Leaders încă din anul 2014 și de aceea am salutat ideea dezvoltării unei aplicații care să calibreze și să optimizeze întâlnirea dintre mentor și beneficiar (mentee) și care să poată fi folosită atât pentru micile afaceri, cât și pentru întreprinderile sociale. Aplicația este una de tip open source și poate fi preluată, adaptată și configurată de către orice entitate care conectează comunitățile dornice să se sprijine reciproc, avantajul fiind că acestea vor economisi timp și o mare parte din costurile de dezvoltare”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.
Mod de funcționare
Orice antreprenor sau manager care își dorește să sprijine un IMM sau o întreprindere socială poate să devină mentor descărcând aplicația „Antreprenoria” din Apple Store sau Google Play și creând un cont de mentor prin înscrierea în pagina dedicată pe website-ul www.antreprenoria.ro/mentorapp . Automat, mentorul va fi înregistrat în program cu 10 ore de mentorat oferite pro-bono.
După completarea profilului, cu ajutorul unui mecanism automat de potrivire, solicitantul va fi sugerat unor antreprenori care sunt în căutare de ajutor. De asemenea, mentorii au opțiunea de a organiza webinarii/workshopuri online pro-bono care vor fi listate în calendarul aplicației și la care poate participa gratuit orice beneficiar.
Antreprenorul care are nevoie de sprijin își poate crea un cont de beneficiar în aplicație, în baza căruia primește 10 ore de mentorat pro-bono, cu posibilitate de prelungire, în funcție de progresul proiectelor sale. Cele 10 ore de sprijin pot fi folosite fie în conversații de mentorat cu antreprenorul care i-a acceptat cererea de mentorat, prin crearea unui proiect comun, fie participând la ateliere online oferite de mentorii din program.
Conversații în timp real
În cadrul aplicației, mentorul și beneficiarul pot avea conversații în timp real, pot verifica nivelul de progres al obiectivelor și proiectului la care lucrează împreună, își pot filtra subiectele discutate și își pot vizualiza și valida numărul de ore disponibile pentru mentorat. În plus, pentru organizațiile care conectează comunități cu scopul de a se sprijini reciproc și care prospectează implementarea unui program de mentorat, aplicația oferă un sistem de management prin intermediul panoului de administrare.
„Prin digitalizarea procesului de mentorat intenționăm să creștem contribuția noastră, oferind acces la sprijin și IMM-urilor și întreprinderilor sociale din orașele mai puțin dezvoltate ale României, acolo unde antreprenorii nu au atât de multe opțiuni. Contribuția fiecărui mentor este foarte valoroasă, de aceea îi invităm să se alăture programului. De exemplu, în ultimii opt ani, contribuția voluntară a mentorilor din programul „Antreprenoria” în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc a depășit valoarea de piață de 10 milioane de euro”, a declarat Dragoș Dinu, lider-ul programului „Antreprenoria”.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz