Stiri

Angajații români din IT, printre cei mai competitivi și bine pregătiți din regiune

2 aug. 2023 3 min

Angajații români din IT, printre cei mai competitivi și bine pregătiți din regiune

Reading Time: 3 minute

În 2022, România s-a clasat pe locul al șaselea în funcție de Indicele de competitivitate IT, menținându-și poziția de anul precedent. Cu o populație de 19 milioane, România are mai mulți profesioniști în tehnologie pe cap de locuitor decât SUA, China și India

Industria IT din România este dinamică și în continuă creștere, și beneficiază de resurse bogate de talente și de o piață a forței de muncă competitivă din punct de vedere al costurilor, conform datelor analizate de Thoughtworks, o companie globală de consultanţă în tehnologie care integrează strategie, design şi inginerie pentru a stimula inovaţia digitală.

Serban TIR Thoughtworks

„Industria IT din România și-a demonstrat reziliența într-un context economic marcat de provocări și reușește să-și continue creșterea și dezvoltarea, pe fondul unei forțe de muncă extrem de talentate și competitive din punct de vedere al costurilor, dar și al infrastructurii și al suportului de înaltă calitate. Angajații români prezintă abilități tehnologice puternice, se adaptează ușor, sunt extrem de flexibili și reușesc să livreze servicii de înaltă calitate, înțelegând rapid nevoile și provocările pieței. În plus, sunt extrem de deschiși către inovare și doresc să participe la progresul tehnologic al societății”

Șerban Țîr, managing director Thoughtworks România

România beneficiază de unele dintre cele mai mari resurse de talente tehnologice din Europa de Est. Potrivit unui studiu din 2022 al ANIS (Asociația Patronală a Industriei Software și Servicii), piața IT din România ajunge în prezent la aproximativ 220.000 de specialiști în informatică și inginerie, dintre care peste 50% fiind dezvoltatori de software și reprezentând mai mult de 2,6 la sută din populația ocupată. Astfel, cu o populație de 19 milioane, România are mai mulți profesioniști în tehnologie pe cap de locuitor decât SUA, China și India.

De asemenea, România deține al doilea cel mai mare număr de femei coders din țările UE, cu aproximativ 26% din fondul de talente al țării alcătuit din femei, potrivit Eurostat.

Mai mult, angajamentul și entuziasmul angajaților români sunt cele mai mari din Europa, conform raportului Gallup State of Global Workplace 2022. Indicatorul Gallup de implicare a angajaților este conceput pentru a măsura implicarea și entuziasmul angajaților în activitatea lor. Gradul de implicare este calculat pe baza unui sondaj cu 12 întrebări.

În 2022, România s-a clasat pe locul 6 în funcție de Indicele de competitivitate IT, menținându-și poziția de anul precedent. Țara a avut performanțe bune în ceea ce privește producția TIC per persoană angajată, ocupându-se pe locul 2 în Europa emergentă. În plus, costul datelor din România s-a clasat pe locul 3 în rândul colegilor săi regionali, cu un cost mediu de 7,07 euro. De asemenea, România s-a lăudat cu cele mai rapide viteze de internet în bandă largă din Europa emergentă, cu o viteză medie de 160,65 Mbps. Cu toate acestea, numărul de studenți și absolvenți IT din țară s-a clasat pe locul 3 în regiune. În ceea ce privește proprietatea intelectuală, România s-a clasat pe locul 7 în International Property Rights Index și pe locul 8 în ICT Regulatory Tracker Index.

Multiplele inițiative guvernamentale, reformele, stimulentele de afaceri și promovarea transformării digitale au făcut din România unul dintre cei mai puternici jucători din arena IT din Europa de Est și o destinație de top în outsourcing la nivel mondial. Potrivit Global Innovation Index 2022, România se află acum în primele 50 de țări.

Dezvoltarea rapidă a sectorului IT din România este confirmată de creșterea anuală de 14,3%, contribuind cu 7% din PIB-ul țării.

Valoarea actuală a pieței IT din România constituie aproximativ 9 miliarde de dolari și este de așteptat să ajungă la 12,05 miliarde de dolari până în 2025, potrivit Asociației Angajatorilor din Industria de Software și Servicii (ANIS). Aceeași tendință pozitivă are loc și cu valoarea exporturilor de servicii TIC, care depășesc acum pragul de 6 miliarde de dolari. Cel mai mare segment al pieței este externalizarea IT, cu un volum de piață estimat de 344 milioane de dolari în 2023.

Foto:  © Antonio Guillem | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: