Angajatorii au redus pachetele de beneficii în pandemie
Reading Time: 2 minuteChiar dacă jumătate dintre angajatori au păstrat salariile angajaților neatinse, 75% dintre aceștia s-au văzut nevoiți să reducă, cel puțin temporar, pachetele de beneficii ale salariaților.
Marea majoritate a angajatorilor au impus o serie de măsuri cu impact asupra felului în care angajații lucrează sau sunt remunerați. Cele mai întâlnite două astfel de măsuri au fost oferirea posibilității de a lucra de acasă (75% dintre companii au implementat această schimbare) și reducerea pachetului de beneficii extrasalariale (doar un sfert dintre angajatori au păstrat aceleași pachete și după declanșarea pandemiei).
Cel mai mare subiect de îngrijorare în rândul angajaților a fost legat de salarii, cu atât mai mult cu cât doar 43% dintre companiile participante la cel mai recent studiu derulat de eJobs România au păstrat același nivel al salariilor, restul fiind nevoite să apeleze la reduceri, cel puțin temporar.
”Sunt însă și angajatori care au continuat să investească în consolidarea brandului de angajator și să-și țină angajații și candidații aproape, în ciuda acestor momente dificile pe care le-am traversat cu toții. Asta înseamnă fie companii care au mers mai departe cu planul de a organiza teambuilding-urile programate pentru anul acesta, care au pus la dispoziția angajaților servicii de consiliere psihologică sau au derulat campanii de CSR menite să diminueze efectele negative ale pandemiei. La fel de important este și faptul că, în timpul stării de urgență, aproximativ 30% dintre companii au continuat să angajeze, lucru care a încurajat mult candidații”, spune Bogdan Badea, CEO etJobs România.
Aproape 40% dintre dintre respondenți au trimis o parte din echipă în șomaj tehnic, 17% au recurs și la disponibilizări, iar 7,5% spun că activitatea companiei lor a fost oprită, arată rezultatele aceluiași studiu.
”Vestea bună este că, deși unele companii au fost nevoite să ia măsuri destul de drastice, trei sferturi dintre specialiștii în resurse umane care au răspuns chestionarului nostru văd o revenire până în toamnă, cel puțin din punctul de vedere al angajărilor. Această estimare este confirmată și de cifre – numai în ultima săptămână au fost postate peste 13.000 de joburi noi pe platforma noastră”, mai spune Bogdan Badea.
Cu toate acestea, recrutorii atrag atenția că, inclusiv în condițiile revenirii la o piață a muncii foarte apropiată de cea pe care o știam înainte de declanșarea pandemiei, sunt anumite categorii de candidați care își vor găsi joburi mai greu decât până acum. Astfel, cei mai afectați vor fi tinerii fără experiență, muncitorii necalificați și freelancerii. Managerii, specialiștii fără funcție de conducere și muncitorii calificați sunt, pe de altă parte, cei care, în următoarea perioadă, vor fi cei mai căutați de angajatori.
Foto: © Yana Bahuk | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz