Interviuri Lifestyle

Anii Drumeției – un proiect unic, în munții din jurul Sibiului

23 iul. 2024 4 min

Anii Drumeției – un proiect unic, în munții din jurul Sibiului

Reading Time: 4 minute

În inima României, la inițiativa Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu, au fost refăcute toate traseele montane din jurul Sibiului, astfel încât să fie repusă în valoare toată bogăția celor trei munți care îmbrățișează zona: Cindrel, Lotru și Făgăraș. În scurt timp, „Anii Drumeției” a devenit un exemplu de bune practici în conservarea ariilor naturale, a tradițiilor și culturii locale. Pentru a afla mai multe despre complexitatea acestui proiect unic în România, am stat de vorbă cu Ileana Căluțiu, responsabil de marketing in cadrul programului.

Cum a pornit proiectul ”Anii Drumeției”?

Proiectul a fost inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, fiind implementat prin intermediul Asociației Județene de Turism Sibiu. O echipă de management a fost oficial desemnată angajată să gestioneze întreaga activitate a proiectului “Anii Drumeției”. Munții erau aici, iubitorii lui erau aici și parcă am simțit cu toții nevoia să facem ceva astfel încât dragostea de munte să-și regăsească locul pe care-l merită în comunitatea sibiană.

Oamenii trebuie să vadă „dincolo” de cuvinte și să înțeleagă că, în anii care au trecut de la prima drumeție, în jurul proiectului am construit un adevărat ecosistem, cu afaceri sustenabile și, mai ales, amintiri de neuitat. Doritorii își pot alege trasee pe baza experienței de munte pe care o au și pot opta pentru drumeții care cuprind popasuri culinare la băcănii locale, sustenabile, cicloturism, echitație. Cei mici sunt deopotrivă atrași de aceste excursii : pe lângă faptul că li se insuflă sau dezvoltă respectul față de munte și dragostea de natură, mișcarea în aer liber le este îmbogățită cu o mulțime de informații legate de ceea ce văd simt sau aud, dar și cu povești despre munte și istoria noastră. Suntem bucuroși să vedem mii de persoane care participă anual la proiectul nostru și devin parte din această minunată comunitate.

Anii Drumetiei Gura Raului 7979

V-ati inspirat din ceva similar?

În România nu a fost și nu este nici în prezent implementat un proiect asemănător. Am urmărit practicile din turismul din alte țări europene și nu numai, am analizat nevoile turistului din județul Sibiu, elementele unice și atracțiile principale ale zonei fiind construit astfel, un proiect personalizat care să favorizeze cele 3 masive montante principale ale județului și, în același timp, nevoile drumeților care ne trec pragul.

De fapt, de la această nevoie – dorul de munte – am și pornit în gândirea și construcția proiectului, nu neapărat de la ideea de a crea ceva unic. Ne bucurăm să putem oferi așa ceva în județul Sibiu, dar, având în vedere că știm cu toții de țară frumoasă avem, ne-ar plăcea să știm și alte zone reamenajate.

Care este echipa care susține proiectul, un adevarat ”ecosistem” de activități, servicii, informații?

Într-adevăr în spatele acestui proiect stă un întreg ”ecosistem” format din reprezentanții Consiliului Județean, echipa de implementare a proiectului, ghizi autorizați, fotografi profesioniști și, nu în ultimul rând drumeții iubitori de natură. Toate aceste elemente fac posibilă buna funcționare a acestui proiect fiecare parte fiind una indispensabilă și foarte importantă. Contrar așteptărilor, nu este un proiect „sezonier” – iubitori de munte se găsesc mereu! Așa că echipa noastră funcționează la capacitate maximă tot anul, gândind trasee noi, experiențe cât mai interesante și încercând, totodată, să facem cunoscut proiectul și la nivel național, motiv pentru care vă și mulțumim pentru oportunitate!

Anii Drumetiei Gura Raului 8088

Proiectul vizează și ”conservarea ariilor naturale, a tradițiilor și culturii locale”…

Într-adevăr, anul trecut am inițiat și implementat o campanie denumită ”Oameni, locuri” prin care am prezentat tradiții, meșteșuguri, oameni dar și locuri care inspiră din județul nostru. În același timp încercăm prin educație și prin promovarea ariilor protejate să atragem atenția asupra importanței conservării acestor zone.

Este știut că muntele cere un anumit cod de conduită și disciplină. Comunitatea pe care o strângem în jurul nostru devine tot mai informată și conștientă de istoria noastră, de patrimoniul cultural și natural. De multe ori, idei de proiecte adiacente legate de conservarea ariei naturale a celor trei masive – Făgăraș, Lotru și Cindrel – sunt aduse în discuție chiar de iubitorii de drumeții. Este vorba, până la urmă, de locurile de care te bucuri acum, dar de care vrei să se bucure și generațiile următoare.

Anii Drumetiei Gura Raului 8095 1

Are Sibiul o (mai) veche traditie pentru a implementa astfel de proiecte?

În ceea ce privește turismul montan, Sibiu a fost un inițiator de proiecte. Prima cabana Montana din România a fost construită în Munții Făgăraș pe teritoriul județului Sibiu, aceasta a fost cunoscută inițial sub numele de „Casa de adăpost Șerbota”, pentru ca, mai apoi, să fie redenumită drept „Cabana Negoiu și a fost construită în urmă cu 143 de ani. De asemenea, în anul 1894, la Păltiniş, a fost inaugurata prima staţiune montană din Carpaţii româneşti. Așadar, Sibiul are o veche tradiție în ceea privește turismul montan.

Array

Articole pe aceeași temă: